Wiz, een zusteronderneming van Philips Hue onder de rok van Signify, komt met een heel toffe nieuwe feature voor al hun verlichtingsproducten: Spacesense. Daarmee kun je lampen laten reageren op beweging, zonder dat je bewegingssensoren hoeft aan te schaffen. Het zou met vrijwel alle lampen werken die het bedrijf sinds september 2021 heeft geleverd, maar dat is meer een richtlijn dan een regel.
Hoe werkt SpaceSense?
SpaceSense is de nieuwe techniek van Wiz, waarmee het storingen in het wifi-signaal gebruikt om beweging te detecteren. De lampen van Wiz maken namelijk direct contact met het wifinetwerk, in tegenstelling tot systemen die gebruikmaken van een hub. Beide connectiemogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen, maar in dit geval zet Wiz dat signaal in om beweging waar te nemen. Zodra je namelijk twee SpaceSense-compatible lampen (of meer, voor een nauwkeuriger resultaat) in eenzelfde ruimte zet, kunnen ze onderling communiceren. Levende wezens leveren een dynamisch storingsveld op – en je raad het al: zodra er tussen twee lampen een storing wordt waargenomen, kan er een reactie plaatsvinden. In dit geval: de lampen gaan aan!
Handsfree installatie
Het fijne is dat dit systeem werkt zonder dat je hoeft te werken met sensoren die een ‘line of sight’ moeten hebben met het onderwerp. Je kunt de lampen gewoon in een armatuur plaatsen en wegstoppen. Is er beweging? Dan kun je de lampen daarop laten reageren. Het is zelfs mogelijk om de gevoeligheid in te stellen, zodat de lampen niet aangaan als je kat of hond de ruimte binnenlopen. Het voordeel van dit systeem is niet alleen dat je een camera of sensor nodig hebt: ook is er geen cloudservice, gezichtsherkenning of andere techniek nodig (of beschikbaar) om het te regelen.
Vanuit de app
De nieuwe functie kun je heel eenvoudig instellen via de app. In het tabblad Automatisering van de nieuwe Wiz-app komt de functie SpaceSense beschikbaar als automatiseringsoptie. Daarin geef je een kamer aan die je wilt laten reageren op beweging. Voor iedere kamer kun je nu verschillende variabelen programmeren, zoals de tijd waarop SpaceSense actief moet zijn, hoe de lampen geactiveerd moeten worden en na hoeveel tijd de lampen moeten doven als er geen activiteit wordt waargenomen. Een voorbeeld voor het licht in de woonkamer:
- Tussen 22:00 en 07:00: lampen aan op Comfortabel, 30% (als nachtlicht)
- Tussen 07:00 en 08:30: lampen aan op Ware Kleuren, 100%
- Tussen 17:00 en 19:00: Lampen aan op Ware Kleuren, 100%
- Tussen 19:00 en 22:00: Lampen aan op TV-tijd, 100%
Zo kun je voor iedere ruimte een Spacesense instellen en aanpassen op jouw leefpatroon. Het fijne van dit systeem is dat de lampen automatisch weer uitschakelen zodra je niet aanwezig bent. Stel hem dus zeker niet te lang in, 3-5 minuten is in de regel genoeg (zeker als het en ruimte betreft waar je in beweegt. Zit je ’s avonds stil voor de televisie, dan kun je makkelijk 20 minuten instellen. Na iedere beweging gaat de timer weer opnieuw lopen.)
Compatibiliteit
SpaceSense is beschikbaar voor de meeste WiZ-producten die na september 2021 zijn geïntroduceerd, zoals het nieuwe assortiment van Wiz. Alle Connected by WiZ-producten, inclusief Philips Smart LED en andere derde partijen binnen het WiZ-netwerk, kunnen profiteren van de technologie. Het moet echter worden bijgewerkt naar de nieuwe WiZ-app V2, die eind september wordt gelanceerd, omdat deze speciaal voor deze functie is ontworpen. De app heeft ook een revisie ondergaan om de interface te stroomlijnen. SpaceSense werkt niet met Philips Hue, omdat het een ander verbindingsmechanisme gebruikt dan WiZ. Maar het vermogen is niettemin opwindend, gezien de betaalbaarheid en toewijding van het merk om de komende Matter-standaard te ondersteunen. Een two-pack van de basislampen kost bij de meeste retailers ongeveer 25 euro.
Ga direct naar Wiz SpaceSense op BOL.com.
Recensie over Wiz SpaceSense
Wiz SpaceSense is een spannende techniek, die nog wel wat verdere ontwikkeling nodig heeft. Zo werkt het niet altijd met mesh-netwerken. Heb je dus verschillende repeaters of wifipunten in huis, dan zou het zomaar kunnen dat je lampen met verschillende zenders contact maken… en SpaceSense niet werkt. Dat was bij ons het geval in de woonkamer, waar de twee testlampen met twee verschillende wifipunten verbinding maakte. Het instellen van verschillende tijdzones, gevoeligheid en lichtmodi maakt de SpaceSense zeker een interessante optie om te gebruiken in woonkamers, keukens, speelruimtes en andere plekken waar je minstens twee lampen aangesloten hebt. Voor al die andere locaties zul je toch gebruik moeten maken van sensoren!
Score: 8
Informatie
Wiz SpaceSenseAdviesprijs: 25 euro.