logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Welke schoen past bij jouw werk?

Stijl en veiligheid staan meer dan eens lijnrecht tegenover elkaar. Wat mooi is, is niet altijd veilig en omgekeerd. Toch is het belangrijk dat je goed let op je eigen gezondheid, zeker als je aan het werk bent. Want laten we eerlijk zijn: op het werk brengen we heel wat uur door! Belangrijk is om goed te kijken naar wat je nodig hebt qua ergonomie, maar ook qua veiligheid. Je zult dan zien dat er genoeg keuze is, in werkschoenen voor heren is voor iedere smaak wat wils.

Veter, instapper of laars

Dat is misschien wel de eerste vraag die je je moet stellen. Wat heb je het liefst, of wat heb je nodig? Als je een paar keer per dag een ‘clean room’ of fabriekshal moet binnenlopen, dan kan een instapper of klomp erg prettig en efficiënt zijn. Loop je de hele dag op dezelfde schoen en heb je juist stevigheid nodig (omdat je veel loopt of zwaar moet tillen, bijvoorbeeld) dan is een veterschoen juist weer praktisch. En werk je in omgevingen waar je tot je kuiten vuil kunt worden? Dan kom je uiteraard op de laars uit!

Lopen of grip

De zool is een belangrijk element van iedere schoen. Het bepaalt onder andere hoe je er op loopt en wat je er het beste mee kunt doen. Een afgeronde zool maakt het comfortabeler om te lopen dan een stugge zool met ribbels. Die geeft je daarentegen weer meer grip als je zware voorwerpen moet tillen of op een ruwe grond moet lopen. Loop je veel in een kantoor, instelling, restaurant of terras? Dan leg je heel wat kilometers af. Een zogeheten ‘Jogger’ zal je veel plezier opleveren! Daarnaast moet je bij de zool letten op de kenmerken anti-slip, slijtvastheid en anti-statisch. Een goede werkschoenen winkel laat je al die eigenschappen duidelijk zien.

Hoog of laag

Dat is deels een kwestie van smaak, maar een hoge schoen, die tot over je enkels loopt, biedt je meer steun aan je enkels. Wanneer je bijvoorbeeld veel in de natuur loopt, kun je zo maar in een kuiltje stappen en je enkel verzwikken. Of als je verhuist en telkens naar binnen en buiten moet, trap op, busje in, busje uit, ga zo maar door. Op dat moment heb je steun aan die extra hoogte. Ook als je dingen kunt laten vallen of je veel voorwerpen op enkelhoogte zijn, kan een hogere schoen wat extra veiligheid bieden. Waterdichtheid kan ook een selectiecriterium zijn voor de bovenkant van de schoen.

Stalen neus of niet

Een goede vraag. In best veel omgevingen kan een stalen neus praktisch zijn. Omdat er voorwerpen op je tenen kunnen vallen, bijvoorbeeld in een werkplaats of op de bouw, maar ook in de keuken van een restaurant kan het praktisch zijn! Er zijn veel verschillende typen schoen die voorzien zijn van een stalen neus – en die zien er heus niet allemaal grof en robuust uit. Stalen neuzen zijn er in verschillende klassen, let erop als je er een gaat kopen. Bovendien kun je kijken of ze anti-perforerend zijn.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.