logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Wiskundetrompet, Margriet van der Heijden

Sommige vakken zijn mateloos populair op school, anderen een stuk minder. Gym is altijd goed, lekker bewegen en even met je neus uit de boeken is altijd welkom (tenzij je helemaal niet goed bent in sport, dat is weer een ander verhaal). Ook tekenen, muziek en handvaardigheid zijn van die vakken waar je lekker mee bezig bent. Geschiedenis kan ook heel spannend zijn, als je daar bijzondere verhalen weet te vertellen. Maar er is bijna niemand die zegt: ha, wiskunde! Dat vind ik een geweldig vak. Waarom niet? Nou ja – geen spannende verhalen, misschien? Dat gaat vanaf nu veranderen. Margriet van der Heijden steekt namelijk de wiskundetrompet op en vertelt in haar nieuwe boekje interessante verhalen die allemaal draaien om wiskunde in de breedste zin van het woord!

Breder kijken

Margriet van der Heijden, natuurkundige en journalist, heeft de gave om zowel goed te kunnen rekenen als een goed verhaal te kunnen vertellen. En ze lijkt een bijzondere hobby te hebben: te duiken in dat ‘saaie’ vak om bijzondere verhalen naar boven te halen. Rekenen en werken met cijfers geeft namelijk heel wat mogelijkheden voor het maken van leuke gedachtesprongen en te spelen met van alles en nog wat. Denk aan muziek, waarbij verschillende ritmes met elkaar worden gecombineerd tot één geheel. Of wat dacht je van rekenspelletjes, om te kijken hoe getallen zich gedragen?

Op je tellen passen

In De Wiskundetrompet vind je 63 van dit soort verhalen, waar geleerden en gewone mensen in de weer aan met cijfers en hun eigenschappen. Zo wordt gekeken hoe ‘krachtig’ getallen zijn als je de afzonderlijke cijfers van een getal met elkaar vermenigvuldigd, of naar de bijzondere veelhoeken van een giraffennek (en in hoeveel situaties je die veelhoeken tegenkomt). Hoe je het beste een taart kunt verdelen, of waar je het getal Pi allemaal tegenkomt. Daarmee is het niet zozeer een boekje waarmee je moet rekenen, maar gaat taal ineens een stukje meer leven. Rekenen wordt ineens heel algemeen. Je vind het overal!

Ga direct naar De wiskundetrompet op BOL.com.


Recensie over De Wiskundetrompet

Spelen met getallen kan op heel veel manieren. In dit boekje vind je niet alleen rekemspelletjes met delen en vermenigvuldigen, je gaat ook op een nieuwe manier kijken naar vormen en getallen. De verhalen en vondsten worden op een leuke manier gebracht. Ze zijn prettig geschreven en bovendien ook goed te begrijpen. De tekeningen van Iris Rijsman maken het boekje wat leuker en verduidelijken de tekst bovendien. Margriet brengt spannende verhalen naar de wiskundelessen!

Score: 8


Informatie

De wiskundetrompet,
Illustrator: nvt
Uitgever: Nieuwezijds, 131 pagina’s, paperback.
Vanaf: 14 jaar. ISBN: 9789057125379. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.