logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is het beste fitness-apparaat?


Alle goede voornemens ten spijt: als je iets aan je gezondheid wil doen, moet je zelf aan de bak. Maar hoe… en met welke middelen? Je hebt vast wel gezien dat fitness-apparaten helemaal niet duur zijn. Een verloren hoekje op zolder, meer heb je niet nodig om gezonder en sportiever te worden. Maar welke cardio-machine koop je voor jouw homegym? Wordt het een loopband, een crosstrainer, een spinningfiets of een roeitrainer? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Loopband

Een loopband kost ongeveer 1000 euro voor de meeste populaire modellen. Er zijn budgetmodellen voor minder dan 500 euro en luxe modellen van meer dan 2500 euro.

Grootte: een typische loopband is 160×70 cm en ongeveer 125cm hoog. Dat is niet alles. Aan de voorkant en zijkanten heb je 40 tot 60 cm ruimte nodig. Aan de achterkant heb je het liefst alle ruimte vrij, voor het geval je struikelt en valt. Je wilt niet tegen een muur gelanceerd worden, toch? Als je alleen wandelt, kun je wegkomen met een iets kleinere loopband dan wanneer je hardloopt. Lange mensen die hard rennen, zullen grotere en langere banden waarderen.

Wat kun je er mee? Een loopband is niet heel veelzijdig: je kunt rennen, of je kunt lopen. Bij de meeste modellen kun je de helling aanpassen, en allemaal kun je de snelheid aanpassen.

Voor wie is het? Als je van hardlopen of wandelen houdt, maar het niet altijd buitenshuis kunt doen, dan is een loopband echt iets voor jou. Een loopband geeft je geen andere training dan wanneer je dat buiten zou doen. Sommige hardlopers geven er misschien de voorkeur aan om een ​​andere machine te kopen, zoals een fiets, voor trainingen met een lagere impact, en gaan buiten hardlopen.

Actief gaan sporten? Kijk eens bij de volgende webshops:
BOL.com | Gorillasport | BeterSport

Crosstrainer

Een crosstrainer kost ongeveer 1000 euro voor de meeste populaire modellen. Er zijn budgetmodellen voor minder dan 500 euro en luxe modellen van meer dan 3500 euro.

Grootte: een crosstrainer neemt – net als een loopband – ongeveer 160×70 cm in beslag, maar de machine is groter. Als je een laag of schuin plafond hebt, moet je zeker op de pedaalhoogte letten. Het zou vervelend zijn als je bij elke stap je hoofd stoot.

Wat kun je er mee? De beweging van een elliptische trainer is vergelijkbaar bij alle machines en ongeacht hoe je hem gebruikt. Wel kun je instellen hoe zwaar de activiteiten zijn, wat de helling is en hoe snel je benen rond moeten gaan. Op de meeste crosstrainers kun je zowel naar voren als naar achteren ‘lopen’, voor een iets andere spierspanning. Met de handgrepen krijgt je bovenlichaam ook de nodige beweging.

Voor wie is het? Crosstrainen is qua beweging vergelijkbaar met hardlopen, met het grote voordeel dat je de impact weghaalt van het hardlopen. Je knieën en rug hebben het veel minder zwaar te verduren. Een training op crosstrainers voelt lichter dan op een loopband, hoewel ze volgens de experts eenzelfde calorieverbranding hebben. Als je gewoon iets wilt om cardio te trainen, en het maakt je niet uit wat voor oefening je doet, is een crosstrainer een goede optie.

Hometrainer

Een hometrainer is een heel goedkope optie. Voor 100 euro heb je een standaard waar je een gewone fiets op kunt zetten. Tel 300 euro neer voor een standaard hometrainer. Voor ongeveer 600 euro koop je een standaard spinfiets en voor 2000 euro heb je een luxe Peloton-pakket.

Grootte: De meeste fietsen nemen ongeveer 66 x 120 cm aan ruimte in beslag, maar dit verschilt per model. Je hebt ongeveer 60 cm ruimte rondom de fiets nodig om hem comfortabel te gebruiken.

Wat kun je er mee? Met spinfietsen kun je de snelheid snel aanpassen, zodat je kunt sprinten of je spieren kunt herstellen. Meer traditionele hometrainers zijn vaak iets lastiger aan te passen, die stel je in voor je gaat fietsen. Bedenk of je intervaltraining wil doen of cardio in vaste toestand.

Voor wie is het? Fietsen is een training met weinig impact en je kunt zelf het intensiteitsniveau instellen. Het is een geweldige training voor intervallen, en er zijn tal van apps en YouTube-films waarbij je door instructeurs geleide fietslessen kunt volgen.

Roeimachine

Een Concept II roeimachine, die je ziet in veel sportscholen, kost ongeveer 1150 euro. Goedkopere modellen koop je al vanaf 300 euro, en je kunt natuurlijk de luxe gast uithangen met machines van 2000 euro of meer.

Grootte: Voor een roeimachine moet je zeker rekenen op 240×90 cm aan vloeroppervlak. Roeimachines zijn echter laag. Veel machines kun je op zijn kant zetten wanneer je ze niet gebruikt.

Wat kun je er mee? Roeien is een geweldig veelzijdige vorm van lichaamsbeweging. Je traint je benen, je rug en je armen. Alles in één keer! Je kunt er ook intervaltrainingen mee uitvoeren, waardoor hij geschikt is voor totale sprintinspanningen. De voordelen van een totaaltraining kunnen ook tegen je keren: als je last hebt van je armen of rug, is het niet goed zo’n intensieve sport te beoefenen.

Voor wie is het? Roeimachines zijn populair bij mensen die graag hun cardio met een felle interval trainen. Je kunt in een langzaam tempo roeien, afwisselen met intensieve momenten. Daarbij is het ook een oefening waar je bij moet blijven, het is geen hersenloze cardio zoals bij een crosstrainer.

Actief gaan sporten? Kijk eens bij de volgende webshops:
BOL.com | Gorillasport | BeterSport

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.