logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Wilde Verhalen, de ware aard van onbegrepen beesten

Dieren zijn maar vreemde schepsels. Hoewel… de ene wat vreemder dan het andere beest. Er zijn zelfs dieren waar we helemaal niet zo veel over weten. Waar mensen al honderden – wat zeg ik – duizenden jaren gokken naar de ware aard van de schepsels. Zoals het voortplantingsgedrag van de paling. Daar gissen wetenschappers al duizenden jaren naar! Of wat dacht je van bevers, die zijn testikels naar aanvallers zou gooien? Een bizarre legende die al eeuwen lang wordt doorgegeven. Ook in wetenschappelijke kringen.

Wilde verhalen ontkracht

In het boek Wilde Verhalen: De ware aard van onbegrepen beesten duikt Lucy Cooke, biologe van beroep, in de wereld van onbegrepen beesten. Ze pluist de geschiedenis door naar bijzondere verhalen en gaat vanuit dat uitgangspunt verder naar het heden, naar de huidige wetenschappelijke ontdekkingen en de stand van zaken op dit moment. Want: helaas is het zo dat we zelfs nu nog niet alles weten over de dieren in dit boek. Denk daarbij ook aan de luiaard, de pandabeer, de vleermuis en andere dieren.

Vlot en wetenschappelijk geschreven

Maar wat krijg je als je een bevlogen wetenschapper een populair-wetenschappelijk boek laat schrijven? Welnu: een heerlijk boek dat je moeilijk weg kunt leggen, dat op de eerste plek, maar ook een boek dat vol staat van het vakjargon en zo nu en dan een lastige zin om te lezen. Het is toch een hele kunst om een boek te schrijven dat ook toegankelijk is voor de leek, zogezegd. Neemt niet weg dat het boek ontzettend leuk is om te lezen, vooral vanwege de vele schunnige verwijzingen die in het boek voorkomen en de vlotte kritieken doe worden gegeven naar (inmiddels overleden) wetenschappers en ontdekkingsreizigers. Die hebben namelijk heel wat domme en onmenselijke dingen gedaan met de verschillende dieren!

Ga direct naar Wilde verhalen: de ware aard van onbegrepen beesten op BOL.com.


Recensie over Wilde Verhalen, de ware aard van onbegrepen beesten

Wilde verhalen is een geweldig spannend boek over het dierenrijk. Daarin gaat Lucy Cooke in op de levensgeschiedenis van een aantal bijzonderen dieren, waarvan we nog steeds niet alles weten. Maar hoewel we soms dicht tegen de waarheid aanschurken, waren de verhalen vroeger heel wat wilder. En het bizarre is: die wilde verhalen hebben eeuwen lang stand gehouden. Hoe dan, vraag je je af? Daar vertelt Lucy je alles over. Het is een vlot geschreven boek vol wetenschappelijke en geschiedkundige feitjes. Soms doet dat een beetje af aan de vaart van het boek, maar man, wat is het fascinerend. Alleen daarom al blijf je maar doorlezen.

Score: 8


Informatie

Wilde verhalen: De ware aard van onbegrepen beesten,
Illustrator: nvt
Uitgever: De Geus, 415 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789044540659. Prijs: 24.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.