logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Wat maakt het uit? Sam Proesmans

Sam Proesmans heeft met Wat maakt het uit? een bijzonder pleidooi in handen. Hij oppert namelijk dat we meer naar een samenleving moeten waar iedereen zijn verantwoordelijkheden neemt – en daarbij ook een oogje houdt op zijn medemens. Want waar onze samenleving steeds individualistischer lijkt te worden, waarbij iedereen het beste voor zichzelf zoekt, is er steeds minder aandacht voor de samenleving als totaalplaatje. En daar is helemaal niet veel voor nodig, zo oppert Proesmans.

Gezondheid door je omgeving

Het klinkt bizar, maar je omgeving is voor een groot deel van je gezondheid – of beter… je weerstand. Geluk en veiligheid blijken belangrijke onderdelen te zijn voor je gemoedstoestand en je weerstand. Je directe omgeving heeft daar een enorme invloed op. Hoe je die verbetert? Door zelf actief aan de slag te gaan om deze te verbeteren! Je kunt daarbij denken aan ‘wie goed doet, goed toekomt’, maar het is concreter dan dat. Als jij bijvoorbeeld zorgt dat je stoep structureel onkruidvrij is, is de kans groot dat je buurman daar ook aandacht aan gaat schenken. Dat is het principe. Daarbij is het fraaie niet direct het doel, maar wel bijvoorbeeld aandacht voor het milieu. Gooi je afval weg in de juiste bakken, zorg dat je let op wat je consumeert en heb aandacht voor de natuur om je heen. Eet plantaardig (of toch grotendeels), kies voor biologisch en meer van dat. In het boek staan meer dan genoeg no-go’s waar je makkelijk rekening mee kunt houden.

Public health

Regelmatig komt de term Public Health naar voren, een belangrlijk punt in het informatieve (en soms humoristische) boek. Zo spreekt Proesmans over de meestvoorkomende gezondheidsklachten en hoe je die kunt voorkomen, maar ook over de pandemie van de afgelopen jaren en hoe mensen daar verschillend op hebben gereageerd. Hij kijkt terug op de gebeurtenissen en geeft daar zijn ongezouten (en onderbouwde) mening over. Hij laat zien welke aspecten gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van hele bevolkingsgroepen en hoe je die het beste kunt verbeteren.


Ga direct naar Wat maakt het uit? op BOL.com.

Recensie over Wat maakt het uit?

Veel mensen leven in een klein hoekje, hoe groot onze wereld de afgelopen jaren ook is geworden. Ze denken aan henzelf, hun gezin en hun vrienden. Verder niet. Toch is er genoeg voor te zeggen om regelmatig de helpende hand te reiken aan hen die het nodig hebben. Of om goede dingen te doen voor het behoud van het milieu en het voorkomen van ziektes en aandoeningen. Kleine acties kunnen grote gevolgen hebben. Dat is het credo van dit boek. Wat maakt het uit? Deze week misschien niet veel, maar over een jaar? Dan zou het geweldige effecten kunnen hebben. Sam Proesmans duikt hierin in zijn ervaring als arts en in talloze onderzoeken om feiten en fabels van elkaar te onderscheiden. Om je te laten zien hoe de wereld in elkaar steekt en hoe je die ten positieve kunt beinvloeden. Met humor, en soms wat bizar lange zinnen.

Score: 8


Informatie

Titel: Wat maakt het uit?
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s:
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463373296
Prijs: 24.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.