logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Leer spelenderwijs met deze 4 Weetjes kwartetten

Kwartetten blijft leuk. De regels zijn eenvoudig, het is overzichtelijk en vaak kun je ze in een paar minuten spelen. Hoe praktisch is het dan om zo’n spel te combineren met iets dat ook nog leerzaam is? Dan is het niet alleen leuk, maar ook educatief. Win-win! Bovendien zijn ouders veel eerder beschikbaar voor een leerzaam spelletje dan voor een niet-leerzaam spelletje, zo heb ik gemerkt… doe daar je voordeel mee! Al enkele jaren heeft Identity Games Weetjeskwartetten op de markt. Die gaan over heel veel verschillende onderwerpen, zoals weetjeskwartet over wildlife, dino’s en boerderijdieren. Maar in de loop der jaren zijn er natuurlijk meer varianten bijgekomen. Wij gingen dit keer aan de slag met het Weetjeskwartet over het Menselijk Lichaam en het Vakantielanden weetjeskwartet.

Speciaal kwartetten

Over de regels van kwartetten hoef ik natuurlijk niets te zeggen: je verdeelt de kaarten over het aantal spelers, waarna je setjes van vier kaarten bij elkaar moet sprokkelen. Voor het gemak zitten er in ieder weetjeskwartet ook sets met 5 kaarten, waar je er toch maar vier van hoeft te verzamelen. De speler die de vijfde kaart op handen heeft, krijgt aan het einde van het spel een strafpunt. Er is overigens een uitzondering op de geldende regels van het Kwartetten: bij het Weetjeskwartet is het namelijk niet genoeg om zo maar aan iemand te vragen of hij een bepaalde kaart heeft. Want is dat wel het geval, dan moet die persoon een vraag stellen over de kaart. Op de kaart staan namelijk een aantal weetjes, die als vraag gesteld kunnen worden. Wordt de vraag goed beantwoordt, dan wisselt de kaart van speler.

Menselijk lichaam

In het weetjeskwartet over het Menselijk Lichaam worden een aantal grote onderdelen besproken, zoals de Huid, de Spijsvertering, maar ook Botten en Zintuigen komen aan bod. Geen nood: je krijgt meestal geen echt medische illustraties te zien, grotendeels bestaan de kleurenplaatjes uit grappige cartoons die laten zien wat er bedoeld is. Uitzonderingen daargelaten, er zitten ook wel wat tekeningen tussen van interne organen. Iedere kaart is voorzien van een aantal weetjes. Sommige weetjes zijn echt medisch, anderen juist leuk of grappig om te weten. Gebruik die weetjes voor het stellen van de geschikte vragen!

Vakantielanden

In de vakantielanden wordt er per kwartetserie een land besproken. Heel kort, er zijn immers maar vier kaarten beschikbaar om een land te bespreken! De onderwerpen per serie zijn telkens gelijk: de hoofdstad, de vlag, typisch eten en een bekend gebouw. In tegenstelling tot het weetjeskwartet over het Menselijk Lichaam staat er bij het vakantielandenkwartet telkens maar 1 feitje op de kaart. Dat beperkt de mogelijkheid om vragen te stellen aanzienlijk. Op deze kaarten staan geen illustraties, maar foto’s van de verschillende gebouwen en gerechten.

Dierenpoep

Wat is er een betere combinatie dan kinderen en poep? Het is heerlijk om te praten over dit ‘verboden’ onderwerp. Want ja, tijdens het eten is poep niet zo’n geschikt onderwerp. Maar om te kwartetten? Dan is het een prima onderwerp, zo blijkt, waar kinderen en volwassenen heel veel plezier aan kunnen beleven. Bovendien leer je niet alleen van alles over poep, maar ook over de dieren die deze uitwerpselen laten vallen. Welke vorm hebben de keutels van een wombat? Hoeveel keer poept een panda gemiddeld per dag? Speel, onthoud, verzamel en win!

Boerderijdieren

Kwartetten is een oer-Hollands kaartspel… en hoe kun je dat nóg Hollandser maken? Nou… door je mee naar de boerderij te nemen! Op deze kaarten staan foto’s van bekende en minder bekende dieren op de boerderij, aangevuld met heel wat interessante weetjes en feitjes.


Ga direct naar Weetjeskwartet op BOL.com.

Recensie over Weetjeskwartet

Kwartetten is altijd leuk om te doen – het is een heerlijk gezelschapsspel waarbij alle spelers actief blijven. Het bedenken van de vragen is niet voor iedereen weggelegd: de geadviseerde leeftijd van 6 jaar is dan ook een tikkeltje enthousiast, hoewel je daar de oude regels van kwartetten kunt hanteren, zonder het stellen van de vragen. De illustraties zijn grappig en maken het onderwerp wat minder zwaar.

Score: 7


Informatie

Titel: Weetjeskwartet
Uitgever: Identity Games
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Adviesprijs: 7.50 euro.

Ga direct naar Weetjeskwartet op BOL.com.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.