logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is de beste raambekleding?


Ik houd van ruimtes met veel licht. Het gevoel van ruimte geeft openheid en een gevoel van vrijheid. Toch kan die vrijheid ook iets te veel van het goede zijn, vooral thuis. Grote raampartijen betekent namelijk ook dat er veel zonlicht naar binnen komt, inclusief de bijbehorende warmte. En dat iedereen zomaar naar binnen kan kijken. Dat is ook lang niet altijd fijn! Tijd om die raampartijen weer te bedekken. Maar waarmee? Welke mogelijkheden heb je om toch dat gevoel van licht en ruimte te houden en die nadelen de kop in te drukken?

Donker is koel

Belangrijk om te weten: hoe meer je raambekleding het licht tegenhoud, des te beter isoleren ze je huis ook tegen warmte. Hoe dikker je raambekleding, des te koeler je het kunt houden in de zomer. En dat is zeker een welkome eigenschap! Rolluiken aan de buitenzijde, dikke gordijnen of rolgordijnen doen prima dienst, maar ook jaloezieën van metaal of hout houden zonlicht perfect tegen en houden de warmte daarmee ook goed tegen. Dankzij nieuwe technieken en een fijne variatie in stijlen kun je echt alle kanten op, van landelijk tot strak en modern. Voor inspiratie kun je eens kijken naar de raamdecoratie van Topjaloezieën.

Privacy

Een ander element is het stukje privacy. Sommige mensen hangen vitrage voor de ramen, heel dunne gordijnen die wit, crème of grijs zijn. Je kunt er wel door naar buiten kijken, maar andersom is een stuk lastiger. Plisségordijnen of duo rolgordijnen maken ook gebruik van dit principe. Datzelfde gaat op voor raamfolie, die dankzij een spiegelende laag aan de buitenzijde. De eerste optie ziet er vaak wat oubollig uit, de ander weer hele kantoor-achtig. Een fijnere oplossing is om te werken met lamellen of jaloezieën. Die kun je een stukje openzetten, zodat je vrij uitzicht hebt naar buiten, zonder dat mensen naar binnen kunnen kijken. 

Energiezuinig

Het klinkt een beetje raar, maar de juiste raambekleding kan ook energiebesparend zijn! Houd je in de zomer de zon buiten de deur (en terwijl ik dit schrijf, stijgt het kwik buiten al naar de 25 dragen), dan hoef je minder te koelen in huis. En heb je goed isolerende raambekleding in de winter? Dan is het warmteverlies via de ramen ook een stuk kleiner. Daarbij zijn dikkere en natuurlijke materialen in het voordeel. Dik stof of hout isoleren beter dan aluminium of dun kunststof. 

Lichtsturing

Door je raambekleding slim te kiezen, stuur je ook het licht in je woning. Met duo rolgordijnen of vitrage zorg je heel makkelijk voor een diffuus licht in huis, waarbij je het directe zonlicht uit huis houdt. Daardoor verkleuren je vloer, foto’s en andere elementen in huis veel minder snel. Ook met jaloezieën kun je het licht makkelijk sturen. Draai je (van binnenuit bekeken) schuin omhoog, dan krijg je direct zonlicht op de vloer. Draai je ze schuin omlaag, dan reflecteert het zonlicht in de vitrages en kaatst de reflectie op het plafond, waardoor je ook weer een indirect licht neerzet.

Combineren is mogelijk

Natuurlijk kun je verschillende vormen van raambekleding met elkaar combineren voor fantastische resultaten. Moderne rolgordijnen worden een stuk huislijker met gordijnen ernaast, ook al doe je ze nooit dicht. Je kunt er ook voor kiezen om buiten zonneschermen te plaatsen met semitransparante stof, en binnen een andere raambekleding te plaatsen. De keuze is aan jou, kies vooral iets wat bij je interieur past, maar denk ook aan je wens om de temperatuur en het licht te sturen!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.