logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Wat voor man wil jij zijn? Jens van Tricht

Er is de laatste tijd heel wat ophef over mannen, vrouwen en alle genderbepalende factoren die daarmee samenhangen. Een groot deel (waarschijnlijk nagenoeg de volledige) LHBTQ+-community zal hier kunnen meepraten over de vooroordelen en confrontaties in het echte leven. Jens van Tricht richt zich in Wat voor man wil jij zijn? op emancipatie voor mannen. Want wat bepaalt nu eigenlijk wanneer je een man bent?

Maatschappelijke druk

Daarbij is emancipatie een bepalende rol in zijn betoog, met een link naar maatschappelijk opgelegde verwachtingspatronen. Het twistpunt ‘nature or nurture’ komt natuurlijk regelmatig naar voren. In hoeverre is een man namelijk van nature als een stoere zeebonk geboren en in hoeverre krijgt hij die stereotypen aangeleerd door ouders, opvoeders en de maatschappij? Waarom menen sommigen dat mannen gevoelloze en harde wezens moeten zijn, terwijl we toch ook gevoelens hebben? We worden geacht om zorgzaam te zijn, maar als de man thuisblijft als huisvader en de vrouw gaat werken, is dat ook weer vreemd en tegenstrijdig. Waar vrouwen dus loskomen uit hun juk, blijven mannen er nog stug in steken. Op die manier blijft het stereotype verschil tussen mannen en vrouwen nog altijd bestaan!

Tijd voor verandering

Volgens Jens van Tricht is het tijd voor verandering en een ontkrachting van dat mannelijke stereotype. Het mannelijk gedragspatroon wordt nog altijd gebruikt als een excuus voor wandaden. Voor overschrijdend gedrag en ongepaste opmerkingen, voor agressiviteit en geweld, voor dominantie. Onzin natuurlijk, maar zo lang het als excuus wordt gebruikt, blijft dat beeld in stand. Waarom zouden mannen ook niet uit hun keurslijf mogen stappen en wat zachter worden? Maar waar Van Tricht alles legt bij de maatschappij en de opvoeding, zit er natuurlijk ook een kern van waarheid in het feit dat er een deel ligt in de aard van het beestje, dat lastig door de opvoeding aan te passen is. Voor de eerste eye-openers is ‘Wat voor man wil jij zijn’ een goed beginpunt, maar het zal knap lastig zijn om jezelf te veranderen in de huidige samenleving.


Ga direct naar Wat voor man wil jij zijn? op BOL.com.

Recensie over Wat voor man wil jij zijn?

In zijn boek Wat voor man wil jij zijn? pleit Jens van Tricht voor een minder masculine samenleving, waarin mannen uit hun rollen stappen en minder stoer en krachtig naar buiten treden. Ze mogen huilen, zorgzaam zijn en zachtaardig gedrag vertonen. Waarom niet? Daarbij laat Van Tricht in dit boek vooral zien hoe de twee kampen (mannelijkheid en vrouwelijkheid) van elkaar gescheiden zijn en op welke punten ze verschillen. Zo nu en dan oppert hij mogelijkheden om te veranderen, maar heel concreet wordt het niet. Zijn ideeën worden meestal niet bijgestaan door feiten, onderzoeksresultaten of concrete voorbeelden, waardoor het zijn kracht mist. Hierdoor blijft het wat oppervlakkig en filosofisch, zonder concrete uitkomst. Zijn boodschap is er wel een om te onthouden en na te leven.

Score: 7


Informatie

Titel: Wat voor man wil jij zijn?
Auteur:
Uitgever: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 184
Type boek: Paperback
ISBN: 9789046708026
Prijs: 17.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.