logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender, Sophie Chen Keller

wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter LavenderWalter Lavender is een twaalfjarige jongen. Hij zit gewoon op school, zijn moeder heeft een bakkerijk. Dat klinkt heel normaal, maar Walter is niet normaal. Hij kan namelijk niet praten! Of beter: heel moeilijk. Iets dat zijn leven flink beïnvloed, maar uiteindelijk heeft zijn moeder het opgegeven en doen ze het hier mee. Door zijn stilte en de wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender is het ook nooit een echt probleem geweest.

Magische bakkerij

De bakkerij van de familie Lavender heeft iets magisch. Tenminste: in Walters ogen. Dat komt door een oud boekje, dat Walters moeder heeft gekregen van een vreemde vrouw, jaren geleden. Het in leer gebonden tekeningenboekje heeft dan ook een prominente plek gekregen in de bakkerij. Het zorgt voor leven, magie, levende gebakjes en dansende cakejes. Dat verandert wanneer het boekje ineens is verdwenen… de magie trekt uit de winkel, de klanten blijven weg. Of gaan ze juist naar de nieuwe bakkerij, een paar straten verderop?

Speciaal talent

De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender gaat verder dan dat hij zich verstaanbaar kan maken zonder te praten. Hij let namelijk ontzettend goed op zijn omgeving en neemt spoortjes waar die niemand anders ziet. Daardoor weet hij bijna alles terug te vinden wat ooit kwijt is geraakt. Langzaam maar zeker begint hij zelfs een naam te krijgen als ‘vinder’. Mensen komen speciaal naar hun winkel om gebruik te maken van Walters zoektalent. En dat talent kom nu goed van pas, nu hun boekje is verdwenen!

Speurtocht door de stad

Het verdwijnen van het oude boekje zorgt voor een enorme speurtocht. Wanneer hij in gesprek raakt met een zwerver, brengt hem dat van de ene persoon naar de andere. Telkens vind hij weer een aanwijzing of een nieuwe pagina uit het verdwenen boekje, wat helemaal uit elkaar is gevallen. Zo maakt hij kennis met nieuwe mensen die hij helpt om dingen te vinden, maar die hem ook helpen in zijn zoektocht en in zijn jongen-zijn. Met de hulp van een stoet kleurrijke personages en fantasierijke verhalen probeert hij te doen wat onmogelijk lijkt: je eigen stem vinden in een overvolle stad.


Recensie over De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender

CooleSuggesties topper

Walter Lavender beleeft heel wat spannende avonturen in de stad, speurend naar zijn boekje. Het is een magisch avontuur geworden vol woordspelingen, taalspelletjes en indrukwekkende inzichten in het leven en de toekomst, het verleden en het heden. Kwijt raken en gevonden worden is het centrale thema, maar dat wordt wel op alle punten onderzocht en bekeken. Het is een grappig en soms ook ontroerend verhaal geworden. Een avonturenverhaal dat zijn weerga niet kent.

Score: 9


Informatie

De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavende,
HarperCollins, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789402700282. Prijs: 19.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.