logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Word een Cartoon Network Climate Champions en win een Trust gaming headset

Elektronisch afval (e-waste) is wereldwijd de snelst groeiende afvalstroom, met een verwachte jaarlijkse productie van 82 miljoen ton tegen 2030, volgens de VN. Dit omvat alledaagse apparaten zoals mobiele telefoons, laptops, mp3-spelers, stekkers en batterijen. Met de groeiende impact van e-waste op het dagelijks leven en de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie dat e-waste een ‘nieuwe groeiende bedreiging voor het milieu’ is, hebben Cartoon Network en Envision Racing de handen ineengeslagen voor een grootschalige campagne in de EMEA-regio. Deze campagne richt zich op het informeren, betrekken en in staat stellen van kinderen om actie te ondernemen tegen het e-waste probleem.

Waarom is E-waste zo’n groot probleem?

Voor het jonge publiek van Cartoon Network is e-waste een bijzonder relevant probleem. Elektronica spelen een cruciale rol in hun leven, en kinderen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van e-waste, vooral door elektronisch speelgoed. Jaarlijks worden er 7,3 miljard stuks elektronisch speelgoed, zoals autoracebanen, elektrische treinen, muziekspeelgoed, pratende poppen en drones, weggegooid – dat is gemiddeld één stuk per persoon op aarde!

Wil je meer weten over E-waste en de campagne van Cartoon Network? Bezoek de Cartoon Network Climate Champions website en ontdek hoe jij een echte Climate Champion kunt worden! Daar vind je iedere dat nieuwe uitdagingen die je makkelijk uit kunt voeren… en waarmee je weer een stukje dichter bij een betere wereld komt.

Wat is E-waste?

E-waste is een verzamelnaam voor alle afgedankte elektronische apparaten, zoals oude telefoons, kapotte spelcomputers en zelfs versleten batterijen. Deze spullen bevatten vaak schadelijke stoffen die, als ze niet goed worden gerecycled, schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Wat cijfertjes en statistieken

Uit een onderzoek van Cartoon Network bleek dat 70% van de kinderen van 6-11 jaar in de EMEA-regio nog nooit van e-waste had gehoord, het wel kent maar niet zeker weet wat het betekent, of er geen idee van had. Resultaten van het onderzoek* tonen het volgende aan:

  • De meerderheid van de kinderen van 6-11 jaar geeft aan van e-waste te hebben gehoord, maar in werkelijkheid weten slechts weinigen (30%) wat het betekent.
  • Kinderen in Polen (47%), Turkije (37%) en Zuid-Afrika (28%) zijn vaker bekend met e-waste dan hun leeftijdsgenoten in het Verenigd Koninkrijk (19%) en Frankrijk (17%).
  • Poolse kinderen (81%) koppelen e-waste opmerkelijk vaker aan de juiste definitie dan in andere markten; het Verenigd Koninkrijk (26%) en Frankrijk (19%) scoren lager.
  • De meeste kinderen (87%) hebben ten minste één e-waste-item thuis, waarbij kinderspeelgoed, koptelefoons en tablets tot de top 3 behoren.
  • Veel kinderen geven aan dat ze e-waste-items thuis opslaan of weggooien, wat de noodzaak voor educatie benadrukt.

Cartoon Network en Trust slaan de handen ineen

Om jullie bewust te maken van dit probleem, heeft Cartoon Network besloten om leuke en inspirerende content te delen op al hun kanalen. Ga naar de Cartoon Network Climate Champions website en app voor geweldige uitdagingen en tips om E-waste te verminderen!

Daarnaast zijn we een samenwerking gestart met Trust, een bedrijf dat zich al jaren inzet voor duurzaamheid. Trust maakt nu nieuwe producten van gedeeltelijk gerecycled materiaal. Een geweldig voorbeeld hiervan is de Fayzo headset, die bestaat uit 85% gerecycled plastic! Wij mochten deze headset al eerder testen: lees hier onze review over de Trust Fayzo headset.

Wat kun jij doen tegen E-waste?

  1. Repareer en hergebruik: Kapot speelgoed? Misschien kun je het repareren in plaats van weggooien!
  2. Recyclingpunten: Lever je oude elektronische apparaten in bij speciale recyclingpunten.
  3. Bewust kopen: Kies voor duurzame producten, zoals de Trust Fayzo headset.
  4. Deel met anderen: Vertel je vrienden en familie over E-waste en hoe belangrijk het is om goed met onze elektronica om te gaan.

Winnen

Om de boodschap extra kracht te geven, hebben wij een toffe winactie voor je. Wij mogen een gloednieuwe Trust Fayzo headset verloten. Vul het winformulier in voor deelname aan deze prijsvraag. Daarnaast nodigen we je uit om jouw ultieme tip te geven om e-waste te voorkomen. Laat die achter in de comments! Je kunt ons winformulier invullen tot en met 17 juli.

Deze prijsvraag is afgelopen


Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.