logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: What the Hack, Maria Genova

In onze digitale wereld kun je maar beter goed voorbereid zijn. Criminelen hebben immers meer dan genoeg ingangen om je persoonlijke gegevens in handen te krijgen en er vervelende dingen mee te doen. Of wat dacht je van een gekaapte computer, die pas wordt vrijgegeven wanneer je een bepaald bedrag hebt overgemaakt? Genoeg gevaren om je zorgen over te maken, of waar je je in ieder geval op kunt voorbereiden. In What the Hack maken twee middelbare scholieren kennis met de gevaren van hacken…

Sanne

Sanne is een meisje in de klas van André. Haar laptop is gehackt en haar webcam is overgenomen door de hacker. Zo zijn er beelden van haar verspreid terwijl ze zich aan het omkleden is, wat natuurlijk een enorme impact heeft op het persoonlijke leven van dit tienermeisje. Op school krijgt ze het zwaar te verduren. Dat zet André er toe om tijdens een project zijn pijlen te richten op het voorlichten van mensen voor de gevaren van hacken en hackers. Daarbij kan ze rekenen op de steun van Sanne, die André in contact brengt met haar broer, een Ethisch Hacker.

André

Vol overgave stort Andrè zich in het project. Daarbij krijgt hij echter wel de nodige tegenwerking: niet iedereen is er blij mee als mensen op de hoogte worden gebracht van manieren om zichzelf te beschermen! Een hacker, onder de naam DarkHacker13, dreigt André om hem op alle mogelijke manieren dwars te zitten. Die weet zichzelf echter steeds beter de weren tegen indringers en weet de hacker netjes op een afstand te houden… of toch niet? Wanneer hij de mist in zou gaan, kan hij zijn hele plan wel op zijn buik schrijven. Dan komt André ineens in een kwaad daglicht te staan en wordt hij opgepakt door de politie. Wat is er misgegaan?

Digitale tips

Nu is het verhaal van What the Hack? een stuk korter dan je zou denken. Na ongeveer 60 pagina’s is het verhaal afgelopen en volgt het tweede deel van het boek, waarin je tips en technieken krijgt die je een stuk veiliger laten zijn online. Een waardevolle verzameling tips, technieken en eye-openers. Want laten we wel wezen: op dit vlak leven we in een unieke situatie, waarbij volwassenen vaak minder goed weten hoe ze er mee moeten omgaan dan kinderen. En dat betekent: vrij spel voor criminelen!

Ga direct naar What the Hack op BOL.com.


Recensie over What the hack?

CooleSuggesties topper

Smartphone, laptops en computers: we kunnen tegenwoordig niet meer zonder. In onze digitale wereld staan er echter genoeg deuren open voor hackers en mensen die er met je persoonlijke gegevens vandoor willen gaan. Dit boek laat in eerste instantie zien hoe dit in real life impact heeft op je leven, maar geeft halverwege juist tips en technieken om je digitale leven een stuk veiliger te maken. Dat maakt dit boekje een verstandige keuze voor iedereen, jong en oud!

Score: 9


Informatie

What the hack?,
Illustrator: André Versteeg
Uitgever: Kluitman, 128 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 13 jaar. ISBN: 9789020622447. Prijs: 12.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.