logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: William Wenton en het geheim van de Luridiumdief

William Wenton en de luridiumdief gaat meteen spannend van start. Het is namelijk zo dat de opa van William een ontzettend slimme codekraker is. Zo iemand die alle puzzels in een paar tellen oplost, of die het lukt om in afzienbare tijd puzzels op te lossen waar mensen al generaties mee bezig zijn. Hij was jaren geleden echter op iets heel belangrijks gestuit, en moest daarom vluchten voor zijn leven. Ook William en zijn familie hebben uit Engeland moeten vluchten en wonen sinds kort in Noorwegen, omringd met de honderden boeken van zijn opa.

Genie

William moet het echter rustig aan doen. Hij heeft de oplossingsgave van zijn opa meegekregen in zijn genenpoel en weet ook alle oplossingen te vinden voor de meest onmogelijke puzzels. Maar: ze mogen niet opvallen, voor hun eigen veiligheid. En dus mag William Wenton zijn kunsten niet vertonen, hij zal het moeten doen met de boeken uit hun huis. Maar dan staat hem een flinke uitdaging te wachten: de onoplosbare code. Die reist in een tentoonstelling om de wereld, en zelfs de grootse genieën lukt het niet de code te kraken. Tegen beter weten in (en omdat het om een schoolreisje gaat) mag William naar de tentoonstelling toe. Daar lost hij de puzzel in een paar tellen op… en is hun geheim niet langer geheim. William Wenton en het geheim vande Luridiumdief komen dichter bij elkaar…

Geheime basis

Die code bleek namelijk een lokaas te zijn, en William wordt meegenomen naar het hypermoderne Instituut voor Post-Humaan Onderzoek (waar de deuren praten en de robots zingen) waar hij kennis maakt met een aantal heel slimme kinderen. Daar ontdekt hij steeds meer over zijn grootvader en over het geheime stofje Luridium, een intelligent materiaal dat zo’n beetje lijkt te leven… Dat brengt hem uiteindelijk naar de geheime gangen onder het metrostelsel van Londen. Maar ‘de vijand’ zit hem op de hielen. William weet niet wie hij kan vertrouwen. De schoolleiding? Iscia, het meisje dat veel met hem samen is? Zijn opa, wie hij inmiddels op het spoor is? De poetsvrouw? Het is één grote puzzel. Waarbij het geheim van de Luridiumdief ergens schuilt!

Lees ook onze recensie van deel 3: William Wenton en de Orbulatoragent!

Spannend mysterie

William Wenton en de Luridiumdief is echt een spannend mysterie, vooral ook omdat je echt niet weet wat je kunt verwachten. Ook omdat er goed geheim wordt gehouden wie William wel en niet kan vertrouwen blijft het boek lang spannend, zoals je zult begrijpen. Een ode aan codekraken, high-tech snufjes en anders zijn dan anderen. Verpakt in een spannend verhaal dat vlot is geschreven, zonder ook maar één saai moment. Pak die dief!

Conclusie over William Wenton en het geheim van de Luridiumdief

Een super spannend boek dat geen momentje indut. Welkom in de wereld van raadsels en magische metalen, pratende deuren en een groot geheim.
Door: CooleSuggesties
Waardering: William Wenton en het geheim van de Luridiumdief krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

William Wenton en het geheim van de Luridiumdief, Bobbie Peers
Gottmer, 239 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15.99 euro. Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789025765408

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.