logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

watchOS 10, een essentiële update voor Apple Watch


Aankomende herfst krijgt je Apple Watch een grote update, waarmee hij upgrade naar watchOS 10. Hiermee komen er een aantal praktische nieuwe functies naar je smartwatch, waardoor je sneller en gemakkelijker kunt bereiken wat je wilt.

Nieuwe navigatie

watchOS 10 heeft een vernieuwde interface, zodat je jouw Apple Watch op compleet nieuwe manieren kunnen gebruiken. Met de update krijg je direct toegang tot de informatie die het belangrijkst voor je is op dat moment.

Slimmere stapel

Een nieuwe slimme stapel bevat widgets met informatie die op het juiste moment verschijnt en wordt aangepast aan de context. Je toont deze informatie door vanuit een willekeurige wijzerplaat aan de Digital Crown te draaien. Aan het begin van de dag zie je in Weer bijvoorbeeld de weersverwachting, en als je op reis bent bevat de slimme stapel boardingpasses uit Wallet. Agenda en Herinneringen verschijnen bovenaan als je een vergadering of taak hebt gepland. Ook apps die actief zijn, zoals Podcasts, schuiven omhoog, zodat je ze meteen kunt gebruiken. Dankzij de slimme stapel kun je een mooie wijzerplaat instellen, bijvoorbeeld Portretten, en toch snel belangrijke informatie zien.

Ga direct naar Apple Watch op BOL.com.

Nieuwe wijzerplaten

Er komen twee extra wijzerplaten beschikbaar: Palet en Snoopy. De Palet-wijzerplaat toont de tijd in allerlei kleuren met drie lagen die elkaar overlappen. Als de tijd verandert, veranderen ook de kleuren.

Het populaire stripverhaal Peanuts komt op Apple Watch tot leven met een nieuwe wijzerplaat waarop Snoopy en Woodstock te zien zijn. De figuren bewegen en spelen met de wijzers, reageren op het weer en komen in actie als je bezig bent met een work-out.

Fietsen

Apple Watch is een fantastisch device voor fietsers, met features als automatische herinneringen voor work-outs, calorimetrie voor e-bikes en valdetectie. In watchOS 10 worden geavanceerde nieuwe meetgegevens, weergaven en ervaringen toegevoegd voor deze populaire activiteit.

Wanneer je een fietswork-out start op Apple Watch met watchOS 10, verschijnt de work-out automatisch als liveactiviteit op iPhone. Als je daarop tikt, wordt de activiteit schermvullend getoond. Work-out-weergaven, zoals hartslagzones, hoogte, route, aangepaste work-outs en de nieuwe weergave voor de fietssnelheid, zijn geoptimaliseerd voor het iPhone-formaat. Je kunt je iPhone op je fiets bevestigen en makkelijk gebruiken tijdens je rit.

Apple Watch kan nu automatisch verbinding maken met fietsaccessoires met Bluetooth, zoals krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren. Daarbij worden nieuwe meetgegevens ondersteund, zoals fietskracht (watt) en cadans (rpm), en extra work-out-weergaven, zoals vermogenszones. Bluetooth-verbindingen worden ondersteund voor binnen en buiten fietsen en voor GymKit.

Nieuwe algoritmen, die sensorgegevens van Apple Watch combineren met de gegevens van verbonden vermogensmeters, kunnen een schatting geven van je functionele drempelvermogen (Functional Threshold Power of FTP), het hoogste intensiteitsniveau dat een fietser in theorie een uur kan volhouden. Op basis van de FTP-waarde berekent Apple Watch je persoonlijke vermogenszones. Je kunt eenvoudig je huidige zone bekijken en zien hoeveel tijd je in elke zone hebt besteed. Dat is een effectieve, populaire manier om je prestaties te verhogen.

Wandelen

De Kompas-app op Apple Watch komt goed van pas bij wandelingen in de natuur. Met watchOS 10 genereert Kompas automatisch twee nieuwe routepunten. Het routepunt voor de laatste mobieledataverbinding is een schatting van de laatste plaats met mobiel bereik. Dat kan handig zijn om berichten te checken of iemand te bellen. Bij noodgevallen geeft het routepunt voor de laatste noodoproep een schatting van het laatste punt op de route waarbij het device voor het laatst verbonden was met het mobiele netwerk van een willekeurige aanbieder, zodat je het noodnummer kunt bellen.

