logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat maakt een WordPress theme cool!


Je hoeft tegenwoordig niet meer van hoge huize te komen als het om webdevelopment en design gaat. WordPress themes hebben zo een toeloop genomen in het bewerkbaar maken en toepassen voor elke smaak van design, dat dit gemakkelijk gaat zonder het hebben van development skills. Maar wat maakt een WordPress theme nou cool om te hebben?

Uiteraard zijn er veel WOW factoren die een theme moet hebben, zoals het hebben van de nieuwste toepassingen voor design, maar het zijn vooral de achterliggende zaken die belangrijk zijn. Veelal wordt een theme juist gekozen op het eerste gezicht, omdat het er mooi of gaaf uitziet of men gebruikt een simpele theme van de standaard WordPress installatie, maar bij het ontbreken van de volgende elementen is een theme te eenzijdig. We nemen je mee naar de top 5 elementen, die een WordPress theme cool maken.

1. Theme options

Dit is echt de nummer 1 factor, dat een WordPress theme cool maakt om mee te werken. In de theme options zitten de extra features waarmee een theme bewerkt kan worden op diverse niveaus. Wanneer deze opties uitgebreid genoeg zijn, zullen veel elementen in de theme te bewerken zoals stijl opmaak, tekst elementen, image elementen, frame elementen, aan en uitschakelen van ingebouwde applicaties en customization zonder coderen.

2. Alles is aanwezig

Wat is er nu mooier dan dat alles aanwezig is in een theme, dat je nodig hebt of ooit nodig gaat hebben voor je website. Het hebben van een complete theme waarin alle elementen wat een website nodig heeft is namelijk een zorg minder.

Het is leuk als er uitgebreide theme options zijn, maar niet alle elementen zijn altijd aanwezig. Bijvoorbeeld een simpele toepassing van social media elementen in de theme options is een zorg minder voor het minder belasten van de website met extra onnodige plugins. Hoe minder er aan plugins bijkomt, hoe beter. Less is more.

3. Front-end editing

Front-end editing maakt het invoeren van content en toegepaste customization gemakkelijker en meer specifiek toepasbaar. Kortweg is front-end editing het editen/bewerken van content aan de voorkant van de website.

Met theme options kun je element op de website aanpassen. Front-end editing geeft meer variatiemogelijkheden voor elke pagina of post apart. Hierin worden de theme options overschreven met custom instellingen van elke frame, die op een bepaalde pagina wordt geplaatst. Dit heeft als voordeel dat elke pagina uniek te maken is en content direct ingevoerd kan worden in het element op de specifieke webpagina.

4. Responsiviteit & mobile

Voor het toepasbaar maken van elke schermresolutie kan een theme niet zonder responsiviteit. Het automatisch aanpassen aan de schermgrootte is belangrijk voor het design om te passen binnen de scherminstellingen van de gebruiker.

Maar daar houdt het niet bij op wat betreft responsiviteit. Dit zorgt er wel voor dat het automatisch aanpasbaar is aan de schermresolutie, maar hiermee komt wel de uitlijning van tekst- en frame elementen in gevaar. De mobile oplossing is hiervoor het antwoord.

Mobile responsiveness geeft de mogelijkheid om de instellingen van alle website elementen apart aan te passen voor het mobielvriendelijk maken van de website, ipv dit aan het toeval over te laten van de algemene responsiveness.

5. Geschiktheid

Voor het vinden van een geschikt template is het lastig om dit telkens opnieuw te doen, voor elke website die iemand gaat maken. Het kiezen voor een enkele theme dat geschikt is voor elk type website geniet dan ook een grote voorkeur.

Het grote voordeel is dat de ervaring met het theme veel meer inzicht oplevert in de mogelijkheden, waardoor het maken van meerdere websites gemakkelijker gaat dan wanneer elk nieuwe theme apart ervaren moet worden. Goed de weg weten in een theme is dan ook van grote invloed op de geschiktheid van een theme.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.