logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Weekendje Tilburg: wat kun je doen in deze Brabantse studentenstad?

Brabantse gemoedelijkheid klinkt je vast bekend in de oren, en die moet je ook gewoon ervaren. Tijdens een weekendje in Tilburg, bijvoorbeeld! Plan een weekend, boek een hotel en ga op ontdekkingsreis! Daar begint onze eerste suggestie: het gloednieuwe Hotel Tilburg van Van der Valk hotels: een geweldige uitvalsbasis voor een bezoekje aan deze Brabantse studentenstad.

Lekker eten

Als je aan Brabant denkt, denk je natuurlijk aan het bourgondische leven. Lekker eten, lekker drinken. Gewoon genieten. Natuurlijk vind je dat ook volop in Tilburg. Ik zou een mooie lijst met restaurants kunnen opsommen waar je een lekkere hap kunt eten, maar Tilburg heeft ook een paar leuke concepten ontwikkeld waar je meteen een stukje van de stad mee ontdekt: Walking Dinners! Die kun je niet alleen in de binnenstad nuttigen, maar ook in de Piushaven. Je diner wordt dan in gangen geserveerd, maar dan verspreid over een aantal restaurants. Je loopt van het ene plekje naar het andere, ondertussen genietend van de stad. Of meld je aan voor een van de vele proeverijen op het gebied van wijn bij LokaalZeven, bier bij Café Bakker of thee bij Villa Vierjaargetijden. Café Slagroom heeft voor ieder wat wils, met als extra een unieke beleving: Ice Dipping. Een ware ontdekkingstocht!

Stof en kunst

Tilburg staat ook bekend als De Textielstad. Van oudsher was hier een grote en levendige stoffen-industrie gevestigd, die nog steeds nagalmt door de stad. Zo is er wekelijks een enorme markt met stoffen en materialen, maar ook het Textielmuseum is hier een mooie herinnering aan. Ben je een museumbezoeker? Dan mag het De Pont-museum natuurlijk ook niet ontbreken aan je bezoekje. Verder vind je in de stad tal van galerieën en ateliers, die ruim aandacht hebben voor mode.

natuurmuseum brabantTilburg met kinderen

Bezoek je de stad met het hele gezin? Dan wil je misschien niet te veel musea en kunst bezoeken. De Oliemeulen is een leuk alternatief, deze dierentuin heeft zich gespecialiseerd op reptielen, maar er zijn inmiddels meer dan 150 verschillende diersoorten verzameld in dit knusse dierentuintje. De roofvogelshow is een must-see. Daarnaast zijn er regelmatig demonstraties en voedermomenten. En zeg nou zelf: hoe vaak kun je een vogelspin aaien of een slang aanraken? Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum over het leven van plant en dier, waarbij ook de mens en de invloed van de mens niet vergeten wordt. Het is een leuk museum voor jong en oud, dankzij de vele activiteiten is het ook voor heel jonge kinderen geschikt. Van potvissen tot de ijstijd, van Jeroen Bosch tot de kikkers van Max Velthuis… je kunt het allemaal ontdekken.

Evenementen

Er zijn ook een aantal evenementen waar Tilburg echt bekend om is. Houd de site van VVV Tilburg in de gaten voor de data van de Tilburgse Kermis, Festival Mundial, de Dwalerij en het Bierfestival – stuk voor stuk goede redenen om een bezoekje te brengen aan deze geweldige stad.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.