Om routes voor te bereiden is er een nieuwe hoogteweergave met een 3D-overzicht van bewaarde routepunten. In de VS wordt in Apple Kaarten een nieuwe topografische kaart geïntroduceerd met contouren, hoogte-arceringen en -details en nuttige plaatsen. Je kunt zoeken naar wandelpaden en startpunten van wandelroutes, met uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de lengte van de route, het type route en de moeilijkheidsgraad.

Visuele gezondheid

Bijziendheid of myopie is wereldwijd de meest voorkomende beperking van het gezichtsvermogen. Om het risico op bijziendheid te verkleinen, raadt het internationale instituut voor myopie aan om kinderen minstens 80 tot 120 minuten per dag te laten buitenspelen. Met watchOS 10 kan Apple Watch via de sensor voor omgevingslicht bepalen hoeveel tijd wordt doorgebracht in daglicht. Je kunt deze informatie in de Gezondheid-app op je iPhone of iPad bekijken.

Op zoek naar coole gadgets?

Daglicht heeft ook andere voordelen voor de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen van alle leeftijden. En kinderen die geen eigen iPhone hebben, kunnen hun Apple Watch via Gezinsconfiguratie koppelen met de iPhone van hun ouders. Die kunnen dan via ‘Gezondheid delen’ zien hoeveel tijd hun kinderen in daglicht doorbrengen.

Ook het van te dichtbij bekijken van een device of boek verhoogt het risico op bijziendheid. De nieuwe Schermafstand-feature gebruikt de TrueDepth-camera (die op iPad en iPhone ook wordt gebruikt voor Face ID) om je te stimuleren je device verder weg te houden als de afstand al langere tijd minder dan 30 cm is geweest.

Als je device met een toegangscode, Touch ID of Face ID vergrendeld is, worden alle ­gegevens in de Gezondheid-app (ook over je geestelijke en visuele gezondheid) standaard versleuteld.

Overige updates in watchOS 10:

  • Met NameDrop kun je eenvoudig contactgegevens uitwisselen door je Apple Watch bij de iPhone met iOS17 van iemand anders te houden. Op Apple Watch kun je NameDrop ook gebruiken door op de deelknop van ‘Mijn kaart’ in de Contacten-app te tikken. Je kunt ook op de wijzerplaatcomplicatie ‘Mijn kaart’ tikken en je Apple Watch vervolgens bij de Apple Watch van iemand anders houden.
  • Dankzij offline kaarten op iPhone kun je altijd in Kaarten de stapsgewijze navigatie volgen en onder meer de geschatte aankomsttijd en plaatsen zien, ook als je geen wifi of mobiel bereik hebt. Deze feature werkt ook op een gekoppelde Apple Watch binnen het bereik van de bijbehorende iPhone.
  • Je kunt nu het afspelen van FaceTime-videoberichten starten en deze berichten direct op Apple Watch bekijken. Ook FaceTime-groepsaudio wordt nu ondersteund op Apple Watch.
  • De Medicijnen-app stuurt je een herinnering als je een medicijn niet binnen 30 minuten na de geplande tijd hebt vastgelegd.
  • Apple Fitness+ wordt uitgebreid met ‘Aangepaste programma’s’, een nieuwe manier om een aangepaste work-out of een meditatieschema te ontvangen op basis van dag, duur, type work-out en meer; met Stapels, waarbij je meerdere work-outs en meditatiesessies kunt selecteren en die na elkaar kunt uitvoeren; en met Audiofocus, waarbij je kunt aangeven of je het volume van de muziek of de stem van de trainer belangrijker vindt.

Zakelijke markt

Apple Watch biedt features waarmee zakelijke klanten de productiviteit en veiligheid op kantoor of in buitendienst kunnen verhogen, zoals handsfree communicatie, de mogelijkheid om onderweg te reageren op meldingen en valdetectie op werklocaties. In watchOS 10 wordt ondersteuning voor MDM (Mobile Device Management) geïntroduceerd. Hiermee kunnen zakelijke klanten vanaf een centraal punt op afstand apps installeren en op meerdere devices accounts configureren met features als het afdwingen van een toegangscode en de configuratie van wifi- en VPN-instellingen. Met deze update kan Apple Watch worden ingezet om het welzijn, de productiviteit en de gezondheid van werknemers te verbeteren en de veiligheid te waarborgen.

Beschikbaarheid

Een openbare bètaversie is volgende maand beschikbaar voor alle watchOS-gebruikers op beta.apple.com. watchOS 10 is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone Xs of nieuwer waarop iOS 17 is geïnstalleerd.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.