In dit tijdperk van 4K-video, duizenden foto’s op onze telefoons en computers, waarvan niets mag worden verwijderd, komt je computer of laptop waarschijnlijk al snel tegen een limiet: de grootte van de harde schijf! Gelukkig hoef je niets te wissen om ruimte te maken: simpelweg verplaatsen kan al een goede optie zijn. En naar een SSD verplaatsen is daarbij een heel veilige keuze. Deze nagenoeg onkwetsbare back-upsystemen worden steeds sneller en veelzijdiger. Wij gaan aan de slag met de WD My Passport SSD 2TB (2021).
Compact
Wat meteen opvalt aan de WB My Passport SSD is het compacte en gelikte uiterlijk. De golvende lijnen op de voorkant geven het een dynamische vibe, maar zorgen ook voor wat grip op het anders gladde oppervlak. Met een formaat van ongeveer 5×10 cm is dit één van de kleinere externe harde schijven die je kunt krijgen, waarbij je kunt kiezen uit grijs, rood, blauw en goudkleurige modellen in de opslagcapaciteiten van 512 MB, 1TB en 2TB. Aansluiten gaat heel eenvoudig met de meegeleverde kabel, die je standaard op een USB-C-poort aansluit of – met de meegeleverde adapter – op een normale USB-poort kunt aansluiten.
Snelheid
Zo’n SSD staat natuurlijk bekend om zijn snelheid. Waar eerdere externe SSD-schijven nogal beperkt waren qua overdrachtssnelheid, is dat bij deze schijf behoorlijk opgevoerd. De WD My Passport SSD maakt gebruik van NVME-technieken, het neusje van de zalm op dit moment. Je kunt met een maximale snelheid van 1050 MB per seconde bestanden overdragen, zowel lezen als schrijven. En dat is snel! Deze snelheden worden bepaald door gebruik te maken van het USB 3.2-protocol, maar het is daarbij ook afhankelijk van de onderdelen van je computer of laptop. Ik bedoel: een voreur op het circuit zal geen topprestaties halen als je ‘m in een skelter zet, of wel?
Back-upsysteem
Natuurlijk wordt deze schijf geleverd met een gratis back-up systeem, waarmee je zonder poespas een reservekopie kunt maken van de belangrijkste gegevens van jouw computer. In de meegeleverde software kun je zelf een schema instellen, zodat je er altijd aan herinnert wordt om een reservekopie te maken. Daarbij kun je de software op meerdere computers installeren, zodat je niet alleen je thuisgegevens veilig bewaard, maar ook die van je werk. En dat allemaal in de palm van je hand! Fijn te weten is dat je alle gegevens kunt versleutelen met een 256-bits encryptie, zodat niemand er zomaar met je gegevens vandoor kan gaan.
SSD power
Een SSD heeft heel wat voordelen ten opzichte van een ‘standaard’ externe harde schijf. Het grootste voordeel voor veel mensen is het compacte formaat. Deze schijven steek je zo bij je, leg je tussen de paperclips of in je laptoptas. Het grootste voordeel is wel dat een SSD veel minder kwetsbaar is dan een normale harde schijf. Die laatste bestaat namelijk uit echt letterlijk fysieke schijven, waar een naaldje overeenloopt om gegevens de schrijven en aan te passen. Die bewegende delen zijn kwetsbaar. Laat ze een keer vallen, en je loopt het risico dat je gegevens zijn beschadigd. Een SSD heeft geen bewegende delen. Alle informatie wordt op flashgeheugenchips opgeslagen, waardoor ze veel minder kwetsbaar zijn. Daardoor zijn deze schijven sneller, maar ook stiller. Er hoeft niets te draaien!
Recensie over WD My Passport SSD
De My Passport-serie van Western Digital heeft de afgelopen jaren een heel goede ontwikkeling doorgemaakt: die naar SSD. Deze metalen, kleine en supersnelle externe harde schijf is perfect om altijd in de buurt te hebben. De meegeleverde software is eenvoudig in gebruik voor een snelle en regelmatige back-up, maar gewoon kopiëren en plakken is natuurlijk ook een makkelijke manier om je bestanden te kopiëren. Je kunt hem verkrijgen in drie opslagcapaciteiten en de standaard meegeleverde USB-C kabel heeft een adapter voor USB-A, zodat je hem op iedere computer kunt gebruiken. Hij is snel, degelijk en robuust: eentje die je in huis moet hebben!
Score: 9
Informatie
WD My Passport SSDAdviesprijs: 300 euro.
Op zoek naar coole gadgets?