logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wetenschap & Spel – Elektronisch Lab, Clementoni

Leren saai? Niet als het aan Clementoni ligt! Zij maken al jarenlang onderzoeksdozen om de wetenschap dichter bij de jeugd te brengen. Met toffe proefjes en experimenten ontdekken zij de wereld op een heel leuke en speelse manier. In deze Wetenschap & Spel-doos draait alles om Elektronica. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je stoppen doorslaan, natuurlijk. Alles is veilig en verantwoord!

Elektronisch Lab van Clementoni is verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2022. Jij kunt ook nog stemmen op je eigen favoriet. Daarmee kun je bovendien mooie prijzen winnen!

Denken in circuits

De uitdaging van deze wetenschapsdoos is om kinderen te stimuleren in circuits. Daarbij moet je denken aan het opzetten van een stoomkring, het werken met oorzaak en gevolg en het verdelen van energie. Zo kun je een zoemer laten werken, een schakelaar inbouwen, lampen laten branden en werken met sensoren. Dat mag je allemaal zelf uitvogelen, maar beter is natuurlijk om de instructies te volgen, die je telkens weer een tandje verder helpen. Zo leer je al doende hoe je een stroomkring in elkaar steekt en hoe je die stroomvolgorde moet volgen… maar ook wanneer er kortsluiting ontstaat en hoe je veilig kunt werken. En daar heb je later dus ook iets aan, als je een lamp moet aansluiten of zelf een schakelaar wil vervangen in huis!

Klikkerdeklik

Waar je met elektronica vaak denkt aan solderen en gekke klemmetjes (iedereen die wat ouder is kan zich dat vast nog herinneren van de basis- of middelbare school), is Clementoni wel met zijn tijd meegegaan en maakt het de kids wat makkelijker met een praktische werkbank. Daarin vind je laatjes en een bord waarop he de verschillende onderdelen kunt klikken. De stroomkabels hebben verschillende lengtes en kun je met een praktische stekker in de verschillende onderdelen klikken. Zo kunnen de kinderen makkelijk schakelingen maken en aanpassen. Gaat er iets niet goed? Dan is het belangrijk om alle stappen na te lopen, bij voorkeur in volgorde van de stroomkring. Dikke kans namelijk dat er een onderdeeltje verkeerd zit, of dat de stekkertjes geen goed contact maken. Haastige spoed is zelden goed – en kan in dit geval ook een falend systeem opleveren.


Ga direct naar Elektronisch Lab op BOL.com.

Recensie over Elektronisch Lab

Onder het mom van STEM en wetenschappelijk onderwijs kun je ook thuis super goed aan de slag – waarbij Clementoni als merk garant staat voor degelijke materialen en educatief verantwoorde dozen. Zo kunnen kinderen op een leuke manier aan het ontdekken slaan. Maar pas op: deze dozen zijn eerder educatief dan speels, hoewel alles zo makkelijk mogelijk is gemaakt. Er zit geen spel-element in. Het maken van een goed elektronisch circuit moet genoeg beloning zijn voor de kinderen. De doos is uitgebreid en de opdrachten hebben een mooie opbouw. Natuurlijk is interesse in elektronica en gadgets een must bij een doos als deze, maar vergis je niet: ook als je kinderen interesse hebben in programmeren, is een doos als dit een geweldig startpunt, aangezien software eenzelfde denkwijze vraagt. IT-ers in de dop opgelet: dit moet op je verlanglijstje komen!

Score: 8


Informatie

Elektronisch Lab
Adviesprijs: 42 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.