logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het middelbare-schooldilemma: Welke schooltas moet je kopen?

De zomervakantie is aangebroken. Schoolverlaters zitten vol zenuwen en spanning, wachtend op hun eerste jaar op de middelbare school. Daar ontdekken ze dat het wellicht een heel andere wereld is, maar dat de veranderingen nu ook weer niet helemaal wereldschokkend zijn. Datzelfde gaat op voor de schoolverlaters van de middelbare school naar hun vervolgopleidingen: een nieuwe start biedt nieuwe kansen. En hoewel je er cool uit moet zien, is cool-zijn ook niet alles. Je kunt bijvoorbeeld een heel spiffy tas bij je dragen, maar als die niet praktisch is, sla je alsnog een flater! Daarom gaan wij vast op zoek naar coole én praktische tassen. Jazeker, ze bestaan. In overvloed, voor ieder wat wils. Wij shopten online bij Duifhuizen.nl. Of je nu kiest voor een trendy rugzak of juist de klassieke stoere schoudertas, ze hebben het allemaal.  Duifhuizen heeft alles in huis om nieuwe schooljaar goed in te gaan! Wil je niet online? Dan kun je ook naar één van de fysieke winkels van deze keten!

Waar moet je op letten als je een schooltas koopt

Ten eerste moet je jezelf afvragen: wil ik een rugzak, een ouderwetse schooltas of een schoudertas? Dat hangt deels af van je voorkeur, maar ook hoe je naar school reist. Op de fiets, bijvoorbeeld, is een rugzak praktischer. Die hoef je niet op een bagagedrager te leggen, waarbij hij er zo maar kan afkukelen. Ook zorgt een flink beladen rugzak voor minder belasting op de rug en heupen, omdat het gewicht beter verdeeld wordt dan bij een losse tas. Een schoudertas of de ouderwetse schooltas is dan weer praktisch om naast je tafel te zetten. Die klap je open en alles is toegankelijk.

Wat neem je mee naar school?

Een belangrijke zoekregel is: wat moet je allemaal meenemen naar school? De meeste scholen maken gebruik van kluisjes, waar je bijna alle boeken en spullen in kunt opbergen. Dat neemt niet weg dat je vaak boeken, schriften en mappen naar huis moet nemen – en weer terug. Wordt er van je verwacht dat je bijvoorbeeld drie multomappen moet meenemen? Dan heb je een flinke tas nodig! Werk je juist met schriften? Dan is de ruimte die je nodig hebt ontzettend beperkt. De stelregel is: een tas van 21-29 liter volstaat in de meeste gevallen. Denk ook aan de online wereld van het onderwijs. Veel middelbare scholen en hogescholen verlangen het gebruik van een laptop of tablet, die veelal ook door de opleiding wordt aangeboden. Een speciaal vak in je tas voor zo’n apparaat is bijzonder handig, maar let er dan wel op dat dit vak groot genoeg is! Vraag de afmetingen van het apparaat en check die met de specificaties van de tas. Een persoonlijk ding: persoonlijk vind ik het makkelijk als de tas een soort ingebouwde etui bevat. Je weet wel: zo’n vak met allerlei lusjes en vakjes voor je telefoon, pennen, rekenmachine, dat soort zaken. Of zorg op zijn minst dat je tas een apart vak heeft voor je etui en klein grut, zodat die dingen niet tussen je boeken en schriften slingeren…

Tip: Koop je schooltas nu vast en gebruik hem op vakantie! Dan wordt de tas wat soepeler, leer je hem beter kennen en ben je meteen van dat ‘showroom-nieuwe’ af.

Trend: camouflage en leger

De trend van aankomend jaar zijn legergroen en camouflageprints. Die kun je natuurlijk perfect combineren, maar de camouflageprints kunnen ook helemaal anders worden geïnterpreteerd, zodat je een felblauwe camouflageprint krijgt. Legergroen is natuurlijk altijd een veilige keuze, maar let er dan wel op dat de tas zelf wat stoers uitstraalt, anders kan-ie een beetje naar de achtergrond wegzakken als een lege duffeltas.

Praktisch en tijdloos

Sommige tassen kunnen moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Maar let wel: je kunt gaan voor de absolute classic, maar kies je voor een nieuwere variant van hetzelfde merk, heb je wel die unieke uitstraling maar ook praktische nieuwe features ter beschikking! Zo kun je bijvoorbeeld bij Eastpack gaan voor de Padded Pack’r, maar ga je voor de Eastpak Out of Office (waar onze brugpieper voor gaat), dan heb je ineens een extra laptopvak ter beschikking.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.