Kinderen opvoeden is lang niet altijd even makkelijk. Ze zijn soms tegendraads, pikken snel dingen van anderen op die jij liever niet ziet dat ze doen en gaan al veel te vroeg hun eigen weg. Ze zien steeds meer dan dat wij vroeger deden, dankzij de moderne communicatiemiddelen, en komen ook veel eerder in aanraking met zaken die jij liever nog een paar jaar verborgen hield. Al die impulsen en invloeden hebben zo hun uitwerking op je kind. Vraag jij je wel eens af: wat denkt mijn kind nu echt? Deze twee boeken geven daar antwoord op!
Wat denkt mijn kind nu echt?
Wat denkt mijn kind nu echt? richt zich op kinderen van 2 tot 7 jaar. Het schept 100 situaties uit het leven van alledag om je kind beter te begrijpen – zodat je ze ook beter kunt helpen. Want dat is wat iedere ouder uiteindelijk ook wil, ieder op zijn eigen manier; je kinderen helpen en beschermen. Het boek is opgedeeld in de eerste levensfasen van je kind, van 2-3 jaar, 4-5 kaar en 6-7 jaar. Bij iedere fase hoort immers weer een andere sprong, een nieuwe ontwikkeling waar kinderen zich aan moeten onderwerpen. Vragen stellen over de wereld, de hang naar afhankelijkheid of juist zo lang mogelijk bij de ouders in de buurt hangen. Ieder kind is weer anders en zal zich dan ook anders ontwikkelen.
Wat denkt mijn kind nu echt? richt zich op heel concrete situaties, waarbij jij als ouder leest wat ‘gangbaar’ is en hoe je kunt reageren om de situatie om te buigen of te accepteren. Het regelen van verjaardagsfeestjes, het ‘in de broek plassen’ of dominant gedrag ten opzichte van vriendjes: het zijn allemaal best natuurlijke processen waar kinderen doorheen gaan, maar met de juiste begeleiding geraken kinderen hier makkelijker en sneller doorheen (of is het gewoon fijner voor de omgeving). Ieder probleem krijgt twee pagina’s. Daarin staan hoe jij waarschijnlijk denkt, maar ook hoe het kind waarschijnlijk denkt. Dat kan al een eye-opener zijn voor jou als ouder. In twee kaders wordt uitgelegd hoe kinderen in die situatie staan (denken) en hoe jij er in staat. Daarin wordt natuurlijk de ‘grootst gemene deler’ genomen, het kan voor ieder kind anders zijn. Aan de rechter zijkant staat een kolom met tips over hoe jij op dat moment kunt reageren, maar ook hoe je het voor de langere termijn aanpakt. Het boek is vrolijk en licht opgezet, met een licht lettertype en een aangename bladspiegel. De tekeningen zijn in pastelkleuren vormgegeven en dienen meer ter opvulling dan ter illustratie.
Erg praktijkgericht, maar ook wel een beetje in hokjes. De toon van dit boek is een tikje belerend, vooral omdat de teksten zo kort en bondig zijn omschreven. Aan de ene kant is het prettig dat de informatie zo bondig is, maar het komt ten nadele van de toon. Ieder kind is anders, onthoud dat. Maar desondanks is het prettig om een hulplijn in de boekenkast te hebben staan voor als je het even niet meer weet. En lees ook vooral vooruit, zodat je vast tips paraat hebt voor die nieuwe fase…
Score: 7
Uitgever: Manteau, 224 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789022338087. Prijs: 23.50 euro.
Ga direct naar Wat denkt mijn kind nu echt? op BOL.com.
Wat denkt mijn tiener nu echt?
Wat denkt mijn tiener nu echt? maakt ineens een sprong naar de toekomst en behandelt 100 situaties uit het leven van alledag voor kinderen van 13 tot en met 18 jaar. Een fijne periode vol verandering en ontwikkeling, van de overstap van de veilige basisschool naar de grote en hectische middelbare tot de explosies van hormonen en lichamelijke ontwikkelingen. Periodes waar kinderen flink rebels kunnen opstaan tegen hun ouders en hun omgeving. Maar ook een periode waarin ze ontzettend onzeker kunnen zijn over al die veranderingen. En waar de verleidingen van hun omgeving klaarstaan om ze te verlokken…
Ook dit boek gebruikt eenzelfde tactiek om je wegwijs te maken in de wereld van je puber. Ze gebruiken concrete situaties, waarbij iedere situatie twee pagina’s krijgt om toegelicht te worden. Je krijgt jouw beeld (of dat van de gemiddelde volwassene) en het beeld van de gemiddelde puber naast elkaar, zodat je zelf al die verschillen kunt zien. In een losstaand kader lees je vervolgens wat je op dat moment kunt doen en wat je op een langere termijn kunt doen om de gemoederen wat te sussen en je kind te begeleiden door deze nieuwe fase. Zelfstandigheid, relaties en seks, school, verslavingsgevoelige invloeden zoals gamen, roken en drinken, maar ook plannen en verantwoordelijkheden nemen: het komt allemaal aan bod. Hoe reageer je als een relatie verbroken raakt? Hoe zorg je dat die luie tiener uit zijn nest komt? Wat is gezond gamegedrag? Allemaal zaken die (kort) aan bod komen. Eerste hulp bij tieners? Check.
Score: 7
Uitgever: Manteau, 224 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789022338094. Prijs: 23.50 euro.
Ga direct naar Wat denkt mijn tiener nu echt? op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: