logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat kost een kopje koffie?

Bij het kopen van een nieuw koffiezetapparaat kun je met veel dingen rekening houden. De afmetingen van een apparaat zijn tamelijk belangrijk (je wil niet te veel aanrechtblad inruilen, bijvoorbeeld) maar ook het uiterlijk van een apparaat speelt een belangrijke rol in die keuze. Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak. Hoe drink jij je koffie, bijvoorbeeld? Als je grote mokken koffie drinkt, zul je eerder bij een filterkoffie of Nespresso Vertuo uitkomen dan bij een espresso-apparaat. Drink je vaak een latte macchiato of een cappuccino, dan kan het handig zijn om een ingebouwde melkopschuimer te hebben. Maar als je kijkt naar het echte pure zwarte goud: wat is de goedkoopste manier van koffiezetten – of: wat kost een kopje koffie?

Prijsbepaling

Voor het uitrekenen van de prijs houdt ik een aantal factoren in acht. Ten eerste maak ik gebruik van het A-merk en het Jumbo huismerk (om één huismerk in acht te nemen, ik heb geen aandelen Jumbo 😉 ). De bepaling van de datum is augustus 2021. Prijswijzigingen voorbehouden, mensen! Ook heb ik geen rekening gehouden met aanbiedingen. Net als voor alle producten geldt het euvel: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt verse koffiebonen van 24 euro per kilo, maar wil je 300 euro uitgeven voor een kilo, zul je ook snel een geschikte webshop vinden. Over smaak valt natuurlijk te twisten – daar doe ik in dit artikel geen uitspraken over.

Filterkoffie

Dit is de typisch Nederlandse manier van koffiezetten. Een flinke pot koffie, gezet met gemalen filterkoffie in een filterzakje. Ik zal meteen een spoiler alert opperen: dit is ook de goedkoopste manier van koffiezetten! De koffiesterkte kun je makkelijk zelf bepalen. Neem 7 gram per kopje koffie voor een normale kop, relatief milde, koffie, 10 gram voor een sterke kop. En let wel: je hebt hier kopjes koffie van ongeveer 150 ml. Een pak Roodmerk filtermaling van Douwe Egberts kost 3,25 euro voor 250 gram. Per kopje koffie kost dat 9 cent. Voor een pak huismerkkoffie betaal je 3,50 euro voor 500 gram (Jumbo huismerk), wat neerkomt op ongeveer 5 cent per kop koffie.

Chemex of French Press

Ook voor een Chemes of een French Press (ook wel een cafétiere) heb je geen koffiemachine nodig. Een Chemes is eigenlijk een filterapparaat die werkt met water uit een waterkoker, een french press is een kan waarbij je de koffie een paar minuten in het water laat trekken, waarna je de koffiedrab met een filter omlaag perst. Voor beide koffievarianten heb je 30 gram koffie nodig: voor de chemex is dat een fijne maling, voor de french press is dat een grovere maling, om ervoor te zorgen dat de zeef niet verstopt komt te zitten. Beide varianten gebruiken 30 gram koffie voor 500 ml water: dat wordt niet allemaal koffie, natuurlijk, aangezien er ook vocht in de bonen blijft zitten. Houdt met 10 gram koffie per effectief kopje koffie, neerkomt op 13 cent voor een kopje Douwe Egberts koffie of 7 cent voor een kopje huismerkkoffie (Jumbo huismerk).

Oploskoffie

Oploskoffie lijkt heel erg ouderwets, maar de smaak is vaak prima in orde. Ook oploskoffie drink je als gewone kop koffie, of op zijn hoogst een koffie verkeerd. Een pot Douwe Egberts oploskoffie kost 4.79 euro voor 200 gram, wat goed is voor 120 porties. Een kopje koffie kost dus bijna 40 cent. Een pot Jumbo Huismerk kost 2,29 euro voor een pot van 200 gram. Je hebt daar 1,5 gram oploskoffie per kopje voor nodig, wat goed is voor 130 kopjes. Voor één kopje koffie van ongeveer 100 ml ben je 17 cent kwijt. Maar: je hebt er verder geen koffieapparaat voor nodig.

Espresso

Voor een kop espresso (25-40ml) heb je 8 gram espressobonen nodig – of koffie met een espressomaling. Nu wordt het een beetje tricky. Want: heb je een volautomatische espressomachine, dan kom je bij koffiebonen uit. Je behaalt prima resultaten met koffiebonen uit de supermarkt, maar je behaalt geweldige resultaten met verse koffiebonen. Supermarktbonen kosten ongeveer 7 euro voor een kilo, wat neerkomt op 6 cent per kopje. Gebruik je verse bonen, dan ben je minstens 7 euro kwijt voor 250 gram, wat neerkomt op 24 cent per kopje. Datzelfde gaat op voor pistonmachines, waarbij je bonen vers kunt maken (zie de prijzen hierboven). Je kunt ook gebruikmaken van zakken voorgemalen espressokoffie. Denk daarbij aan merken als Lavazza, die zakken gemalen espressobonen verkopen voor 3,29 voor 250 gram. Een kopje espresso kost dan 10 cent.

Percolator

Een percolator gebruikt fijngemalen koffie – je gebruikt ongeveer 7 gram per kopje. Let wel dat je met iedere percolator maar één hoeveelheid koffie kunt zetten en ieder kopje uitgaat van ongeveer 45ml koffie. Die kun je aanlengen met water, zodat je een Americano krijgt, maar de basis is een sterke, espresso-achtige koffie als resultaat voor de prijs van een normaal kopje koffie. Maar ook voor een percolator kun je verse bonen gebruiken die je zelf maalt, natuurlijk, waarbij de prijs uitkomt op 5-20 cent per kopje, afhankelijk van de bonen. Een goedkope manier van koffiezetten, maar wel een tamelijk bewerkelijke. Je moet namelijk wachten tot de koffie door het filter is gelopen, om daarna meteen het gas uit te draaien. Laat hem zeker niet langer pruttelen, dan krijg je bittere koffie!

Senseo

Wil je meer gemak? Dan ga je voor kant-en-klare porties. Senseo is Neerlands trots en hoewel niet iedereen van de smaak of het imago gediend is, levert het apparaat stiekem prima koffie. Niet verder vertellen, maar voor een gewone kop koffie zullen niet veel mensen het verschil proeven tussen een Senseo of een filterkoffie. Een zak Senseo koffiepads kost 3,53 euro voor 36 stuks, wat een kopje koffie 10 cent maakt. Een huismerk, zoals Jumbo, kost 2,54 euro voor 36 koffiepads, wat de kosten op 7 cent brengt. Senseo heeft overigens verschillende grootverpakkingen, die de kosten flink drukken. Zo betaal je 9 cent voor Douwe Egberts Senseopads en kost een kopje Jumbo senseo nog maar 5 cent als je een zak met 56 pads koopt. Let ook op verschillende smaakjes en aroma’s, dat zijn soms heel leuke en smakelijke varianten! Daarmee is Senseo de goedkoopste manier om koffie te zetten – en één van de makkelijkste manieren van koffiezetten.

Nespresso

Nespresso – what else? De aluminium koffiecups zijn gewild en geprijsd. Nespresso zelf heeft een uitgebreid recycleprogramma opgezet om de cupjes netjes weg te werken. Een cupje Nespresso koffie kost al snel 40 cent, en eerlijk gezegd is de kwaliteit daarvan ook ongeëvenaard. Daarnaast zijn er tal van andere merken die cups maken welke geschikt zijn voor een nespresso koffiemachine. Denk daarbij aan Douwe Egberts, waar je 7,12 euro betaald voor 40 cups – dat is 17 cent per kopje koffie. Ga je voor een huismerk, dan kom je bijvoorbeeld uit bij Jumbo nespressocups, 40 stuks voor 5,49. Dat brengt de prijs van een kopje koffie alsnog op 14 cent. Interessant zijn merken als de Jones Brothers of de Koffiejongens, die nespressocups maken van biologisch afbreekbaar materiaal. Deze cups kunnen dus gewoon in de groenbak, wat je flink wat afval scheelt. De prijs is met 35 cent per cup wat hoger, maar ze bieden beide een abonnementsmogelijkheid, die de prijs aanzienlijk drukt.

Nespresso Vertuo

Nespresso Vertuo is het nieuwe systeem van Nespresso, dat zich eigenlijk vooral richt op grotere koppen koffie. Echt grote, zelfs voor ‘formaatje mok’ hebben ze een cup. Het apparaat herkent automatisch de cup en past de watertoevoer daarop aan. Ieder zijn smaak! De varianten zijn heel divers en hebben uitgesproken smaken, met een duidelijke, schuimige crèmalaag. Maar de cups worden vooralsnog enkel door nespresso gemaakt: ze kosten 39 cent of meer, afhankelijk van de smaakvariant die je kiest.

ESE-pads

Tot slot is er het tamelijk exclusieve systeem van Illy, dat groot had kunnen zijn *sorry*! Het zijn de ESE (of E.S.E., zoals Illy het zelf graag schrijft) espressopads. Eigenlijk Senseo, maar dan gericht op espresso’s. Het systeem is niet echt van de grond gekomen in Nederland (waarschijnlijk door Senseo), maar het systeem werkt wel heel fijn. Het nadeel hierbij is de prijs: je betaalt 7.99 euro voor 18 stuks, wat de prijs brengt op 44 cent per espresso. Gezien de beperkte markt voor dit product zijn er in Nederland bijna geen andere merken dan Illy verkrijgbaar.

Dolce Gusto

Dolce Gusto is een mix tussen nespresso en Senseo en valt eigenlijk overal wel een beetje buiten de boot. Het leuke aan het Dolce Gusto-concept is dat ze ook cupjes met melkpoeder leveren, waarmee je een aantal koffiespecialiteiten kunt zetten zonder gedoe met het opschuimen van melk (of uberhaupt melk). Over smaak valt te twisten, echte puristen zullen niet echt genieten van deze specialiteiten. Dolce Gusto Lungo kost 3,75 euro voor 16 stuks, wat de prijs op 23 cent zet. Koffiespecialiteiten zijn iets duurder, voor een latte caramel macchiato betaal je 27 cent. Voor een huismerk betaal je hier 5,61 euro voor 30 stuks, wat de prijs zet op 19 cent per kopje.

Prijsoverzicht: wat kost een kopje koffie?

A-merkHuismerk
Filterkoffie0,090,05
Chemex0,130,07
French press0,130,07
Espresso0,240,06
Nespresso0,390,14
Nespresso Vertuo0,39
Senseo0,090,05
E.S.E.0,44
Dolce Gusto0,230,19
Percolator0,200,05
Oploskoffie0,400,19
Wat is de goedkoopste manier van koffie zetten?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.