logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat zijn de barbecue-trends van dit moment


recensie SunSet BBQ (3)

Dat barbecueën mateloos populair is, hoef ik je niet te vertellen. Loop op een mooie zomeravond door een willekeurige wijk en meestal ruik je tot in de late uurtjes de geur van gezellige vuurtjes en knapperende houtskoolbrokken. En af en toe een flink verbrand stuk vlees, helaas. Bij ons staat de barbecue binnen handbereik, onder een kleine overkapping. Dat nodig natuurlijk meer uit tot gebruiken dan wanneer je het apparaat ergens uit een hoekje van je schuur moet vissen! Maar hoe zit het nu met de Nederlandse barbecue-gewoontes? Heinz, je weet wel – van die overheerlijke tomatensauzen – zocht het voor ons uit.

Uit het onderzoek blijkt dat BBQ’en een echte gezinsaangelegenheid is. 60% van de gezinnen met kinderen barbecuet minimaal 5 keer per jaar, tegenover 39% van de gezinnen zonder kinderen. Wanneer wij Nederlanders barbecueën is dat dan ook vaak met partner of gezin (71%) of met familie in bredere zin (53%). De liefde voor grillen wordt er dus met de paplepel in gegoten 😉

Hoe komt het dat gezinnen vaker barbecueën? Het lijkt erop dat kinderen jonger dan 12 jaar de grootste initiators zijn van de BBQ. Ruim 60% van de gezinnen met jonge kinderen gooit namelijk meteen de kolen op het vuur zodra de eerste zonnestralen verschijnen. Eigenlijk wel vreemd, want je zou denken dat mensen met kleine kinderen juist snel iets op tafel willen zetten. Veel mensen denken dat wachten echt niet geschikt is voor kinderen, hoewel ook onze ervaringen het tegendeel bewijzen. Vanwege het onvoorspelbare weer wordt de barbecue veelal (bij 90%!) spontaan georganiseerd.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat een culinaire bbq echt een trend is. Vooral 50-plussers vinden de barbecue een moment om uitgebreid te koken. Gezinnen met kinderen en eenpersoonshuishoudens pakken daarentegen minder groots uit. 56% van hen vindt de BBQ gewoon simpel grillen van vlees en vis. De bekende hamburger schenkt daarbij bovendien meer dan genoeg mogelijkheden tot zelf creatief beleggen. Zorg dat je genoeg schaaltjes op tafel hebt staan met augurk, komkommer, sla, tomaat, mais, sauzen en meer, en je kunt heerlijk combineren. Mix and match! En een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een goed gemarineerd stuk vlees, en je kunt heerlijk genieten zonder dat het veel tijd kost tijdens het grillen zelf. Met een goede barbecue heb je bovendien veel meer mogelijkheden dan met een ‘rooster boven vuur’. Bijvoorbeeld de Sunset Barbecue, waardoor je dankzij de koepel écht veel mogelijkheden ter beschikking hebt!

Eet smakelijk!

[BBQ_Shop]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.