logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Wie zwijgt, Leo Benedictus

Wie Zwijgt heeft een unieke point of view bij het vertellen van een spannende thriller: de dader! Een zakelijk persoon, zo blijkt, maar wel eentje met een duidelijke mening… en veel te veel vrije tijd. Die vrije tijd heeft een fikse erfenis gekregen van een excentrieke tante, waardoor hij niet meer hoeft te werken en al zijn energie kan steken in het observeren (lees: stalken) van vrouwen die hij interessant vind. Vanaf de eerste pagina vertelt hij zijn verhaal, waarbij hij begint,met: ‘Ik vind mezelf niet gecompliceerd.’ Een zin die eigenlijk al genoeg zegt!

Stalken

Inmiddels is onze stalker zo’n vier jaar actief bezig met het achtervolgen en stalken van vrouwen. Dat doet hij best goed, hij wordt nauwelijks gesnapt, maar langzaamaan begin je ook te ontdekken dat zijn leven een nog duisterder randje heeft dan je al had kunnen vermoeden. Zo loopt hij zelf steeds vaker op het randje van zijn zelfbeheersing, wat blijkt uit kleine dingen, waarbij hij zichzelf probeert te weerhouden van het zoeken van contact met zijn ‘onderwerpen’.

Frances

Het verhaal van Wie Zwijgt begint pas echt op stoom te komen wanneer Frances in beeld komt, een knappe en succesvolle vrouw die een flinke carrière heeft gemaakt. De jonge IT-consultant wordt het onderwerp van zijn obsessie en krijgt steeds meer te maken met de indringende manier van beïnvloeden. Zo stuurt hij zoetjesaan haar hele leven. Vanaf dat moment lees je ook niet alleen het verhaal van onze verknipte psychopaat, maar Wie Zwijgt neemt dan ook regelmatig het standpunt in van Frances, waardoor je een blik krijgt in de gedachtegang van haar, hoewel ook die tekst door onze stalker wordt verteld… echt eerlijk is haar mening dus niet!

Ga direct naar Wie Zwijgt op BOL.com.


Recensie over Wie zwijgt

Dat het eng is om in iemands hoofd te kruipen, blijkt pas goed bij het lezen van Wie Zwijgt. De hele vertelling wordt gedaan vanuit het oogpunt van de stalker, wat het een intense beleving maakt. Waar je eerst een afstandelijke relatie hebt met de stalker wordt die steeds hechter. Je begint bijna te begrijpen waarom de stalker de dingen op die manier doet… en dat is best bizar. Het boek is spannend geschreven en heeft een heel goede spanningsboog, met een paar knallers m je weer even wakker te schudden. De eerste hoofdstukken sluimeren wat, het verhaal begint goed op stoom te komen wanneer Frances in beeld komt.

Score: 7


Informatie

Wie Zwijgt,
Illustrator: nvt
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 224 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789046823613. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.