Enige tijd geleden heeft Philips Lightning diens naam veranderd naar Signify. Philips ken je natuurlijk als Neerlands grootste gloeilampenfabrikant, die al jaren aan de top staat op het gebied van verlichting. Zij brachten jaren geleden Philips Hue op de markt, een systeem voor slimme lampen die via een hub met elkaar en het internet communiceerden. Een tijdje terug introduceerden ze een product waarbij je de Hue-hub niet meer nodig had: Hue Bluetooth. Toch bleek het systeem voor veel consumenten te moeilijk. Daarom omarmden Signify onlangs een project dat heel dicht bij Hue staat, maar toch compleet anders werkt: WiZ. Deze nieuwste generatie slimme verlichtingsproducten moet het makkelijker – en vooral goedkoper – maken om thuis slimme lampen en accessoires te gebruiken voor een unieke sfeer.
Plug en play
Het mooie aan WiZ is dat je geen hub meer nodig hebt. Iedere lamp en accessoire is voorzien van een eigen communicatiesysteem en maakt verbinding met je bestaande WiFi-netwerk. Het installeren gaat kinderlijk eenvoudig. Je draait de lamp in zijn armatuur, schakelt hem drie keer uit en in. Daarna komt de lamp in een ‘koppelmodus’ en kan deze via de app alle benodigde informatie toebedeeld krijgen. Vanaf dat moment maakt de lamp onderdeel uit van je netwerk en kun je hem overal in huis indraaien… mits je daar genoeg bereik hebt. De accessoires koppel je in de app aan een kamer, je hoeft ze niet te linken met je netwerk. Dat maakt de installatie al meteen een stukje eenvoudiger en toegankelijker. Vanuit de app kun je verschillende gebruikers aanmaken, zodat verschillende mensen in huis andere rechten en mogelijkheden ter beschikking hebben vanuit hun app. De WiZ producten zijn niet compatible met de Philips Hue-producten.
Eenvoudige en slimme verlichting
Na de installatie kun je vanuit de app of met de afstandsbediening in een handomdraai het perfecte licht instellen: om te studeren, een gezellige sfeer te creëren door bijvoorbeeld een open haard of kaarslicht na te bootsen, timers in te stellen en het licht automatisch aan te laten passen op het moment van de dag. Heb je geen zin om de app te openen? Dan kun je de lampen ook besturen met Amazon Alexa, Google Assistent en Siri. De timers gaan overigens echt op tijd. Bij Hue kun je gebruik maken van diensten om hem te koppelen aan de zonsopkomst of zonsondergang: WiZ heeft die mogelijkheid nog niet, maar je kunt hem wel instellen op bepaalde tijden. En ja, die zul je door het jaar heen misschien moeten aanpassen!
Eenvoudige app
Het allergrootste verschil tussen Hue en WiZ zit hem waarschijnlijk in de app. Deze is bij WiZ een stuk toegankelijker en sneller te bedienen. Zodra je de app opent, zie je alle kamers in één overzicht. Tik hem aan, waarna alle lampen van die kamer verschijnen. Vanuit daar stel je snel de warmte van het licht in, of de intensiteit. Ook kun je de kleurmodus makkelijker wijzigen dan bij Hue: alle opties staan netjes onder elkaar, inclusief een aantal ‘lab’-functies die Hue al jaren verstopt in de menustructuur. Een simulatie van een haardvuur of kaarslicht? Het kan met een druk op de knop.
Perfecte timing
Een bijzondere functie in de WiZ-app is Ritmes, waarbij de app de lichtkleur- en intensiteit van je lampen aanpast, naar gelang het moment van de dag. Daarbij heb je wel enige invloed en kun je bijvoorbeeld aangeven wanneer je aan tafel gaat of wanneer het tijd is om te ontspannen. De functie werkt best prettig, hoewel de effecten misschien wat subtiel zijn om echt op te merken op onze korte testperiode tot nu toe. Natuurlijk is het ook mogelijk om schema’s toe te voegen via een aparte menufunctie, onder in de app. Met deze functie stel je heel eenvoudig een moment in waarop de lampen moeten activeren – en geef je ook aan in welke hoedanigheid dat moet gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld de lamp instellen op je wektijd met modus Wakker Worden, waarbij de lamp langzaam activeert in een aangenaam licht. Zo is er ook de functie Bedtijd, Plantengroei, Nachtlichtje, Knus, Focus, TV-Tijd (een heel bijzondere gewaarwording met een donker, intens licht), Focus of zonsondergang, Romantisch… ga zo maar door! Niet alle functies zijn even praktisch om aan een timer te koppelen, maar Nachtlampje en Wakker Worden zijn toch wel onze favorieten.
De uitgebreide WiZ-producten
Indrukwekkend is overigens het assortiment waarmee het WiZ-ecosysteem in de schappen komt te liggen: de WiFi-lampen en spots zijn verkrijgbaar in de fittingen E27, E14 en GU10 (vanaf 12,99 euro in wittinten, vanaf 16,99 euro in wit en kleur), met zelfs een 100W lamp met een E27 fitting. Ze zijn allemaal instelbaar qua kleur en wittinten. De lampen zijn beschikbaar in verschillende filamenten, zodat je met bijvoorbeeld de Transparant & Goud heen geweldig vintage-element toevoegd in je huis.
Het WiZ-portfolio bevat ook armaturen, zoals de WiZ Hero tafellamp (49,99) met een eenvoudig ontwerp dat mooi past op je nachtkastje, salontafel of boekenplank. Of de WiZ Quest (49,99 euro) met een verstelbare kop voor het creëren van indirect omgevingslicht. En tot slot de WiZ strip (49,99 euro) om grotere oppervlakten in je huis prachtig te verlichten.
Met de WiZ Smart Plug (16,99 euro) kunnen gebruikers hun bestaande verlichting of apparaten slim bedienen met de WiZ-app, zodat ze kunnen genieten van planning, spraakbesturing en weg-van-huis toegang. Alle items zijn compatible met de WiZmote afstandsbediening (16,99 euro) en de WiZ Motion Sensor (19,99 euro).
Recensie over WiZ Connected Light
WiZ is een mooi product, dat heel erg lijkt op Philips Hue… maar dan net anders! Het heeft wat minder ‘slimme functies’ als je kijkt naar connected features, maar een echt slim huis maak je met accessoires als afstandsbedieningen, timers en vooral bewegingsmelders. Dat werkt allemaal prima, hoewel we met de bewegingsmelder wel misten dat hij reageert op de hoeveelheid aanwezig licht. De lampen reageren stuk voor stuk op de aangemelde acties en geven een aangenaam licht. Heb je Hue, dan zou je WiZ kunnen kiezen voor bepaalde ruimtes of verdiepingen, zoals de slaapkamers, zolder of een andere ruimte. Heb je nog geen Hue, dan moet je even nadenken of je de connected functies van Hue nodig hebt… zo niet, dan is WiZ een geweldig alternatief!
Score: 9
Informatie
WiZ connected light, SignifyMeer weten? WiZ connected light
Prijs: 12.99 euro.
Op zoek naar coole gadgets?