Drones zijn echt te gek. De helikopter-achtige vliegtuigen met vier rotorbladen zijn stiekem best krachtig (zeker voor het gewicht dat ze kunnen dragen), stabiel en ontzettend veelzijdig. De mogelijkheden zijn daarom eindeloos. De meeste toepassingen zijn echter gemaakt door gebruik te maken van de ingebouwde camera of middels een externe camera. Daar zijn de meeste drones immers al mee uitgevoerd, zodat de bestuurder ook kan zien in welke omgeving de drone zich bevindt. Zodra je in het (semi)-professionele segment komt van drones gaat er qua mogelijkheden een grote wereld voor je open. Maar wat kun je allemaal met een drone, en waar moet je op letten?
Stuntvliegen en racen
De vier rotorbladen van een drone maken hem ontzettend wendbaar, maar ook heel erg snel. Kantel de drone een stuk naar voren en ze kunnen enorme snelheden behalen! Door de vier rotorbladen zijn ze bovendien heel erg wendbaar. Je maakt er snelle en krachtige bewegingen mee, waardoor je er ook hele parcours mee kunt uitvliegen. Let wel: door al die plotselinge bewegingen vraag je veel van het apparaat en de toebehoren. Zorg dus wel dat je drone goed is uitgedost met de juiste accessoires… en zorg voor de nodige bescherming. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Dat gaat al helemaal op als je met je drone aan het racen bent. Op de site van Droneland vind je accessoires voor ontzettend veel merken.
Fotograferen en filmen
Natuurlijk is een drone bij uitstek geschikt om te fotograferen en te filmen. De meeste drones hebben zelfs een mogelijkheid om een externe camera te gebruiken, die je helemaal naar jouw wensen en eisen kunt instellen. Zo kun je bij de drones van DJI standaard de nieuwste GoPro camera’s gebruiken en is de PowerVision PowerEgg een filmcamera op zich. Daar heb je geen cameraploeg meer voor nodig! Maar let wel: vliegen binnen de bebouwde kom is niet toegestaan. Je mag enkel vliegen met drones op daarvoor aangewezen plaatsen, waar je zowel anderen als het vliegverkeer niet kan hinderen. Er zijn wetswijzigingen in de maak, maar tot die tijd: houd je aan de regels. En mocht je ze toch willen buigen… houd dan rekening met de veiligheid en vooral de privacy van anderen. Vlieg dus niet boven tuinen of recreatiegebieden, niet boven wegen of bij vliegvelden. En dat je dan heel mooie beelden kunt maken bewijst Jelle Keur met zijn beroemde film over de Dom in Utrecht:
Verkennen
Door gebruik te maken van de camera van een drone proberen steeds vaker hulpdiensten gebruik te maken van drones voor het verkennen en beveiligen van onherbergzame gebieden. Als er bijvoorbeeld bergbeklimmers of zwemmers vermist zijn, worden er steeds vaker drones ingezet. Die vliegen dan in grote aantallen over een gebied en registreren iedere meter van een omgeving. Er wordt ook hard gewerkt aan nieuwe software, zodat bijvoorbeeld de menselijke warmtesignatuur goed ontdekt wordt. Daardoor kunnen de reddingsdiensten sneller en adequater ingezet worden en reageren op noodroepen.
Bezorgen
Toekomstmuziek of niet: drones zijn prima in te zetten als bezorgdienst! Amazon voerde al eens een proef uit (en het is ook de vraag wat voor chaos het wordt als meer bezorgdiensten als dit op de markt komen), maar dat drones krachtig genoeg zijn om pakketjes te bezorgen staat vast als een paal boven water. En ja, daar kun je zelf ook gebruik van maken. Veel drones hebben de mogelijkheid om een route in te programmeren. Waarom zou je niet een droneverbinding instellen tussen jou en je beste vriend, zodat je bijvoorbeeld games of films kunt uitwisselen?