logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Whisky – het boek voor de liefhebber

Toegegeven: ik ben geen echte whiskyliefhebber zoals sommigen het (soms letterlijk) kunnen ademen. Maar ik vind het wel heel tof om smaken te ontdekken en nuances te onderscheiden. Daarin is kennis wel degelijk een stukje macht. Pas als je weet wát je kunt proeven, kun je ze ook benoemen. Dat is precies waar Whisky – hét boek voor de liefhebber voor geschreven is.

The Whisky Couple

Het leuke is dat dit boek bijna volledig is gemaakt door Hans en Becky Offringa, die internationaal bekendstaan als The Whisky Couple. Ze hebben al talloze artikelen en boeken geschreven en staan zelfs in de Whisky Hall of Fame! Zowel de teksten als het meeste beeldmateriaal zijn van hun hand. Als je dat eenmaal weet, weet je ook dat ze overal zijn geweest waar ze over schrijven, wat het boek geloofwaardiger maakt (en leuker om te lezen).

Alle hoeken

Whisky – het boek voor de liefhebber neemt je mee van het begin naar het einde van whisky. Ze bespreken de geschiedenis, de verspreiding van de destillatietechniek en de verschillende productietechnieken die door de eeuwen zijn gebruikt (en langzaamaan aan banden zijn gelegd). Zo worden de verschillende blends besproken en hoe je ze kunt herkennen, maar ook de smaakverschillen tussen whiskyvarianten uit verschillende landen.

Van geschiedenis tot productieproces, van de grote namen tot de tofste festivals om te bezoeken: in dit boek vind je alles.

De diepte in

Hoewel het daarmee een boek voor beginners lijkt te zijn, is het toch meer voor de wat bedrevenere fan. Er wordt lustig gebruikgemaakt van de geldende termen (wat goed is om ze onder de knie te krijgen, maar voor de leek wat minder prettig om telkens te moeten nadenken over de betekenis). Het is een uitgebreide verzameling kennis en feitjes, kleine details en soms zelfs wat inside information. Mijn fotografisch oog had regelmatig wat opmerkingen bij de aangeleverde foto’s, maar door het ‘kiekjesgehalte’ (niet beledigend bedoeld) komen ze wel authentiek over.


Ga direct naar Whisky – hét boek voor de liefhebber op BOL.com.

Recensie over Whisky – hét boek voor de liefhebber

Het is een beetje lastig om de doelgroep te benoemen voor dit uitgebreide boek. Enerzijds begint het echt bij de basis en zou je kunnen zeggen dat het voor beginnende waardeerders is. Aan de andere kant staan er zo veel termen in (en lees je zoveel kennis), dat de ervaren fan ook meer dan genoeg informatie kan filteren uit het boek. Het neemt je mee langs een eeuwenlange traditie van whiskystoken, langs grote (en ook langs inmiddels opgeheven) whiskyhuizen, productieprocessen en verschillen in smaak. Je leest over kleine details, bijzondere feitjes en grote namen die hun stempel hebben gedrukt op de godendrank zoals wij die nu drinken. Het is wat zakelijk geschreven, maar je proeft wel regelmatig een persoonlijke noot. De foto’s maken het helemaal een eigen document.

Score: 8


Informatie

Titel: Whisky – hét boek voor de liefhebber
Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464042498
Prijs: 29.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.