logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Wednesday, Warner Bros

De serie ‘Wednesday’ van Warner Bros, die je wellicht kent van Netflix, is sinds kort verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Het verhaal van Wednesday is gebaseerd op de Addams Family, waarbij dochterlief Wednesday het huis uit wordt gestuurd. Ze moet naar school! Maar wel een speciale school, op Nevermore Academy is niets wat het lijkt. Daar krijgt Wednesday te maken met heel wat duistere geheimen en brute moorden…

Combineren maar!

Wednesday weet op succesvolle wijze twee genres te combineren: enerzijds is het een coming-of-age traject van tieners en daarnaast ben je al snel verwikkeld in een moordmysterieplot. Hoewel de afgelopen jaren verschillende series hebben geprobeerd om deze twee elementen te vermengen, waarbij geweld werd ingezet om de typische tienerthema’s zoals verliefdheden, schoolperikelen en bemoeizuchtige ouders in de kleden, slaagt de serie Wednesday erin om dankzij het bekende personage en haar macabere familie een eigen unieke sfeer te creëren.

Addams family fans: grappig griezelen

Fans van de Addams-clan worden op hun wenken bediend in deze achtdelige serie. Thing, de levende, bewegende, afgehakte hand, krijgt een volwaardige rol met grappige momenten over huidverzorging en manicures, en zelfs een (hoewel metafysisch) eigen hart. Fred Armisen maakt een cameo als Oom Fester, terwijl de serie speelt met de intense dynamiek tussen Morticia (gespeeld door Catherine Zeta-Jones) en Gomez (gespeeld door Luis Guzmán). Jenna Ortega’s vertolking van Wednesday is echter de rol die de serie naar een hoger niveau tilt. Ortega weet de duistere humor van Wednesday perfect tot leven te brengen, met een onverschillige houding die haar personage des te komischer maakt.

Knipogen naar stijlen en trends

De regisseurs maken slim gebruik van Ortega’s fysieke aanwezigheid, vooral in de dansscènes op de middelbare school, waar ze haar duistere karakter behoudt terwijl ze de vloer domineert. Hierin zie je overigens heel wat verschillende dansstijlen terug – het is echt een bonte mix van pop-culture dansjes! Daarover gesproken: heb je de Clueless-achtige introductie tot de sociale kliekjes op Wednesday’s nieuwe school gespot? Of de verwijzingen naar Zwerkbal uit Harry Potter en een bal/dansfeest met een knipoog naar “Carrie”?

Bekijk de trailer van Wednesday

Ontwikkeling

Een van de meest intrigerende aspecten van de serie is de ontwikkeling van Wednesday als een personage dat zowel zelfverzekerd als onzeker is, typisch voor tienerjaren. Haar groeiende begrip van haar ouders en zichzelf geeft de serie diepgang en maakt het meer dan alleen maar een nostalgische reünie met oude bekenden. Daarmee heeft het stiekem een kritische noot, met dood en duisternis als rode draad en onderdeel van haar tienerleven, doorspekt met de typische humor van de Addams Family.

“It’s been incredible to create a show that has connected with people across the world. Thrilled to continue Wednesday’s tortuous journey into season two. We can’t wait to dive head first into another season and explore the kooky spooky world of Nevermore. Just need to make sure Wednesday hasn’t emptied the pool first.”

Aldus makers, uitvoerende producenten en showrunners Alfred Gough en Miles Millar in een exclusief interview op Tudum.com.

De aankondiging van seizoen 2 van Wednesday

Cast van Wednesday

 • Wednesday Adams – Jenna Ortega
 • Morticia Addams – Catherine Zeta-Jone
 • Gomez Addams – Luis Guzmán
 • Pugsley Addams – Isaac Ordonez
 • Principal Larissa Weems – Gwendoline Christie
 • Marilyn Thornhill – Christina Ricci
 • Tyler Galpin – Hunter Doohan
 • Xavier Thorpe – Percy Hynes White
 • Enid Sinclair – Emma Myers
 • Bianca Barclay – Joy Sunday
 • Yoko Tanaka – Naomi J Ogawa
 • Eutene Ottinger – Moosa Mostafa
 • Ajax Petropolus – Georgie Farmer
 • Dr. Valerie Kinbott – Riki Lindhome
 • Sheriff Galpin – Jamie McShane
 • Lucas Walker – Iman Marson
 • Young Gomez – Lucius Hoyos
 • Thing – Victor Teodor Dorobantu
 • Rowan Laslow – Calum Ross
 • Deputy Rita Santiago – Luyanda Unati Lewis-Nyawo
 • Uncle Fester – Fred Armisen

Over de makers

Showrunners en uitvoerend producenten: Al Gough en Miles Millar (Smallville, Into the Badlands)
Regisseur en uitvoerend producent: Tim Burton (Beetlejuice, Edward Scissorhands)


Ga direct naar Wednesday op BOL.com.

Recensie over Wednesday

CooleSuggesties topper

Al deze elementen worden moeiteloos verweven in een meeslepend mysterie dat aanwezig is gedurende de hele serie en op bevredigende wijze wordt opgelost. De actie is spannend en er hangt een echt gevoel van gevaar in de lucht voor de sympathieke personages. Daarnaast biedt de serie ook bevredigend sociaal commentaar, met name over kolonialisme.

Score: 9


Informatie

Titel: Wednesday
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 360 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

streaming-banner-netflix

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.