logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat doe je bij gegevensverlies op je computer?

We worden steeds afhankelijker van onze computers. Allerlei gegevens worden opgeslagen op de harde schrijven van onze hoofdcomputer. Zo nu en dan worden een paar documenten of foto’s gekopieerd naar een USB-stick om ze te delen met anderen, maar daar blijft het wel bij. Een groot risico: want wat moet je doen als er iets gebeurd met je computer of de harde schijf van je computer? Dan ben je ineens de presentatie voor je nieuwe klant kwijt, het project waar je al maanden aan werkt en je volledige archief aan administratie, foto’s, documenten… alles!

Defect of fout

Heel belangrijk voor je iets gaat doen, of beter gezegd: kunt doen, is om te bepalen waar de fout zich heeft voorgedaan. Ligt de fout bij jezelf – heb je bijvoorbeeld een map verwijderd of per ongeluk een harde schrijf geformatteerd, of is er een technisch mankement? En komt die technische fout door een soort kortsluiting-achtig iets (waterschade, ouderdom, bliksemschade, verkeerde voeding, ….) of heb je jouw computer simpeleweg laten vallen? Die laatste twee zijn de vervelendste problemen om op te lossen, omdat je er zelf helemaal niets aan kunt doen. Daarbij kun je ‘computer’ trouwens ook vervangen door ‘externe harde schijf’ voor het geval jij wel zo iemand bent die regelmatig een reserve-kopie van zijn harde schrijf maakt 🙂

Nooit iets doen

De meest wijze les – geloof me – is om niets te doen met je harde schrijf. Probeer hem niet weer aan de praat te krijgen, of met allerlei programmaatjes je bestanden terug te krijgen. Werkt je harde schrijf nog gewoon en is er iets anders vreemds aan de hand, gebruik hem dan ook niet. Als je bijvoorbeeld per ongeluk bestanden hebt gewist die niet gewist hadden mogen worden, kan het funest zijn wanneer je documenten opslaat of zelfs al het internet op gaat. Je computer maakt namelijk continu tijdelijke bestandjes aan. Als die bestandjes op de plek komen waar jouw verdwenen bestanden staan, kun je het wel schudden – dan zijn ze voorgoed verwijderd en verdwenen.

Experts

Laat het liever aan de experts over. Mensen met ervaring, die dit soort problemen dagelijks oplossen voor mensen uit het hele land. Zij kunnen aan de slag met je interne of externe harde schijf, SSD, RAID-backup, SD-geheugenkaart, USB-stick of smartphone en bijzonder veel verdwenen of verloren gewaande informatie terughalen. Vrees dus niet en bel die mensen van datarecovery Nederland!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.