logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Glijd over de weg in een auto die bij jou past


Het kiezen van een type auto is een heikele klus. Welk model moet je kiezen: ga je voor een kleine, compacte auto die je makkelijk kunt parkeren en die niet veel kost in wegenbelasting, of ga je voor een grotere auto, voorbereid op ieder avontuur?

Kies op basis van je situatie

Voor beide gevallen is natuurlijk heel wat te zeggen. Ben je alleen of zit je 95% van de tijd alleen in de auto om korte stukken te rijden? Dan kun je bijna net zo goed een compacte auto kiezen. Heb je een gezin met kleine kinderen? Dan is een auto met portieren bij de passagiers wel zo gemakkelijk. Met oudere kinderen zou een driedeurs auto ook prima te doen zijn, zeker als je maar af en toe op de weg zit. Zit je regelmatig met drie of vier mensen in de auto en moet je langere stukken rijden? Dan is een grotere auto, zoals een stationwagen of een SUV helemaal niet zo’n gekke keuze. 

Het prijskaartje

Een belangrijk aspect is het kostenplaatje. Daarbij geldt overigens hetzelfde als het formaat: als je weinig op de weg zit, is het de afweging wel waard of je op die momenten met iets minder comfort en luxe kunt. Een Fiat Panda is immers een stuk goedkoper dan een SUV van bijvoorbeeld Mercedes-Benz, maar als je het geld kunt missen en je rijdt regelmatig langere stukken, is het zeker aan te raden om wat extra te spenderen in een luxer voertuig. Dat comfort is namelijk niet alleen een kwestie van luxe, maar ook van veiligheid. Een rustige auto houdt je langer alert. Bovendien zijn luxere auto’s vaak uitgerust met extra features die je veiliger op de weg houden. Houdt bovendien rekening met tweedehands auto’s: je bespaart flink door te zoeken naar een Mercedes SUV op Gaspedaal.nl dan wanneer je hem nieuw bij de dealer koopt!

Ga niet te groot

Natuurlijk wil je een comfortabele auto onder je als je een stuk moet rijden, maar denk daarbij ook na over het milieu en neem daarin je verantwoordelijkheid. Zit je alleen in een auto en maak je iedere dag dezelfde reis (waarbij je misschien ook nog eens steevast in de file staat?) dan is het niet echt verantwoord om een benzine-slurpende terreinwagen te rijden. Het ziet er misschien heel stoer uit, maar je maakt nog altijd de beste indruk door jezelf te bewijzen, niet door de (te) grote auto waarin je rijdt. Dat verhaal wordt overigens anders als je diezelfde auto ook wekelijks gebruikt om door een ruiger gebied te rijden, of wanneer je regelmatig zware karren moet trekken. Ik veroordeel dus niet direct iedereen die met een grote auto op de weg zit 😉

Uitzonderingen incalculeren

Sommige mensen kiezen een auto die groter is dan ze eigenlijk nodig hebben, omdat ze graag met de auto op vakantie gaan. En tja, in zo’n kleinere stadsauto passen nu eenmaal geen vier koffers en extra bagage! Je kunt er echter ook rekening mee houden dat je in zo’n geval een auto huurt om je de vakantie door te helpen. De rest van het jaar kun je profiteren van een auto die je gemakkelijker kunt parkeren en die goedkoper is in aanschaf, wegenbelasting en verzekering.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.