logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Welke stijl tafel past bij jouw interieur?


Tafels zijn er in alle soorten en maten. Helaas zijn we de afgelopen jaren een beetje overstag gegaan in onze wegwerpmaatschappij met goedkope tafels, die bedoeld zijn om slechts enkele jaren mee te kunnen. Dunne tafelbladen, gefineerd houtwerk, krasgevoelig kunststof – persoonlijk ben ik daar helemaal klaar mee. Liever een meubelstuk dat jaren mee kan gaan dan telkens weer naar de meubelgrutter! Zo kom je al snel uit bij het soort tafel dat al eeuwen lang gebruikt wordt: eentje van eikenhout. Massief eikenhout, dat de tand des tijds kan doorstaan en met de jaren alleen maar mooier wordt. En natuurlijk een tafel die ambachtelijk, met de hand, wordt vervaardigd, zoals bij Tafels99. Een eikenhouten tafel geeft je huis meteen sfeer en een warme uitstraling. Maar: welke stijl tafel moet je kiezen?

Industrieel

De industriële stijl is momenteel heel populair. Robuuste materialen worden met elkaar gecombineerd. Vooral metaal en hout zijn dankbare combinaties. Dat metaal kan in verschillende kleuren gespoten zijn, zodat het nog beter bij jouw interieur past. Het stoere element is onmiskenbaar. De vormen van de tafelpoot zijn strak en modern, met scherpe hoeken. Daarbij kun je ook kiezen voor een scandinavische stijl, waarbij de hoeken afwijken van het 90-graden-patroon. Zo kun je kiezen voor rechte poten die op de hoeken van je industriële tafel staan, maar ook trapeziumvormen waar je tafel op steunt of een kruis van poten in het midden van de tafel.

Kloostertafel

Een echte klassieker in het segment eiken tafels. De kloostertafel is van oudsher een tafel die je in kloosters vond: lang en onverwoestbaar, waar je echt op kon leven. Een tafel die voor veel meer werd gebruikt dan alleen gezellig eten. Van origine zijn de kloostertafels lang, voor 8 of meer personen, maar tegenwoordig kun je ze ook korter laten maken. Typerend voor kloostertafels zijn de poten. Kloostertafels hebben gedecoreerde poten, als een zuil waar de tafel op rust. Een kloostertafel hoort eigenlijk van grof hout te worden gemaakt, met kleine kieren, noesten en scheurtjes.

Ronde tafel

Hier moet je net het huis voor hebben. Heb je een brede ruimte waar je tafel in past, kun je kiezen voor een ronde tafel. Het voordeel van een ronde tafel is dat hij heel efficiënt is qua ruimte. Je hebt geen lange kamer nodig, hij kan letterlijk in de hoek staan. De stoelen zet je tussen de twee poten in. Daardoor heeft een ronde tafel standaard plek voor vier personen. Maar net zo makkelijk schuif je er vier stoelen bij, als dat zo uitkomt. Ronde tafels zijn er in zowel de industriële stijl als kloosterstijl.

Afwerking van het tafelblad

Dit is wel een belangrijk punt. Het tafelblad is namelijk het deel van de tafel die het meest in zicht is, waar je op eet aan werkt en spellen op speelt. En iedere afwerking heeft zijn eigen positieve en negatieve kenmerken. Een kloostertafel ziet er heel warm en huiselijk uit. De noesten en kieren maken het wat minder prettig om direct op te werken. Bovendien kan er vuil in de kieren komen. Een glad afgewerkte tafel heeft dat probleem niet, maar ziet er weer minder warm en huiselijk uit (hoewel hout wel warmer oogt dan een fineertafel!). Daarnaast kun je kiezen uit een boomstamtafel of een gezaagd tafelblad, waarbij de boomstamtafel de contouren van de boomstam nog laag zien. Heel trendy, maar een gezaagd blad is wel tijdlozer.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.