logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de belangrijkste figuren in de tekenfilmserie Clarence?

CLARENCE is een show die het beste uit de kindertijd viert: epische moddergevechten, lastige crushes, trampoline-gevechten, sleepover grappen en geheime boomhutten! En jij kijkt mee door de ogen van Clarence, een pittige, eigenzinnige jongen die het beste in alle dingen ziet. Als alle anderen rechtsaf slaan, draait Clarence linksaf … tegen een muur. Maar hij blijft doorgaan. Het dagelijkse leven is een leuk en opwindend avontuur voor Clarence. Hij deelt dit avontuur met zijn vrienden – streetwise Sumo en de neurotische Jeff – en zijn familie – brutale moeder Mary en haar relaxte vriend Chad. Ze wonen in het charmante, hobbelige stadje Aberdale, waar de verhalen zijn geïnspireerd op de echte triomfen en tragedies uit de kindertijd. Echter, in Clarence’s groezelige kleine handjes, buigen deze verhalen zich altijd van de hoofdweg af, soms gaan ze helemaal van de kaart. Kortom, CLARENCE is een verfrissende kijk van oprechte oneerbiedigheid, gloeiend heet geserveerd uit de magnetron op een tv-dienblad.

Vanaf 25 april iedere schooldag om om 18:45 uur

Wie is Clarence nu eigenlijk?

In een wereld van geluid is Clarence een aanstekelijk deuntje, gespeeld op een banjo met een jellybean. Clarence is gewoon een pot zonneschijn, puur en eenvoudig. Hij ziet de wereld alleen in zijn favoriete kleuren – goofy druif en neon groen.

Het aparte wereldbeeld van Clarence verandert elke situatie, hoe alledaags ook, in de beste dag ooit. Zijn gedachten, houdingen en ervaringen zijn allemaal uniek van hemzelf. Niemand ziet wat Clarence ziet, niemand denkt wat Clarence denkt en niemand zegt wat Clarence zegt … althans niet vrijwillig. Clarence leidt met zijn hart, handelt met onfeilbare opwinding en enthousiasme. Hij kiest niet voor emotie boven logica – voor hem zijn ze hetzelfde.

Clarence waardeert zijn vrienden meer dan goud. Zijn vrienden genieten op hun beurt van de verstikkende gevoelens van een goedbedoelende jongen met milde grensproblemen. Clarence is een gek, maar ook een leuke. Zijn gevoelens zijn soms tegelijkertijd charmant en onzinnig. Bijvoorbeeld: “Mam, we moeten meer tijd doorbrengen met de dinosauruskant van de familie!” Het vrolijke bericht van Clarence is altijd duidelijk. Zelfs als zijn woorden dat niet zijn.

Clarence neemt niet de hoofdweg of de lage weg. Hij neemt Clarence Avenue. En wat er ook gebeurt, goed of slecht, niets brengt Clarence naar beneden. Gumdrops in neuzen en stokken gebruikt om te slaan … draaiende pedalen, als het weer het toelaat … grappen en gefrituurde uienringen … dit zijn een paar van zijn favoriete dingen. En de lijst gaat maar door en door. Kortom, Clarence houdt van alles, want alles is geweldig voor Clarence.

Alles over Jeff

Het enige wat saaier is dan het hoofd van Jeff is zijn persoonlijkheid. Hij heeft een lange lijst met fobieën. Gelukkig staat zijn al even lange lijst van neurosen hem toe ze allemaal georganiseerd te houden. Jeff is ook een fontein van kennis. Maar de meerderheid van die kennis is triviale factoids – “De meeste lippenstift bevat vissenschubben!” – met weinig praktische toepassingen buiten tv-spelshows. Jeff wil een sociale vlinder zijn, maar hij is te voorzichtig om zijn vleugels uit te slaan. Zijn bedoelingen zijn goed. Maar zijn sociale vaardigheden ontbreken … zoals de bevolking van de bedreigde pygmee-olifanten uit Borneo. Dat is waarom Clarence een goede invloed op Jeff heeft – ze vullen elkaar aan. Clarence’s enthousiasme is zo aanstekelijk, het compenseert Jeffs angsten en vastlopers. Jeff kan het niet helpen, maar een goede tijd hebben wanneer Clarence in de buurt is. Dat betekent niet dat Jeff ervan houdt om vies, kleverig, nat of aangeraakt te worden door menselijke handen. Maar het betekent wel dat Jeff de vriendschap van Clarence waardeert … zolang Clarence fysiek contact vermijdt.

