logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

World Backup Day: waar moet je op letten?

Vandaag, 31 maart, is het World Backup Day. Een goede dag om even stil te staan bij al die digitale informatie die je hebt verzameld… en hoe kwetsbaar die eigenlijk is. Sta vandaag even stil bij het belang van het maken van een back-up! Want omdat we met zijn allen steeds meer verzamelen aan digitale informatie, zoals foto’s, films en complete projecten, wordt het steeds belangrijker om daar een goede kopie van te maken. Het zou eeuwig zonde zijn als je deze informatie verliest! Met een regelmatige back-ups voorkom je een hoop ellende. Bovendien kun je jezelf de nodige problemen besparen wanneer je bijvoorbeeld door malware of een virus niet meer bij je bestanden kunt.

De beste manier van back-uppen volgens Kingston

Maak geregeld een back-up. Niet gewoon één enkele back-up, maar minstens drie kopieën van belangrijke bestanden – het originele bestand, de back-up en de back-up van de back-up. Better safe than sorry!

Sla je bestanden op in de cloud

Allereerst is het verstandig om bestanden op verschillende plekken op te slaan. De cloud is hier één van. Dropbox, Google Drive, iCloud en OneDrive zijn handige platformen voor het maken van een kleine back-up. Bovendien kun je vanuit deze platformen makkelijk samenwerken met anderen. Een back-up in de cloud levert je het nodige gebruiksgemak. Je stelt het platform in naar voorkeur en wanneer het apparaat verbinding maakt met het internet, worden belangrijke documenten gesynchroniseerd. Wanneer er per ongeluk bestanden zijn verwijderd, biedt de cloud ook de mogelijkheid om middels de functie ‘bestandsherstel’ verwijderde bestanden terug te zetten.

Lokale back-up

Een andere optie voor het maken van een back-up, is het gebruiken van lokale opslag. Dit is een fysieke reservekopie van digitale bestanden op een harde schijf. Dit kan zowel op een SSD harde schijf, als op een USB-flash drive, een Micro SD kaart of een SD-kaart. Het is hierbij wel van belang dat de harde schijf meer ruimte moet hebben dan het apparaat waarvan een back-up gemaakt wordt. Ook is het aan te raden om encryptie (dataversleuteling) toe te passen, waardoor jouw data onleesbaar wordt voor anderen. 

Online back-up

Een combinatie van een lokale back-up en online back-up beschermt je voor 99 procent tegen potentieel gegevensverlies. Als aanvulling op een back-up in de cloud en een lokale back-up, kun je er ook voor kiezen om data op te slaan op je PC zelf. Windows-gebruikers kunnen een reservekopie maken via ‘File History’. Mac-gebruikers kunnen dit doen via ‘Time Machine’. De reservekopieën worden automatisch gemaakt zodra er een harde schijf wordt gedetecteerd en deze back-ups worden voortgezet totdat die harde schijf vol is.

“Back-uppen wordt helaas nog te vaak vergeten of uitgesteld. Toch balen we altijd wanneer we kostbare bestanden verliezen”, zegt Niels Burnet. “Door geregeld een back-up van je bestanden te maken, heb jij altijd jouw kostbare data bij je, want Kingston Is With You. ‘Wereld Back-up Dag’ is het uitgelezen moment om dit belang nogmaals te benadrukken.”

Op zoek naar coole gadgets?

Western Digital noemt 5 aandachtspunten voor opslag op.

Draagbare opslag

Of het nu gaat om genieten van films en muziek of genoeg ruimte om vakantiefoto’s op te slaan; opslag moet draagbaar zijn. In het verlengde van deze trend kan een back-up gemaakt worden op een USB-stick of externe draagbare schijf zoals een solid state drive (SSD). USB-sticks zijn verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten en beveiligingsfuncties. Een externe draagbare SSD is handig om overal mee naartoe te nemen, zeker een exemplaar dat valbescherming en (IP55) water- en stofbestendigheid biedt.

Hardware-encryptie

Opslag met extra bescherming door ingebouwde Advanced Encryption Standard (AES)-hardwareversleuteling houdt persoonlijke gegevens veilig. Encryptie is een methode om met behulp van een speciaal algoritme gegevens te coderen zodat ze onbruikbaar zijn voor derden. De data kan alleen worden ontcijferd met een wachtwoord.

Automatische back-ups

Sommige opslagapparaten kunnen automatische back-ups maken, zelfs tijdens het opladen van een telefoon. Met automatische back-ups van foto’s, video’s, muziek, documenten en contacten kunnen gebruikers het geheugen en de inhoud van hun apparaat moeiteloos beheren. Het maken van automatische back-ups vereist enige configuratie, maar is na activering eenvoudig te gebruiken.

Smartphone back-up

Smartphones zijn een essentieel hulpmiddel in het dagelijks leven en werk geworden, en zijn daardoor helaas ook een belangrijk doelwit voor criminelen. Als telefoons niet worden hersteld en er geen back-up van de gegevens is gemaakt, is elk geheugen op dat apparaat verdwenen.
Een USB Type-C laat gebruikers gemakkelijk bestanden verplaatsen tussen smartphones, tablets en Macs en USB Type-A computers, zodat ze gemakkelijk waardevolle ruimte kunnen vrijmaken en data vanaf een smartphone extern kunnen opslaan.

Snelheid

Het maken van een back-up moet makkelijk zijn en snel gaan. Bespaar tijd bij het opslaan en overdragen van gegevens met krachtige NVMe solid-state prestaties. Dankzij SSD’s met razendsnelle NVMe-technologie is het verplaatsen van bestanden minder tijdrovend en daardoor aantrekkelijker.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.