logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Werewolf: The Apocalypse – Earthblood


Als het gaat om bovennatuurlijke schepsels en monsters, hebben vampiers vaak het hoogste woord. Om een over andere reden spreken die schepsels tot wat meer tot de verbeelding, zo blijkt. Toch is er ook aandacht voor onze harige vrienden, de weerwolven. Werewolf: The Apocalypse – Earthblood vertelt het verhaal van Cahal, een Garou van de Fianna-stam die verbannen was uit zijn stam maar na jaren toch weer terugkeert. Dan ontdekt hij dat zijn roedel het zwaar heeft. Banes en Fomori proberen namelijk grondstoffen te stelen, die de wereld nodig hebben! Het is aan hem om ‘Gaia’ (ofwel Moeder Natuur) te redden. Weerwolven als ecoterroristen… wie had dat gedacht?

Let wel: deze game heeft zo zijn brute momenten. Minimale leeftijd is dan ook echt 16+!

Compleet universum

Als je Werewolves speelt, zul je niet denken dat dit spel in hetzelfde universum afspeelt als het klassieke Vampire: The Masquerade – Bloodlines. Bloodlines steekt een fikse tijd in het neerzetten van de wereld en het uitleggen over het fenomeen vampiers, voor je goed en wel aan de slag kunt. Earthblood lijkt geschreven voor bestaande Apocalypse-fans. Het vertelt het ene verhaal na het andere, zorgt voor verdieping en verruiming van de kennis en het wereldbeeld. Heb je die kennis niet, dan zul je verbijsterd achteroverleunen om alles tot je te nemen, tot het moment dat al die kennis en verhalen je beginnen te duizelen.

Standaard weerwolf

Ondertussen is Cahal echt wel een prototype weerwolf, compleet met een leren jas. Een koele, kille man die niet opkijkt van een lijk meer of minder. Hij laat echter ook niet echt woede of fikse uitbarstingen zien, waardoor Cahal een vrij oppervlakkig personage is. De dialogen en stemacteurs doen ook niet veel goeds aan deze zaak. De dialogen zijn niet bepaald sterk en de voice-overs blijven over het algemeen erg vlak en monotoon.

Sluipende actie

In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij weerwolven, draait een heel groot deel van dit spel om sluipen en stealth. Ik had meer gehoopt op frontale actie en fikse beat ém up gevechten, maar het is sluipen, kruipen en stiekem gedoe wat de klok slaat in Werewolf: Earthblood. Je moet infiltreren, bommen plaatsen, systemen hacken, langs beveiliging sluipen en bewakers één voor één confronteren met je weerwolf alter ego. Daarbij moet je regelmatig van vorm wisselen voor de meest optimale stealth-actie. Sommige acties moet je als mens uitvoeren, sommige acties als wolf… en soms mag je losgaan als weerwolf (Crinos). Dat levert genoeg spannende momenten op, begrijp me niet verkeerd. Het is knap spannend om te wachten tot de bewakers zo zijn gepositioneerd zodat jij in je wolfgedaante naar het volgende sluippunt kunt rennen!

Bekijk hier de trailer van Werewolf: The Apocalypse – Earthblood

Matige gevechten

Veel van deze stealth-actie had vergeven kunnen worden als er een mooi contrast was met de echte gevechten, zoals bijvoorbeeld in games als Metal Gear. Maar… dat vechten is ver te zoeken. Je voelt je namelijk nergens echt een weerwolf tijdens de battles. Je tegenstanders reageren nauwelijks als jij ze met je klauwen bewerkt, ze vluchten niet in paniek weg of laten blijken dat ze bang van je zijn. Door een speciale meter in Crinos-vorm op te bouwen, kun je Frenzy activeren, wat in feite een power-up is waarmee je tijdelijk bijna alles kunt doden door op de knoppen te rammen. Jammer, want volgens het achterliggende verhaal is Frenzy een gevaarlijke en zelfs transgressieve daad in de Garou-cultuur. Het wordt kort benoemd, maar dat weerhoudt je er niet van om deze kracht te gebruiken.


Ga direct naar Werewolf: The Apocalypse – Earthblood op BOL.com.

Recensie over Werewolf: The Apocalypse – Earthblood

Werewolf: The Apocalypse – Earthblood laat op meerdere fronten flinke steken vallen. Het grootste probleem zit hem wel in de actie. Er is veel te veel aandacht besteed aan de mogelijkheden van iedere vorm om hem onopvallend of juist sterk te laten zijn, dat er te weinig aandacht is geschonken aan het inzetten van de oerkracht en het enorme lichaam van de weerwolf zelf. Nu is het een onhandige sluipgame met een weerwolf als hoofdpersonage, niet een jaaggame met het roofdier wat een weerwolf zou moeten zijn.

Score: 6


Info

Werewolf: The Apocalypse – Earthblood
Uitgever: Nacon
Getest op: XBOX One
Genre: actie
Prijs: 39.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.