Onlangs ontdekten we Dutch Jerky, een Nederlands bedrijf dat zich volledig richt op het produceren van beef jerky. Waarom? Omdat ze er zelf helemaal aan verslaafd zijn, lazen we in een meegestuurde flyer, maar dat het in Nederland nauwelijks te verkrijgen is. En daar moest verandering in komen. Eerlijk gezegd was ik ook nieuwsgierig naar de snack: je komt het namelijk best regelmatig tegen in Amerikaanse films en series!
Wat is beef jerky?
Beef jerky is een gedroogde vleessnack, gemaakt van gedroogd en gepekeld rundvlees, dat voor het drogen in dunne plakken is gesneden. De oorsprong van beef jerky ligt in Zuid- en Noord-Amerika, maar blijkbaar heeft het ondanks de populariteit aldaar ons continent nauwelijks bereikt. Doordat het gedroogd is, kun je het superlang bewaren, is het ontzettend compact (100 gram beef jerky wordt gemaakt van 250 gram rundvlees!) en zit het daardoor ook vol proteïnes en eiwitten. Het gedroogde vlees heeft een bijzondere structuur, het ‘jerky’ in de naam komt volgens ons van het feit dat je het vlees moet afbijten door er ook een beetje aan te trekken. Het heeft een taaie, wat ‘chewy’ structuur en een bijzondere smaak.
Waar smaakt beef jerky naar?
Het is niet altijd makkelijk om een smaak aan te duiden, zeker niet als het gaat om unieke producten als dit. Je zou het kunnen zien als een combinatie tussen rookvlees, gemengd met de smaak van gegaard rundvlees: hartig en zilt, maar met een volle ondertoon. Het is een smaak waar je van moet houden. Wij ontvingen van Dutch Jerky vier varianten:
- Naturel: de smaak zoals hierboven omschreven. Zilt, hartig en neutraal. Iets te neutraal als je het ons vraagt. Ik denk persoonlijk dat meer mensen gecharmeerd zullen raken van beef jerky in een bepaalde smaak dan de naturel variant.
- Garlic & Rosemary: deze variant was zo op! De smaak is hartig en zout, met een fijn aroma van knoflook en rozemarijn (die helemaal niet lang blijft hangen overigens). Het is een vrij neutrale variant qua smaak, eigenlijk een allemansvriendje.
- Pepper: houd je toch niet zo van het zoute aroma van de Garlic & Rosemary? Dan is de variant pepper waarschijnlijk meer jouw smaak. Hoewel je zou denken dat hij heel scherp is, valt dat heel erg mee. Het is een lekkere oppepper, maar niet overdreven pittig. Onze beef jerky was hier wat dunner gesneden, wat wij persoonlijk lekkerder vonden. Dat is iets minder taai tijdens het eten en wat knapperiger.
- Cajun: Ronduit onze favoriet. Het combineert eigenlijk het beste van de twee smaken hierboven en was echt lekker pittig. Het hartige overheerst het scherpe randje niet, waardoor je niet echt een overdreven smaakexplosie hebt – maar wel genoeg om al je smaakpapillen even wakker te schudden!
Wat kun je met beef jerky doen?
Omdat beef jerky weinig vet bevat en rijk is aan eiwitten, is het een perfecte energiesnack voor wanneer je flink wat energie verbruikt. Denk aan buiten)sporten en avontuurlijke reizen. Met een pakje beef jerky op zak hoef je nooit honger te hebben! Bovendien zorgt het eiwit in de snack voor een goed spierherstel en opbouw. De hartige smaak is daarbij een fijne oppepper, zeker als je een flinke inspanning hebt gedaan. Maar je kunt meer doen met beef jerky:
- Als snack: zoals we verdelden is beef jerky een heerlijke en voedzame snack die je makkelijk kunt meenemen tijdens wandeltochten, fietstochten, kampeertrips of tijdens lange autoritten.
- Als proteïne-boost: Beef jerky bevat veel eiwitten en weinig vet, wat het een ideale snack maakt om de dagelijkse eiwit-inname te verhogen. Ideaal voor sporters.
- In recepten: Beef jerky kan worden gebruikt als ingrediënt in diverse recepten, zoals in soepen, salades, stoofpotten, roerbakgerechten en meer. Je kunt bijvoorbeeld beef jerky in stukjes snijden en toevoegen aan een omelet of een wrap. Laat het even staan, zodat de taaie structuur wat kan ‘smelten’.
- Als survivalvoedsel: Beef jerky heeft een lange houdbaarheid, is lichtgewicht en compact, waardoor het een perfecte snack is voor survivaltochten en buitensporten.
Beef jerky in films en series
Zoals gezegd kom je beef jerky regelmatig tegen in films en series. Dankzij de compactheid en de lange houdbaarheid is het een ideale snack voor avontuurlijke helden! Maar ook in minder spannende series kom je het tegen, simpelweg omdat de personages het een lekkere snack vinden. Denk aan series als The Last of Us, Reacher, Bones, Cobra Kai, The Ranch en nog veel, veel meer. In films krijgt het vaak een iets prominenter plekje. Zo zien we in Predator dat de soldaten beef jerky eten voor ze de strijd met de predator aangaan, geeft in Django Unchained Stephen (een rol van Samuel L. Jackson) beef jerky aan Django (gespeeld door Jamie Foxx) als vredesoffer en zien we in The Lone Ranger dat deze legendarische cowboy altijd een zak jerky bij zich heeft als hij op pad is.