logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is een lekker aperitief?

Een aperitief is een (meestal alcoholische) drank die je drinkt voor het eten. Dus echt voor de eerste gang, maar ook net voor het hoofdgerecht kun je een aperitief serveren. Daarbij kun je denken aan een sherry of een martini zijn, maar ook een cocktails en appelciders worden regelmatig gebruikt als aperitief. Van origine worden als aperitief relatief zware drankjes gedronken, zoals jenever of oranjebitter. Echt slim is dat niet: slimmer is om drankjes met weinig alcohol te serveren: aangeschoten aan een maaltijd beginnen is niet zo’n goed idee. Tenzij je echt niet goed kunt koken, dan kun je de fles beter even laten staan. Let wel: geen 18, geen alcohol!

Waarom wordt er een aperitief gedronken?

Het idee achter het drinken van een aperitief is dat daarmee de spijsvertering en speekselaanmaak op gang wordt gebracht. Speeksel brengt de smaak van het voedsel beter tot zijn recht. Je zou kunnen denken dat dit klinkklare onzin is, maar er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan die deze theorie ondersteunen. Daarnaast geeft een aperitief de maaltijd meteen iets exclusiefs, iets chique. De avond is nog jong, laten we hem feestelijk beginnen!

Appelcider als aperitief

Als je weet dat een aperitief verfrissend, eetlust opwekkend, laag in alcohol en verrassend moet zijn, weet je dat een appelcider eigenlijk helemaal niet zo’n vreemde keuze is. Het heeft immers alles wat je verwacht – cider is een stuk fruitiger dan bier en wijn, en bovendien aanzienlijk frisser. De bubbels in een cider verkwikken je smaakpapillen en zullen de feeststeming nog wat extra benadrukken. Je zou het zelfs kunnen serveren in een flute of ‘on the rocks’ voor een coole twist. Zorg dat je alles klaar hebt staan, zodat je jouw gasten snel kunt uitserveren. Denk ook aan wat smaakvarianten: sommigen houden van zoet, anderen van droog! Wat suggesties:

  • Stassen Cidre Brut: een droge cider, perfect als aperitief. Gemaakt van de beste appels uit de Belgische Aubel-vallei. Drink hem uit mooie champagneflutes en zonder ijs, in tegenstelling tot de meeste ciders.
  • Apple Bandit: In het leven moet je pakken wat je pakken kan! Niet heel zoet, lekker verrassend. Juicy Apple is zacht en fritig, de Classic Apple is lichtdroog. Serveer ‘m op ijs! On the rocks…
  • Old Mout: een cider uit Nieuw Zeeland met verrassende combinaties. Wat dacht je van de lichte en friszoete Kiwi en Lime of de tropische Passionfruit & Apple? Bevat 4,5% alcohol – en serveer ook deze op ijs.

De beste aperitiefhapjes

Altijd lastig: wat schotel je voor voordat de maaltijd begint? Je zou heel moeilijk kunnen doen met toastjes of een bittergarnituur, maar eigenlijk is dat zonde – het doet alleen maar afbreuk aan de eetlust, die je beter kunt gebruiken voor de maaltijd. Liever serveer je kleine hapjes met een bittertje erin, zoals olijven, crudité of zoute stengels.

Do’s en Don’ts van het aperitief

Er zijn heel wat dingen waar je op moet letten als het aankomt op het aperitief, maar moeilijk zijn ze niet. Kom goed beslagen ten ijs en houd je aan deze makkelijke regels voor het aperitief:

  • Bereid zo veel mogelijk voor
  • Zorg voor feestelijke glazen
  • Zorg voor verfrissende zoete en droge dranken (met een bittertje)
  • Houd het bij twee servings per persoon

En dit moet je zeker NIET doen:

  • Dranken met een hoog alcoholpercentage serveren
  • Te volle of te grote glazen schenken
  • Vette borrelhapjes serveren

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.