Welke soorten stofzuigers zijn er?


Een stofzuiger is een onmisbaar item in een huishouden. Er liggen anno 2020 zoveel verschillende soorten in de schappen, dat het lastig kan zijn door de bomen het bos nog te zien. We nemen je mee in de wereld van de stofzuiger en zetten 5 verschillende soorten op een rij.

Technologie is voortdurend aan verandering onderhevig en stofzuigers zijn daar geen uitzondering op. Het aanbod van stofzuigers wordt dan ook steeds groter en uitgebreider. De huidige keuze is grofweg in de volgende categorieën te verdelen:

1. Sledestofzuiger

Dit is de traditionele en meest bekende stofzuiger, die je nog steeds in de meeste huizen terugziet. De sledestofzuiger is er in alle soorten en maten. Daarbij is er voornamelijk een onderscheid tussen exemplaren met of zonder stofzak. Over het algemeen zitten er nog steeds meer voordelen aan stofzuigers met stofzak, omdat het hygiënischer en deze vaak beter zuigen. Het ligt in de lijn der verwachting dat aan laatstgenoemde in de komende jaren verandering komt. Het pluspunt aan zakloze stofzuigers is vooral dat het liever is voor de portemonnee, je hoeft tenslotte geen nieuwe zakken meer te kopen.

2. Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is comfortabeler om te gebruiken, omdat je deze vooruit beweegt en je dus niets achter je aan hoeft te slepen. Ook werken veel steelstofzuiger op een accu, waardoor ze draadloos zijn. Wel is dit type stofzuiger vooral geschikt voor minder grote ruimtes of kleinere klusjes. Vind je het lastig om te kiezen en wil je weten welke steelstofzuiger de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft? Je vindt hier een handige koopgids.

3. Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger hoef je in principe alleen maar aan te zetten. Vervolgens beweegt deze stofzuiger automatisch door je huis en wordt je vloer schoon gezogen. Dat klinkt ideaal, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Allereerst zit er nog een hoog prijskaartje aan. Een robotstofzuiger zuigt bovendien niet alles even goed, dus bestaat de kans dat sommige oppervlaktes niet helemaal schoon worden. Daarnaast moet je er vaak voor zorgen dat er zoveel mogelijk obstakels uit de weg zijn geholpen, dus het vergt enige voorbereiding.

robotstofzuiger

4. Kruimeldief

Een kruimeldief is een kleine handstofzuiger zonder snoer. Dit type stofzuiger leent zich goed voor hele kleine oppervlaktes. Mochten er bijvoorbeeld na de lunch onverhoopt wat etensresten op de vloer terecht zijn gekomen, dan zuig je deze met een kruimeldief zo op. Je pakt dit apparaat er eenvoudig bij en bergt hem ook makkelijk weer op, in tegenstelling tot de ‘gewone’ stofzuiger. Door het kleine formaat is dit apparaat niet geschikt voor het schoonzuigen van grote ruimtes.

5. Waterstofzuigers

Een waterstofzuiger (ook wel alleszuiger genoemd) zal je in huis niet zo snel tegenkomen. Dit type stofzuiger heeft een enorme zuigkracht en wordt vooral door bedrijven gebruikt. Een waterstofzuiger kan zelfs het meest hardnekkige vuil opzuigen. Zelfs nat vuil, waar het de naam aan te danken heeft. Je herkent deze stofzuiger aan de grote ketel.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.