logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat kun je doen bij nekpijn?

Nekpijn is een veelvoorkomende klacht die vaak wordt veroorzaakt door spierspanning, verkeerde houding, een slechte slaaphouding of stress. Pijn in je nek kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. Nekpijn kan ook ontstaan door een blessure zoals een whiplash of een ander nektrauma. Hoewel nekpijn, die niet wordt veroorzaakt door een trauma, vaak vanzelf overgaat, kan het ongemakkelijk en frustrerend zijn. In dit artikel lees je tips over wat je kunt doen bij nekpijn.

Rust en ontspanning

Als je nekpijn hebt, is het belangrijk om rust te nemen en je nek te ontspannen. Vermijd activiteiten die je nek belasten, zoals sporten of zware voorwerpen tillen. Probeer ook stress te verminderen, want stress kan spierspanning en nekpijn veroorzaken. Neem wat tijd voor jezelf en probeer ontspanningsoefeningen.

Blijf bewegen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om stil te blijven zitten en je nek te ontzien, is het juist belangrijk om in beweging te blijven. Probeer regelmatig te wandelen en doe voorzichtig wat lichte oefeningen. Hierdoor blijven je spieren in beweging en wordt de doorbloeding gestimuleerd, wat kan helpen om de pijn te verminderen.

Let op je houding

Een slechte houding is vaak de oorzaak van nekpijn. Pas daarom je houding aan tijdens activiteiten zoals werken op de computer, tv kijken of het lezen van een boek. Zorg ervoor dat je nek en rug recht blijven en dat je schouders ontspannen zijn.

Warmte of koude therapie

Warmte of koude therapie kan verlichting bieden bij nekpijn. Als je nekpijn wordt veroorzaakt door spierspanning of een verkeerde houding, kan warmte de spanning verminderen en de doorbloeding verbeteren. Gebruik hiervoor een warmtekussen, een warme handdoek of een warm bad. Als je nekpijn wordt veroorzaakt door een blessure of zwelling, kan koude therapie helpen. Gebruik hiervoor een coldpack of een zakje met ijsblokjes.

Een nekbrace

Met een nekbrace kun je eenvoudig pijnklachten bij een stijve of pijnlijke nek verminderen. Ook bij een whiplash kan een nekbrace helpen.  Een nekbrace is anatomisch voorgevormd en biedt comfortabele steun aan de nekwervelkolom zonder dat het beklemmend aanvoelt. Je kunt de nekbrace overdag en ’s nachts dragen voor optimale verlichting.

Oefeningen

Oefeningen kunnen helpen om de spieren in je nek te versterken en te ontspannen. Probeer zachte nekoefeningen zoals draaien, buigen en kantelen om de spanning te verminderen. Stretching en yoga kunnen ook nuttig zijn om de spieren in je nek te versterken en te ontspannen.

Massage

Een massage kan verlichting bieden bij nekpijn. Het kan de doorbloeding verbeteren en spierspanning verminderen. Ga naar een professionele masseur of gebruik een massageapparaat voor thuisgebruik.

Pijnstillers

Als de nekpijn aanhoudt, kan het gebruik van pijnstillers helpen om de pijn te verlichten. Hierdoor kunnen de spieren in je nek beter ontspannen. Gebruik alleen pijnstillers zoals voorgeschreven door je arts en volg de instructies op de verpakking.

Andere oorzaken

Als de nekpijn aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals gevoelloosheid, tintelingen of duizeligheid, ga dan even langs de dokter. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende aandoening die behandeling vereist.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.