logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Altijd tijd voor een barbecue: ook in de winter!


Als de eerste zonnestralen op ons land neerstralen, staan de folders van supermarkten en bouwmarkten vol met maar één thema: de barbecue! Barbecuehamburgers, barbecueworstjes, zakken met houtskool en de nieuwste modellen barbecues: je kunt er niet omheen. Maar als het weer even omslaat naar de herfst en de winter, hoor je er helemaal niets meer over. Dat is toch eeuwig zonde? Want ook in de winter is het heerlijk vertoeven rondom een barbecue. Zeker als je een wat hogere overkapping hebt, dan sta je namelijk ook nog eens lekker beschut! Maar hoe haal je nog meer uit je barbecue? Wij geven je een aantal tips.

Warm en veilig

Zorg dat je veilig en gezond blijft. Dat houdt in dat je je warm aankleed, maar ook dat je jezelf beschermt tegen de hitte van de barbecue. Die zal immers een flink contrast opleveren met de buitenlucht. Een thermometer is in zo’n geval echt wel nodig, je kunt wat minder vertrouwen op je eigen gevoel. Met een goede leren schort ben je extra veilig. Hij houdt je warm, beschermt je tegen de hitte van het vuur én hij houdt je kleding droog.

Meer dan vlees

’s Zomers kom je meestal wel weg met een goed stuk gegrild vlees of fruit. Lekker fris, zeker in combinatie met een salade. In de winter wordt er andere kost verwacht. Denk aan dikke sauzen, een stoofpotje of zelfs een pan warme appelmoes. Een compacte pannenset, zoals die van Primus. Het voordeel van een pannenset als de Primus pot set is dat het handvat afneembaar is. Je hebt dus enkel de pan op het vuur staan, het handvat wordt niet warm. Ideaal voor het langzaam garen van vlees onder de kap van een barbecue, maar ook voor een lekkere champignonsaus of zelfs een appelmoes met lekker veel kaneel! Vergeet ook niet om een koekenpan mee naar buiten te nemen voor wat paddenstoelen op de zijbrander mee te bakken – van alleen de geur van gebakken paddenstoelen krijg je het al warm!

Scherp werken

Ah, dat is niet echt een winterse suggestie, dat geldt altijd. Goed werk begint met goed gereedschap. Scherpe messen, goede spatels en een scherpe vork maken het werk een stuk prettiger en bovendien veiliger. Met een scherp mes maak je immers minder snel ongelukken dan dat je moet snijden (lees: zagen) met een bot mes! Ikzelf heb steevast een messenrol binnen bereik met een koksmes, een rasp en wat spatels. Dat is meer dan genoeg voor een lekkere avond koken!

Winterse recepten

De recepten veranderen door het jaar heen. Niet alleen omdat de beschikbare groenten anders zijn, maar in de winter wil je liever genieten van warmere en vollere smaken, terwijl een hete zomerdag vraagt om licht, luchtig en wat fruitiger en zuurder. Pas je recepten dan ook aan op het seizoen. Ga voor geurige kruiden en een wat zoutere smaak, hoewel pittige gerechten ook prima kunnen. Kun je goed indirect grillen, dan zou je zelfs gemberkoekjes kunnen bakken op de plaat. Ideaal voor als je barbecue aan het opwarmen is! Of wat dacht je van een appel in aluminiumfolie, gevuld met wat speculaas, suiker en een scheutje drank? Mijn favoriete drank is ook perfect op de barbecue te bereiden: warme chocolademelk, een scheutje rum erin en een zachte marshmallow bovenop. Genieten!

Wil je deze winter je barbecue blijven gebruiken? Goed idee! Er zijn echter nog veel meer tips dan deze. Wil je meer inspiratie om je winterbarbecue tot een succes te maken? Op Witloft.nl vind je leuke tips om je barbecue aan te kleden en het je gasten zo comfortabel mogelijk te maken.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.