logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat bepaalt de prijs van een Bitcoin?


Bitcoin is een relatief nieuw fenomeen, dat in 2009 is ontwikkeld. Bitcoins zijn virtuele valuta, die middels ‘blockchain’ worden vastgelegd. Dat zijn voor veel mensen allemaal vage en algemene termen, die we in dit artikel kort zullen uitleggen. Maar de belangrijkste vraag: wat bepaalt de prijs van een bitcoin?

Belangrijkste termen in cryptovaluta

  • Cryptovaluta: virtuele geldeenheid, die gebruikt wordt om te handelen. Er zijn inmiddels heel wat verschillende valuta, waarvan Bitcoin wel de bekendste is.
  • Blockchain: het systeem waarin Bitcoin worden verhandeld. Er is namelijk niet één organisatie of gebouw die al deze informatie opslaat. De rekeninginformatie wordt versleuteld gedeeld over de hele wereld, op particuliere netwerken en computers. Daardoor heb je ook weinig kosten bij het handelen in cryptovaluta.
  • Bitcoin: eigenlijk is dit een foute term: de juiste term is cryptovaluta of crypto. Bitcoin is simpelweg een van de verschillende valuta die je kunt kopen of verkopen. Maar, net zoals bij Luxaflex of Asperine, is het merk ongeveer gelijk komen te staan met het product.
  • Minen: het digitaal ‘uitgraven’ van cryptovaluta. Met speciale software kun je de rekencapaciteit van je computer gebruiken om deze virtueel uit te graven.
  • Handelskantoren: er zijn verschillende platformen waar je cryptovaluta kunt kopen en verkopen, zoals BitIQ.

Handelen

Je kunt ontzettend veel geld verdienen met het handelen in bitcoins, maar wees gewaarschuwd: het is ook een gok die je telkens neemt. In feite werkt het met bitcoins net zoals met aandelen: het is een kwestie van vraag en aanbod. Is er een hoge vraag naar een bepaalde cryptovaluta, dan is de prijs hoog. Is er veel aanbod, dan zal de prijs zakken. Het is dus belangrijk dat je bitcoin koopt als ze op een laagtepunt zijn en verkoopt als ze veel waard zijn! Maar… daarnaast is er ook een stukje concurrentie en populariteit van verschillende valuta die invloed heeft op de prijs.

Delven

Je hebt vast wel gehoord van mining companies, die Bitcoin delven. Welnu: omdat Bitcoin digitale valuta zijn, kun je ze in principe onbeperkt aanmaken. Dat zou een groot gevaar vormen voor de hele structuur van deze digitale valuta. Daarom is er een soort ‘vangnet’ ingebouwd. Je moet bitcoin delven! En wel digitaal. Door computers te laten werken en rekenen, worden ze virtueel opgegraven. Het leuke is, dat je meteen verdient wat je opgraaft. Theoretisch zou je dus voor niets kunnen instappen in de bitcoinwereld. Fun fact: waarschijnlijk zal de laatste bitcoin rond 2140 ‘opgegraven’ worden. Ieder jaar wordt die delfsnelheid gehalveerd. Nu kost het dus veel meer tijd om bitcoins te delven dan bijvoorbeeld in 2010!

Regels en wetten

Omdat Bitcoins en cryptovaluta nog relatief nieuw zijn, bestaan er ook nog niet veel regels en wetten. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Het voordeel is dat je makkelijk kunt handelen met mensen over de hele wereld. Het wordt niet gereguleerd of beperkt door regeringen. Aan de andere kant is het ook nog geen wettig betaalmiddel, er is geen consumentenbescherming. Dat voorkomt ook dat het gros van de mensen instapt in deze handel. Deze regelgeving kan natuurlijk ook van invloed zijn op de prijzen. Als een land cryptovaluta verbied, zullen alle gebruikers hun valuta verkopen en stijgt het aanbod.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.