logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is de juiste auto voor mij?


Het is lastig om te bepalen welk merk en type auto je moet kopen. Sommige mensen zijn helemaal verknocht aan een bepaald merk – die hebben het makkelijk. Maar heb je niet zo’n sterke voorkeur, dan komen er andere aspecten om de hoek kijken. De vorm, het vermogen, de mogelijkheden en vooral ook het nut voor het dagelijks gebruik. Want moet je een grote auto kopen als je alleen van je huis naar je werk rijdt? Waarschijnlijk niet! Maar hoe bepaal je wat voor jou de juiste auto is? 

Wat voor auto heb ik nodig?

Als je kijkt naar het basismodel van een auto, dan kun je die bijna op één hand tellen. Het is makkelijk om daar vast een keuze in te maken. 

  • Coupé of cabriolet: Een trendy luxe-auto, maar met beperkte opbergruimte en een krappe toegang tot de achterbank. 
  • Sedan: Dit zijn grotere, vierdeurs auto’s met een ‘kontje’ als achterbak. Ideaal voor gezinnen, er is immers genoeg ruimte op de achterbank. 
  • Hatchback: Dit model heeft niet altijd deuren voor de achterbank, maar wel een extra deur voor de bergruimte. Deze is in de regel groter dan bij een sedan. Technisch gezien heeft een hatchback dus drie of vijf deuren. 
  • Stationwagen: Dit is eigenlijk een hatchback met een grote, recht aflopende achterbak. Stiekem zijn ze bijzonder praktisch en veelzijdig… maar ook erg lang. Niet handig om in de stad te parkeren!
  • SUV/Crossover: Vaak zijn dit stoerdere modellen: Een stationwagen die naar de sportschool is geweest. Als pluspunt zijn hier vaak ook slimme opbergmogelijkheden aanwezig. Maar heb je zo’n auto nodig? Door hun formaat zijn ze ook een stuk zwaarder… en verbruiken ze meer brandstof. Wel hebben ze een hogere zitpositie. De instap is makkelijker en je hebt meer overzicht op het verkeer.
  • Minivan: Ideaal wanneer je regelmatig vijf of meer mensen vervoert, is dit een praktische oplossing, hoewel er ook steeds meer SUV’s of stationwagons komen als 7-persoonsauto.

Welke maat auto heb ik nodig?

Denk niet te groot. Houdt je auto zo compact en licht mogelijk. Kijk ook vooral naar je dagelijks gebruik. Als je ‘s weekends regelmatig op pad gaat met een zware kar met daarop een motor of een auto vol surfspullen, dan heb je een grotere auto nodig dan wanneer je de auto alleen gebruikt om via de snelweg naar je werk te rijden. Kleine auto’s zijn meestal goedkoper in aanschaf en verbruiken ook minder brandstof. Ze zijn bovendien lichter, waardoor je minder wegenbelasting betaalt.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Dat hangt af van het formaat en gewicht auto. Een zwaardere auto heeft een hoger vermogen nodig om op de snelweg lekker reactief te zijn. Maar het ligt ook deels aan de motor en de techniek. De ene auto weet meer uit een 1.2 motor te halen dan het andere model. Rijd je grotendeels binnen de bebouwde kom, dan zul je bijna nooit flink op het gaspedaal hoeven drukken. In zo’n geval is een lichtere motor prima. Grotere motoren verbruiken meer brandstof.

Nieuw of tweedehands?

Als auto’s goed onderhouden zijn, gaan ze letterlijk jaren mee. Wel is het zo dat iedere auto na een bepaald aantal kilometers toch wel op is. Veel mensen houden zich krampachtig vast aan de magische 100.000 kilometer-grens, maar daar ligt de limiet tegenwoordig helemaal niet meer. En het aantal gereden kilometers is ook niet voor iedereen bepalend. Kom je nauwelijks boven de 10.000 kilometer per jaar, dam is het aantal kilometer dat op de teller staat van een tweedehands auto van minder groot belang dan wanneer je jaarlijks 50.000 kilometer rijdt. Voor een tweedehands auto is het belangrijker dat hij goed in onderhoud is geweest! Koop altijd bij een betrouwbare partij, waar je kunt aankloppen als er iets niet in de haak is.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.