logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Weg des doods, Christopher Golden

Weg des Doods klinkt luguber, en dat is precies de bedoeling. Met deze weg wordt overigens een fysieke weg bedoeld, die door Siberië loopt om de verschillende werkkampen met elkaar te verbinden. Het is de Kolyma Highway (of R504), om precies te zijn, die ongeveer 1800 kilometer lang is. De weg heeft niet alleen daarom de lugubere naam gekregen: de gevangenen die de weg moesten aanleggen hadden niet bepaald een lang leven voor de boeg. Als ze omvielen van de extreme kou of honger, werden ze ter plekke begraven. De weg is dus letterlijk geplaveid met botten van de overleden dwangarbeiders!

Documentaire

De hoofdpersonen van Weg des Doods zijn de Amerikaanse documentairemaker Felix “Tieg” Tiegland en zijn beste vriend/cameraman/sidekick Prentiss. Zij reizen deze weg af, voor ze hem kunnen pitchen aan verschillende productiemaatschappijen. Hun documentaire moet zich richten op het lokale gebied terwijl ze naar de stad Akhust rijden, een van de koudste en meest afgelegen plekken op aarde. Onderweg willen ze spookverhalen en lokale legendes verzamelen om het geheel wat luguberder te maken. Met behulp van een spraakzame gids Kaskil gaan ze op weg. Op weg naar hun bestemming pikken ze ook de lokale avonturier Una op. Wanneer het team echter hun bestemming bereikt, blijkt de stad verlaten te zijn, uitgezonderd een catatonisch negenjarig meisje en een roedel roofzuchtige wolven, die sneller en slimmer lijken dan alle wilde dieren zouden moeten zijn.

Horror

De bevroren toendra van Noord-Siberië is een meedogenloze maar perfecte setting voor een horrorroman. Als de monsters je niet te pakken krijgen, zal het verbazingwekkende koude weer dat zeker wel doen, want de gemiddelde temperatuur is zestig graden onder nul. Een lekke band, een lege benzinetank of zelfs maar een open autoraam kan je dood betekenen. Het weer is dus al een geducht gevaar. Maar na het stadje Akhurst te hebben bezocht, blijkt er een nieuw gevaar te zijn. Ze moeten vluchten voor hun leven, met bovennatuurlijke krachten die hen op de hielen zit.

Weg Des Doods verschijnt op 8 september 2023.


Ga direct naar Weg des doods op BOL.com.

Recensie over Weg des doods

Weg des doods houd het tempo en de spanning hoog. Het ijskoude Siberische landschap zorgt al voor genoeg gevaren en risicos, waar we in de eerste hoofdstukken al heel wat over te lezen krijgen. Enkele spannende momenten leggen nadruk op het belang van rust en bedachtzaamheid. Na het bezoek van het stadje komt alles in een stroomversnelling, waardoor het verhaal misschien wel te snel gaat. Zo zijn ze amper in het verloren dorp – en zien we de documentairemaker ook nooit actief aan het werk. Daarnaast zou het interessant zijn geweest om toch wat tekst en uitleg te krijgen over de bovennatuurlijke verschijnselen waar onze hoofdpersonages mee te maken krijgen – het zijn allemaal Siberische folklores en legendes, dat had (zeker in het kader van een documentaire) op zijn plek geweest.

Score: 7


Informatie

Titel: Weg des doods
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022599341
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.