logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastie maakt al snel duidelijk dat je kijkt naar een waargebeurd verhaal… of iet dat er in iedet geval opgebaseerd is. Het is, aldus de producenten, “een dramatisering van bepaalde feiten en gebeurtenissen”. Ofwel: de waarheid, maar dan met een eigen twist. En die feiten en gebeuertenissen zijn in dit geval gericht op de opkomst van de LA Lakers en zijn sterspelers, ergens in de jaren 80.

De geschiedenis van basketbal

En laten we eerlijk zijn: de LA Lakers zijn wel één van de teams die basketbal wereldwijd op de kaart hebben gezet. Het gaat daarbij niet zozeer om de sport basketbal, maar meer de hele hype er omheen. Wie kent superster Earvin “Magic” Johnson niet, in de serie gespeeld door nieuwkomer Quincy Isaiah? Je ziet hier de start van zijn carrière, vanaf het moment dat hij in 1979 door Jerry Buss werd ‘aangekocht’ voor de Lakers en de jaren daarna. En let wel dat het hier niet gaat om een basketbalserie met veel partijen en wedstrijden, vol actie en suspense. Nee, Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty gaat juist over de organisatie, de bewegingen achter de schermen, en niet de sport zelf.

streaming-banner-hbo-max

Old-school vibe

De serie ademt op een indrukwekkende manier die old-school vibe uit. De nieuwgeschoten beelden sluiten daarbij naadloos aan op de archiefbeelden, wat een tof effect oplevert en waardoor het gevoel van realiteit flink omhoog schiet. Het gebrek aan vaart wordt gecompenseerd door een wat artistiek cameragebruik en vlotte montages, maar dat haalt het documentaire-achtige sfeertje van de serie niet helemaal lekker weg. De montages zijn ook lang niet even subtiel in beeld gebracht en doen voorkomen dat de regisseur zijn mening toch wel even kenbaar wil maken.

Groei en ontwikkeling

Toch is de serie zeker de moeite waard om naar te kijken. Het is een dapper project en geeft een unieke blik op de gebeurtenissen in het Amerikaanse basketbalwereldje, waar voor ons een groot schemergebied is. De acteurs spelen hun rollen vol overgave, wat de sfeer van de serie zeker ten goede komt. Het is een ontdekkingsreis in een commerciële sportwereld, voor zowel jou als kijker als voor een aantal van de nieuwe spelers in het team. Ik heb me meermaals verbaasd over de gebeurtenissen in de serie, maar voor mij sukkelde het tempo soms ook wel naar een punt dat het bijna niet meer interessant was.


Ga direct naar Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty op BOL.com.

Recensie over Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

Winning Time is een interessante serie over het commerciële basketbalwereldje van de jaren 80. Het is soms zo fout, seksistisch en racistisch dat je moet afvragen of het allemaal waar is, maar je moet je bedenken dat er inderdaad gewoon heel foute mensen rondlopen, die veel te veel invloed hebben op de rest van de wereld. Het commerciële aspect van de sportwereld, de wisselwerking met vrienden, familie en gezinnen, het geldbeluste gedrag, het zoeken naar de spotlight… het komt allemaal voorbij – behalve veel basketbal. Daarvoor moet je gewoon bij een sportzender zijn!

Score: 7


Informatie

Titel: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 600 minuten
Genre: dramaserie.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.