logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is de beste manier om geld te lenen?


Geld lenen is soms onvermijdelijk. Er zijn nu eenmaal dingen die je soms moet kopen of betalen, met bedragen die bijna niemand zo maar op de bankrekening heeft staan. Denk aan het kopen van een auto, een verbouwing van je huis of het installeren van een nieuwe warmteketel zonder gas. Wat is op zo’n moment de beste manier om geld te lenen? Grofweg zijn er twee vormen waar je uit kunt kiezen: doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Let the battle begin!

Doorlopend krediet

Die ken je vast wel. Een doorlopend krediet is een flexibele lening die je afsluit. Eigenlijk zou je het kunnen zien als ‘in de min’ staan, omdat je naar believen geld kunt opnemen en aflossen tot een bepaalde limiet. Hartstikke handig, want je hebt altijd extra geld binnen bereik als je het nodig hebt. Toch zitten er ook wat scherpe randjes aan, waar je goed voor moet oppassen. De rente die je moet betalen is bijvoorbeeld flexibel. Er zijn vaak ook geen harde afspraken over het terugbetalen van het geleende bedrag. Sommige geldschieters verlangen bijvoorbeeld dat je maandelijks 1% van het bedrag aflost, anderen een iets hoger percentage, maar heel hard gaat het niet. Het is dus erg aantrekkelijk om vrijwel alleen de rente te betalen! Het grootste gevaar zit hem echter in het gemak. Je went zo snel aan deze kredietvorm dat je er een beetje naar gaat leven.

Persoonlijke lening

Naast het persoonlijk krediet is er de persoonlijke lening. Hierbij maak je een afspraak voor het lenen van een bepaald bedrag, dat je binnen een bepaalde periode aflost middels een vast maandelijks bedrag. Het lijkt een beetje op een hypotheek (hoewel je daar een huis aanbiedt als onderpand) of het kopen op afbetaling (hoewel je daar het geld zelf niet in handen krijgt), maar je kunt zo’n lening ook zelf afsluiten. Bij het kopen op afbetaling betaal je overigens vaak een forse rente, die een stuk hoger is dan bij een persoonlijke lening. Als je een persoonlijke lening afsluit, wordt ook een termijn afgesproken waarin je rente en aflossing betaalt. Die rente staat voor de hele termijn vast. Je weet dus waar je iedere maand aan toe bent! Let wel: een persoonlijke lening is niet altijd tussentijds af te lossen. Wil je dat? Check dat voor je hem afsluit. Een groot pluspunt is dat je de betaalde rente van de inkomstenbelasting kunt aftrekken als je het geld gebruikt voor het verbeteren van je woning! Dubbele winst! En de winnaar is dan ook… De persoonlijke lening!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.