logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: WD My Passport Ultra USB-C


Wester Digital My Passport is een herkenbare naam geworden al het aankomt op externe harde schrijven. Jammer genoeg is het daarmee ook wat lastig om te ontdekken uit welk jaar ze nu komen… koop je een nieuw model, of is het een model van een aantal jaren geleden? Het is in ieder geval het belangrlijks dat je let op de opslagcapaciteit en de manieren waarop je back-ups kunt maken – dat is uiteindelijk het doel waar je zo’n schijf voor koopt, nietwaar?

Nieuwe functies

De belangrijkste nieuwe features van het nieuwste model WD My Passport Ultra zijn wel de bijgewerkte versie van de Discovery Software van WD (Daarover dadelijk meer) en de nieuwe connector. In plaats van de bekende en ietwat onhandige platte USB-connector maakt deze nieuwe externe harde schijf namelijk gebruik van een USB-C connector. Dat is praktisch, want voor heen had je wel een uitdaging wanneer je kabel defect of verloren raakte…

Het uiterlijk

Ook de looks van de nieuwe WD My Passport Ultra heeft een upgrade gekregen. Het is een volledig metalen behuizing geworden, wat de schijf wel een uniek karakter geeft. Dwars over de behuizing zit een modern strepenpatroon verwerkt, dat de schijf een professioneel uiterlijk geven. Je kunt hem overigens krijgen in een donkerblauwe of een zilveren uitvoering. Met behulp van een lampje op de achterkant zie je of de schijf actief of inactief is. In de doos vind je een USB Type-C-connector (USB 3.1 Gen 1) plus een kabel en een Type-C naar Type-A-adapter.

Software

Wat Western Digital heel goed doet, is het leveren van goed functionerende software. De WD Discovery-software fungeert als een dashboard dat toegang biedt tot de My Passport-schijf en tot My Cloud Home (als je daarvoor een account hebt). Vanaf dit dashboard kunt je indien gewenst het LED-licht uitschakelen en je schijf beveiligen met een wachtwoord met 256-bits AES-hardwareversleuteling. Een praktische functie, zeker als je hem gebruikt voor het opslaan van vertrouwelijke gegevens. AVG, iemand? Vanuit WD Discovery heb je ook toegang tot een speciale app store met gratis en betaalde applicaties tegen gereduceerde prijzen. Daartussen vind je de gratis WD Backup en WD Security, waar je perfect mee uit de voeten kunt. Ook kun je Upthere.com gebruiken, de clouddienst van WD. Daar krijg je gratis 20 GB aan opslag, het werkt op ieder systeem en is beveiligd met tweefactorauthenticatie. Een upgrade naar 100 GB kost je 1,99 euro per maand.

Ga direct naar WD My Passport Ultra op BOL.com.


Recensie over WD My Passport Ultra

Zoek je een stoere en compacte externe harde schrijf voor het maken van back-ups of het meenemen van persoonlijke bestanden? Dan is dit een goede optie. Dankzij de meegeleverde software kun je jouw bestanden versleuteld opslaan en profiteren van eenvoudige back-up software. De schijf is degelijk en ziet er professioneel uit. Dankzij de USB-C kabel is het ook wat universeler qua aansluiten. Qua snelheid is hij vergelijkbaar met andere merken: niet bijzonder snel, maar ook niet trager. Het is dus ook een kwestie van de randvoorwaarden: 3 jaar garantie, een compleet softwarepakket en USB-C connectiviteit. Ben je al om?

Score: 8


Informatie

WD My Passport Ultra, Western Digital
Meer weten?
Prijs: 90 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.