logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Whiskey Tango Foxtrot laat de onbekende kant van oorlog zien


whiskey-tango-foxtrot Voor je de film begint te kijken moet je weten en beseffen dat dit verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten. Whiskey Tango Foxtrot (je weet natuurlijk dat dit legerbenamingen zijn voor letters: je komt dan al vrij snel uit op WTF – What The F*ck). En dat is ook wel zo’n beetje wat sommige scènes je doen denken. Echt bizar hoe het er aan toe gaat bij tijd en wijlen.

Journalistiek onverantwoord

Whiskey Tango Foxtrot draait om journaliste Kim Baker. Ze werkt bij een redelijk groot bedrijf, waar ze van die typische Amerikaanse keutelonderwerpjes mag verslaan. Ze zit dus echt in een sleur, er zit absoluut geen uitdaging meer in haar werk. Tot ze de kans krijgt om te vertrekken naar Afghanistan. Met nadruk op mag: omdat dit zo’n gevaarlijke opdracht is, gaat het op vrijwillige basis. Als verzetje besluit Kim toe te zeggen. Daarbij laat ze haar vriend even een paar maandjes alleen. Eenmaal aangekomen in de basis voor journalisten in Afghanistan begint de vervreemding echter al. Ze moet slapen in een klein vervallen kamertje, een douche delen met een paar andere journalisten (waarvan er slechts een vrouwelijk is) en heeft continue een paar beveiligers rond haar heen dartelen. Als haar vriend er na een paar maanden blijkbaar een scharreltje op nahoud is voor Kim de maat vol en ze besluit langer te blijven.

Slijten

Door die langere verblijfstermijn krijgt Kim een steeds hechtere band met de mensen in haar directe omgeving. En stompt ze redelijk af voor al het oorlogsgeweld. Het is gewoon gemeengoed geworden, die geweerschoten in de nacht, de bombardementen en al de ellende. De journalisten feesten het van zich af, met veel drank en drugs. Maar de band met de andere expats begint wel hechter te worden. Zo breekt ze zelfs door het stugge pantser van de Amerikaanse kolonel ter plekke, die maar niets moet hebben van de bemoeienis van burgers – en al helemaal niet van journalisten. Daarnaast kan ze steunen op de hulp van de local Fahim, die het extreme karakter van de bezetters maar weinig kan waarderen. Daarnaast is er de charmante Schotse fotograaf Iain MacKelpie, met wie ze een relatie begint. Totdat de oorlog toch wel heel erg dichtbij komt, en ze zelf direct te maken krijgt met geweldig en terreur. Dan begint het toch wel erg benauwd te worden, daar in Afghanistan.

Sensatielust

Ondanks al die ellende lijkt het erop alsof de journalisten op zoek zijn naar de extremen. Dat moet ook wel, want er moeten verhalen verkocht worden. Dat is brood op de plank! Te midden van de chaos ontdekt Kim haar ware kracht terwijl ze alles riskeert om het volgende grote verhaal te vinden. Maar of dat misschien een beetje te veel wordt? Dat lijkt onvermijdelijk. Whiskey Tango Foxtrot levert daarmee een bijzonder indringend verhaal over de afvlakking van de journalisten ter plekke, de manier waarop journalistiek wordt bedreven en vooral de manier waarop de mensen daar zien te overleven in een constant stressgebied. Whiskey Tango Foxtrot, Universal Pictures
Tijdsduur: 107 minuten, Speelfilm. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.