Clarence_Episode_112-Still

De bizarre Sumo

Sumo is een menselijke kakkerlak op de beste manier. Na de apocalyps, wanneer het stof neerdwarrelt, kun je er zeker van zijn dat Sumo tussen het puin staat. Sumo is geboren aan de rechterkant van het woonwagenkamp en is een smerige, streetwise jongen die niet onbekend is met een boormachine. Wanneer zich problemen voordoen, zijn zijn methoden onorthodox en zijn oplossingen zijn rommelig. Hij weet de grasmaaier van zijn vader uit elkaar te halen, maar niet hoe hij hem weer in elkaar moet zetten. Onverschrokken voor een fout, is Sumo altijd de eerste die springt en de laatste die kraakt. Terwijl anderen de moed opbrengen om van de hoge duikplank af te springen, is Sumo al halverwege.
Sumo is de wilde van deze drie. Waar Jeff denkt en Clarence voelt, is Sumo de doener. Hij handelt zonder na te denken, waardoor het onmogelijk is om te voorspellen wat hij hierna gaat doen of hoeveel schade hij zal veroorzaken. Net als een ongetemd dier, kan Sumo niet worden gekooid. Maar hij is ook fel loyaal aan zijn vrienden en staat 24 uur per dag voor hen klaar. Letterlijk, als Clarence of Jeff Sumo om 3 uur ’s morgens bellen, komt Sumo aanrennen, geen vragen gesteld. Misschien is Jeff de tegenpool van Sumo, maar Clarence overbrugt de kloof tussen de twee. En daarom schommelen deze vrienden, maar vallen ze niet naar beneden.

De liefhebbende Mary

Mary is de moeder van Clarence. En, zoals Clarence volledig toegeeft – “Ik ben een echte hand, zelfs als je grote handen hebt zoals mijn moeder.” Dus hoe houdt Mary het vol? Tot dusverre houdt een combinatie van zeldzaam geduld, superieure uithoudingsvermogen en eindeloze steun Clarence. Natuurlijk is Mary niet perfect. Soms verliest ze haar geduld met Clarence. Maar ze doet dit uit liefde. En ze zou alles doen voor Clarence, inclusief gevangenisstraf (kijk maar naar haar strafblad). Als Mary Clarence niet aan het kijken is, knipt ze haar in een salon en is ze trots op haar ‘dosissen’. . Tijdens die paar uur dat Mary niet op tijd is, knipt ze los, verwent ze haar innerlijke, wilde kind en verspreidt ze wat gesuis (ze is de luidste fan van elke Monster Truck Jousting-rally), en wie kan haar de schuld geven? Immers, zoals eerder gezegd, zij is de moeder van Clarence.

Het vriendje Chad

Chad is het inwonende vriendje van Mary. Een zelfgemaakte kerel en van alle markten thuis. Chad heeft de ene bizarre baan na de andere. Geketend zijn aan een bureau is nooit de stijl van Chad geweest. De verhalen over zijn wilde verleden (Gator-boksen! Stuntbootvaren!) Zijn daar het bewijs van. Maar Mary en Clarence hebben de reislust van Chad om één simpele reden onderdrukt – onder Chads ruige, bijna aapachtige buitenkant is een enorm hart. Chad is niet alleen een loyale partner voor Mary. Hij is ook een toegewijde vaderfiguur voor Clarence. Oké, de beslissingen van Chad zijn niet altijd even goed – het geven van echte nun-chucks, bijvoorbeeld. Maar het komt van een goed hart. In veel opzichten deelt Chad de onschuldige kijk en het enthousiasme van Clarence voor de lol. En hij kan de passie van Clarence voor tv en banken zelfs overtreffen. Maar het allerbelangrijkste is dat Tsjaad een gemene meeliftende rit geeft.

De haat/liefde verhouding met Belson

Belson is een bullebak, maar niet in de traditionele zin. Een Napoleontische aanstichter, hij heeft meer kans om een sarcastische grap dan een stomp uit te gooien. Belson’s sneaky geest stamt af van zijn verwende levensstijl. Zijn familie is rijk en Belson wordt voortdurend verwend met het nieuwste speelgoed en gadgets. Maar objecten kunnen affectie niet vervangen. Achter alle uiterlijke agressie, wil Belson gewoon aandacht. En echte vrienden. Belson is net zo slim als Jeff, maar hij verspilt zijn intellect op sarcasme in plaats van prestatie. Omdat hij de oprechtheid van Clarence mist, maakt Belson het goed met een pak goons die hij domineert in plaats van klodders die hij koestert. Dat gezegd hebbende, Clarence stil) acht naïef Belson zijn vriend. En Belson houdt heimelijk van Clarence. Hij geeft het gewoon nooit toe.

 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.