logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Welcome to Marwen

Waargebeurde verhalen zijn door een van onze commerciële zenders een heel eigen leven gaan leiden. Het zijn daar vaak drama’s met tranentrekkende avonturen, die – laten we eerlijk zijn – lang niet altijd briljant zijn geacteerd. Zo nu en dan komt er echter een waargebeurd verhaal in de bioscoop, eentje die de moeite waard is om te zien. Gewoon, omdat het een uniek verhaal is waar je vraagteken-antennes van tingelen. Hoe kan dit? Zoals Welcome To Marwen, dat – hoe bizar het ook klinkt – gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Mishandeld

Het verhaal draait om Mark Hogancamp, een begenadigd tekenaar die op een willekeurige avond helemaal in elkaar wordt geslagen. Zo erg, dat het een tijdje kritiek wordt. Helemaal de oude is hij daarna niet meer. Hij heeft geheugenverlies, maar is ook niet meer zichzelf. Zo kan hij bijvoorbeeld niet meer goed tekenen en heeft hij last van psychoses, die hij middels medicijnen onder controle weet te houden. Gelukkig heeft hij nog een doel in het leven: hij fotografeert poppen in bijzondere situaties, alsof het echte mensen zijn met een echt verhaal. En laten we eerlijk zijn: in Marks wereld is dat ook zo. Zijn poppen beleven heel wat wilde avonturen.

Tweede Wereldoorlog

Een belangrijk thema in zijn verhalende foto’s is de Tweede Wereldoorlog, waar een Amerikaanse held in Frankrijk is gearriveerd om de Nazi’s flink op hun donder te geven. Felle gevechten komen meermaals voor, waarbij de poppen ineens neervallen als echte poppen. Al het leven is er uit. Een grappig contrast. Ook bijzonder is dat alle andere helden vrouwen zijn – vrouwen uit het dorpje waar Mark komt te wonen. Voor iedere vrouw die een plekje heeft in zijn leven, krijgt een plekje in het heldendorp Marwen, vernoemd naar Mark en zijn ex-vrouw Wendy.

Ga direct naar Welcome to Marwen op BOL.com.


Recensie over Welcome to Marwen

Welcome to Marwen is niet voor iedereen, dat geef ik grif toe. Mijn vrouw vond er bijvoorbeeld helemaal niks aan, terwijl ik hem juist erg vermakelijk vond. Mark is een kleurrijk karakter: nors en knorrig, maar wel met een diep verhaal. Dat hij foto’s weet te maken die zo tot leven komen, is natuurlijk bijzonder. Stukje bij beetje wordt het verhaal van Mark helder en duidelijk en ontdek je ook de basis en het ontstaan van zijn spannende wereld.

Score: 8


Films koop je online bij:

Informatie

Titel: Welcome to Marwen
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 111 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.