logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het worst-case scenario Handboek, Joshua Picen en David Borgenicht

Volgens de schrijvers is dit een boekje dat je eigenlijk altijd bij je moet hebben, nadat je het eerst natuurlijk goed hebt doorgelezen. Je weet immers nooit van te voren of je in de problemen gaat komen, en Het Worst-Case Scenario Handboek bereid je op het ergste voor! Dat is op zich geen slecht idee, maar ik denk dat je dit boek beter vaak en regelmatig kunt lezen, zodat je de kennis paraat hebt wanneer je het nodig hebt… en niet moet bladeren naar de juiste pagina.

Bizar leven

Wat me opvalt, is dat beide schrijvers een bizar gevoel voor veiligheid hebben. Het neigt simpelweg naar het paranoïde toe, hoewel een aantal situaties best wel eens van pas zouden kunnen komen. De vraag is alleen hoe veel mensen er ooit van een rijdende motorfiets naar een rijdende auto hebben moeten springen. Daarbij speelt timing en de uitvoering van de manoeuvre zo feilloos zijn, dat het nagenoeg onmogelijk moet zijn om hem na het lezen van een paar pagina’s foutloos uit te voeren. Maar ik bedacht me ook wat voor een leven deze mannen leidden, als dit in hun lijstje met ‘worst-case scenario’s’ naar boven zou komen!

Verzameling slechte scenario’s

Benieuwd naar een aantal andere situaties waarin je je zomaar zou kunnen begeven? Nou ja – het ligt er rmaar net aan wat je doet en waar je je bevind. Een aantal situaties zijn best mogelijk, voor de avonturiers onder ons, maar wellicht wat minder van toepassing op de standaard kantoortijger die veilig naar een huisje in Drenthe op vakantie gaat. Desondanks lees je in dit boek hoe je een giftige slangaanval overleeft, hoe je kunt ontsnappen aan dodelijke bijen, hoe je een beenbreuk kunt behandelen en hoe je kunt overleven tijdens een vuurgevecht. Je leest ook hoe je naar de oppervlakte kunt komen als je duikfles leegloopt, hoe je in een auto kunt breken (om iemand te redden, natuurlijk, niet om autoradio’s te jatten!), hoe je kunt ontsnappen aan drijfzand en hoe je van een brug of klif in een rivier moet springen.

Voor wie is dit boek geschikt?

Het Worst-Case Scenario Handboek is vooral geschikt voor mensen die gigantische hiking-tochten maken door de wildernis. Die door het Wilde Westen struinen, of voor mensen die de standaard actiefilms best plausibel vinden overkomen. Voor alle andere mensen staan er wel een paar praktische tips in, maar het gros komt toch neer op springen, rennen, parachutespringen of zelfstandig een vliegtuig aan de grond proberen te zetten. Niet echt ons ding, eerlijk gezegd.

Ga direct naar Het worst-case scenario Handboek op BOL.com.


Recensie over Het Worst-Case Scenario Handboek

Het Worst-Case Scenario Handboek is in eerste instantie vooral een cadeauboek. Een grapje voor mensen die zich telkens in de nesten proberen te werken, die overdreven verhalen ophangen tijdens feestjes of die vaak echt avontuurlijke reizen maken. Want hoewel er nuttige dingen in het boek staan: de kans dat je in zo’n situatie komt, is nagenoeg nihil. Toch staan er nuttige dingen in het boek, die je ter harte kan nemen. Daarnaast is het een bijzonder fijn boek om te lezen voor filmcritici: je spot er snel heel wat fouten mee in films!

Score: 7


Informatie

Het worst-case scenario handboek,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lannoo, 328 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789401465786. Prijs: 17.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.