logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is de beste keuze? Sim-only versus een abonnement met telefoon

Tegenwoordig kunnen we echt niet meer zonder onze mobiele telefoons. Ikzelf loop echt verloren rond zonder dat kleine apparaatje. Letterlijk, in mijn geval, omdat ik er vooral voor afhankelijk ben voor het berekenen en inplannen van het openbaar vervoer en voor de navigatie als ik ergens naartoe moet lopen waar ik nog nooit geweest ben. Maar dat terzijde. Om het jaar (of om de twee jaar, afhankelijk van je abonnement) sta je namelijk weer voor de keuze: ga je voor sim only of voor een abonnement met een nieuw toestel. En ook ik vraag me af: wat is de beste keuze?

Mobiele abonnementen

Er is zo veel keuze als je kijkt naar mobiele abonnementen, je kunt echt alle kanten op. En voor beide vormen is wel iets te zeggen. Het is dan ook helemaal afhankelijk van jouw situatie. De diverse telecombedrijven bieden ook heel andere pakketten aan, waardoor je nog meer keuze hebt dan je wellicht lief is. Je kunt daarvoor alle verschillende telecomaanbieders bezoeken en uitpluizen welke verschillende pakketten ze aanbieden, maar het kan ook makkelijker. Ga je bijvoorbeeld naar een onpartijdige aanbieder, zoals Mobiel.nl, dan kun je veel makkelijker zoeken en vergelijken. En wat blijkt? Het gros van de telecomaanbieders verschilt helemaal niet zo veel in prijs. Het gaat vooral om de pakketten die ze aanbieden.

De verschillen zitten in het pakket

Zo heeft de ene aanbieder de keuze om of 100 belminuten af te kopen, of je springt meteen naar onbeperkt bellen. Een andere aanbieder heeft geen pakket met 100 belminuten, maar begint op 150 minuten en biedt nog een pakket aan met 300 belminuten alvorens je kunt kiezen voor onbeperkt bellen. Ook voor mobiel internet gaat die vlieger op. Sommige aanbieders beginnen bij 500MB, anderen zien 2GB als ‘instappakket’.

Wat heb je nodig

Stel jezelf de volgende vragen voor je een nieuw abonnement afsluit:

  • Hoe veel bel ik? Dat is eenvoudig te checken als je een paar maandafrekeningen bekijkt. Daar staat netjes op gespecificeerd hoe veel minuten je hebt gebeld. Neem het gemiddelde in overweging, maar ook de uitschieters zijn van belang. Waarom heb je in die maand zo veel gebeld?
  • Hoe veel internet gebruik ik? Ook dat is eenvoudig te controleren. Ik denk dat 80% van de smartphonegebruikers meer dan genoeg hebben aan 2GB, waarvan een groot deel al genoeg heeft an 1GB. Controleer ook dat even op je maandafrekeningen. Tip van de gebruiker: schakel zo veel mogelijk over op wifi! Thuis, op school of kantoor, bij familie… vraag even de wificode en je bespaart gigantisch veel data op je bundel. Ook in de trein of bus heb je prima wifi.
  • Voldoet mijn telefoon nog? Het is altijd gaaf om met een nieuw toestel rond te lopen, maar vergeet niet dat je daar twee jaar lang iedere maand voor betaalt. Als je huidige toestel prima voldoet, waarom zou je dan een abonnement nemen met een nieuwe telefoon, als je ook kunt kiezen voor Sim Only?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.