Alle inwoners van Nederland zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Tot 18 jaar is dit gratis. Daarna betaal je maandelijks premie en een eigen risico voor gemaakte zorgkosten. De zorgverzekering is elk jaar weer een punt van discussie onder de bevolking. De premies worden namelijk steeds hoger. Naar verwachting zal dat ook nog wel even zo blijven. Er zijn gelukkig wel verschillende manieren om te besparen op de zorgverzekering. Jaarlijks overstappen kan bijvoorbeeld erg zinvol zijn. Soms is het ook slim om een collectieve zorgverzekering te overwegen. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? Welke voordelen levert dit op? En wie komt hiervoor in aanmerking?
Wat is een collectieve zorgverzekering?
We spreken van een collectieve zorgverzekering als dit met een collectief, dus een grote groep, wordt afgesloten. Dit heeft voordelen voor de verzekeraar, omdat zij in één keer een grote groep verzekerden kunnen ontvangen. Bovendien maakt het de zorgkosten ook voorspelbaarder. Dit omdat het collectief vaak gemeenschappelijke overeenkomsten heeft.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze in dezelfde sector werkzaam zijn, dezelfde leeftijd hebben of dezelfde chronische ziekte hebben.
De verzekeraar is ook in staat om afspraken te maken met de belangenbehartiger. Denk bijvoorbeeld aan preventieve maatregelen op de werkvloer om bepaalde ziektes te voorkomen.
Doordat de verzekeraar hier dus grote voordelen van ondervindt, zijn zij in staat om de aanvullende verzekeringen goedkoper aan te bieden. Dat maakt dat een collectieve zorgverzekering ook voor de mensen zelf voordeliger is.
Maar let op: het is sinds kort niet meer toegestaan voor verzekeringsmaatschappijen om korting aan te bieden op de basisverzekering. Het financiële voordeel van een collectieve zorgverzekering is dus enkel voelbaar als je je aanvullend laat verzekeren.
Wie mag een collectieve zorgverzekering afsluiten?
In principe is het voor iedereen toegestaan om zich bij een collectief aan te sluiten. Soms wordt dit ook vanuit de omgeving aangeboden. Bijvoorbeeld wanneer je in een bepaalde sector gaat werken. Dan kan de werkgever dit al aangeven bij het sollicitatiegesprek.
Er zijn ook collectieven voor ruimere doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan:
- 65-plussers
- Studenten
- Onderwijzers
- ZZP’ers
Er zijn ook open collectieven waar iedereen toegelaten wordt. Het is daarom vooral verstandig om te onderzoeken of er een collectief is dat op jouw persoonlijke wensen aansluit en of dit überhaupt wel echt financieel aantrekkelijk is.
Is een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper?
Is een collectieve zorgverzekering eigenlijk wel goedkoper? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag om jezelf te stellen. Het antwoord is namelijk nee. Dit is lang niet altijd het geval. Vooral omdat het sinds 2023 dus niet meer is toegestaan om korting te geven op de basisverzekering. Hierdoor vallen veel financiële voordelen weg.
Dat neemt niet weg dat een collectieve zorgverzekering in sommige gevallen nog altijd interessant is. Bijvoorbeeld als je in een potentieel gevaarlijke sector werkzaam bent en je met behulp van de collectieve zorgverzekering korting krijgt op aanvullende zorg die nodig kan zijn door overbelasting. Een collectieve zorgverzekering is dus soms goedkoper, maar niet altijd. Daarom blijft het belangrijk om te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt.