logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: When the dust settles


Inmiddels hebben we heel wat Scandinavische thrillers en dramaseries voorbij zien komen, maar eerlijk is eerlijk: geen een maakte zo veel indruk als deze serie, hoewel we niet alle afleveringen hebben gezien. Het is een indrukwekkend verhaal over de overlevenden van een terroristische aanslag. Actueel, dat zeker, maar ook heel indringend omdat de serie de levens belicht van tien nabestaanden. Welke impact heeft de aanslag op hun leven?

Diverse hoofdrolspelers

In When the Dust Settles leer je 8 personen heel goed kennen. Hoewel de eerst aflevering al aanvangt met de aanslag, keren we direct daarna naar een punt in het verleden, waarin we ze stuk voor stuk leren kennen. Mede daardoor wordt het verschil voor en na de aanslag zo actueel en bekend, zeker ook omdat je nog niet precies weet wie de slachtoffers gaan zijn. Aan wie kun je een band aangaan, aan wie moet jij je hechten? Maar ook zonder het bungelende zwaard van Damocles is de serie al imposant en indrukwekkend.

  • Elisabeth Hoffman is minister van Justitie in de conservatieve Deense regering. Zij is de dochter van een overlevende van de Holocaust en is bezig met een heel liberale wet voor vluchtelingen, tegen interneringskampen. Ze wil deze wet laten doorvoeren voor ze met pensioen gaat en met haar vrouw Stina kan genieten van het leven.
  • Ginger is een verslaafde dakloze die verloren is gegaan in “het systeem”. Ze krijgt dus geen steun of hulp en moet haar verhaal zelf verwerken.
  • Nikolaj is een nauwgezette en ambitieuze chef-kok uit Groenland (Inuit / Deens). Hij is heel vastberaden, maar later ontdekken we dat hij echt een probleem heeft met gevoelens – op het randje van autisme. Hij heeft pas een restaurant overgenomen en het omgedoopt tot ‘Hog’, met varkensvlees in de hoofdrol.
  • Jamal is een jong lid van de Deense moslimgemeenschap, die een eetcafe met de naam ‘Hog’ wellicht als een belediging beschouwt.
  • Morten is de eigenzinnige loodgieter met de nodige familieproblemen. Hij worstelt vooral met de relatie met zijn drugsverslaafde zoon Albert, die in de Hog werkt.
  • Marie viert op de avond van de aanslag haar negenjarige verjaardag. Ze heeft verlatingsangst en woont samen met haar alleenstaande moeder Louise, serveerster in de Hog.
  • Lisa is een Zweedse popster die een leeftijd bereikt waarop ze meer wil dan toeren en platen opnemen. Haar managers zien echter genoeg geld in het laadje komen. Waarom zou je dat veranderen?
  • Holger is een knorrige, oude verpleeghuisbewoner, vervreemd van zijn kinderen. Voor hem hoeft het leven niet meer. Via Holger ervaar je de overvolle ziekenzorg in beeld gebracht.

Bekijk de trailer van When the dust settles:

Portretten

When the dust settles geeft namelijk realistische portretten van alle personages. Het is bijna onmogelijk om één hoofdrolspeler aan te wijzen, iedereen krijgt de gepaste hoeveelheid aandacht en schermtijd. Daardoor leer je ze goed kennen en zie je ook hoe alle personages worstelen met hun leven. Het is een sociaal drama vol geluk, verdriet, tegenslag en tegenwerkingen. Immigranten vechten om een plekje in de samenleving, de zorginstellingen zijn overvol. Familierelaties staan onder spanning en er heerst een economische ongelijkheid. Een falende samenleving, waarbij iedereen los van elkaar opereert en functioneert. Tot iemand de trekker overhaalt en al die leven overhoop haalt.


Recensie over When the dust settles

Het is duidelijk dat de titel draait om de periode na de aanslag, maar daar nemen de Deense scriptschrijvers zeker de tijd voor. Halverwege de serie is pas het moment van de aanslag: vanaf dat moment zie je de personages verloren gaan onder de druk en de spanning, trauma’s en angststoornissen. Zoals meer Scandinavische thrillers en dramaseries is ook hier veel ruimte voor goede en open gesprekken, houdt daar alvast rekening mee, maar houd ook rekening met diepe, indrukwekkende gevoelens, emotionele uitbarstingen en een spanningsboog die je de hele serie aan de buis gekluisterd houdt.

Score: 8


Informatie

Titel: When the dust settles
Uitgever: Canal digital
Tijdsduur: 10×60 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat scenes met seks

When the Dust Settles is te zien via Canal Digital.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.